Rođendan umjetnosti s Mimikom u KSET-u – skice panslavizma

Mimika svojim velebnim zvukom koji u trenutku može skliznuti iz narodnog kola u big band aranžmane u sebi nosi potencijal da postane jednim od najprepoznatljivijih muzičkih projekata svoga vremena na ovim prostorima.

Mimika Orchestra u KSET-u (foto: Katarina Pavić/Foto KSET)

Dan 17. siječnja obilježava se kao rođendan umjetnosti u skladu s premisom koji je šezdesetih godina iznio Francuz Robert Filliou izjavivši na taj dan dan da se umjetnost rodila prije milijun godina. U sjećanje na njega umjetnici obilježavaju taj praznik raznim programima koji se prenose uživo na radijskim postajama u gradovima diljem svijeta, a već petnaest godina u tom programu sudjeluje i Zagreb. Ovi programi održavaju se u različitim prostorima diljem grada pa su tako posljednjih godina u njima iz Vinyla, Vintagea, dvorane Blagoje Bersa i Laube u njima sudjelovali izvođači poput Sare Renar, Igora Lešnika i Vesne Mačković.

Dan prije umjetnosti svoj rođendan je obilježio i naš saksofonist, skladatelj i vođa orkestra Mak Murtić koji je ove godine bio zadužen za rad na ovome projektu sa svojim golemim sastavom Mimika Orchestra. Mak je svoj zanat kalio i u Londonu gdje je surađivao i s nekim od najistaknutjih imena tamošnje džezerske scene koji trenutno stvaraju jedan od najatraktivnijih zvukova u svijetu koji se prenio i na Makov saksofon koji svira u doista velikom broju domaćih sastava, ali i u njegov autorski rukopis.

Mimika Orchestra u KSET-u (foto: Katarina Pavić/Foto KSET)

I sama Mimika je nastala u Londonu i zamišljena je da djeluje i tamo i u Hrvatskoj. Riječ je o kolektivu čiju su domaću ispostavu uključeni gotovo svi akteri ovdašnje nezavisne jazz scene, trenutno vjerojatno najzanimljivijeg ogranka ionako bujajuće i kvalitetom nabijene antiestrade. Ovaj mnogoljudni sastav istražuje staroslavenske mitove, zvukove, ritmove i kulturu u projektima koji često sadrže političke koliko i etnološke konotacije, a ideje iza njih ponekad zvuče pomalo ludo, poput one o naseljavanju planeta Marsa koje vežu za propast Jugoslavije i Istočnog bloka te ekonomsku krizu. Ako sve ovo zvuči ambiciozno, to je vjerojatno zato što naša aktualna scena nije imala priliku vidjeti ambiciozniji glazbeni projekt od Mimike.

Za rođendan umjetnosti Makova je trupa u prvom dijelu nastupa, onome koji se prenosio u eter, odlučila predstaviti dio programa vezanog za svoj aktualni studijski album “Divinities of the Earth and the Waters”, odnosno po naški “Božanstva Zemlje i vode”, veliko djelo ovdašnjeg etno-jazza koje duboko rovari po glazbenoj baštini južnoslaveskih naroda ništeći granice nastale među njima stoljećima nakon što je posijano sjeme ove glazbe koju Mimika kroz suvremen pristup priopćuje publici.

Mimika Orchestra u KSET-u (foto: Katarina Pavić/Foto KSET)

U drugom dijelu, nakon prijenosa, orkestar je predstavio i noviji materijal. Čuli smo tako skicu koja se zove “Skica”, ali i “Saeta”, što će nas vjerojatno odmah asocirati na druge slavne “skice”, “Sketches of Spain” Milesa Davisa od kojih se jedna također zove “Saeta”. Ovaj tip skladbe veže se za flamenco kao i za duhovnu glazbu, a Murtić nas je poučio kako se izvorno svira na rudimentalnim puhačim instrumeentima, pa je tako i Mimika prilagodila svoje saksofone izvedbi ove pjesme uklonivši s njih usnike. Naravno, za razliku od aranžmana Gila Evansa u Davisovim španjolskim skicama, Makova se, kao i ostale, veže za slavenski zvuk. Nakon te postaje koja se odvila u “zamišljenom mediteranskom atriju” put nas je odveo u zemlju Indiju u istoimenoj skladbi nastaloj u suradnji s pjevačem sevdaha Damirom Imamovićem, prije nego smo u finalu vraćeni u već poznati svijet
“Božanstava”.

Menadrirajući tako kroz šarolik program, Mimika je sposobna u određenim trenucima zvučati doista maestralno i pružiti vam osjećaj da prisustvujete nečemu doista jedinstvenom od čega bolje teško da može ponusiti i svjetska scena. Njihovi počesto teško dokučivi ritmovi začinjeni su jednako nadrealnim zvukovima koji dolaze ili iz instrumenata ili iz grla vokalistice Maje Rivić koja uglavnom igra centralnu ulogu na koncertu. Mimika svojim velebnim zvukom koji u trenutku može skliznuti iz narodnog kola u big band aranžmane u sebi nosi potencijal da postane jednim od najprepoznatljivijih muzičkih projekata svoga vremena na ovim prostorima, a budući da su joj članovi još uvijek tako mladi, radujemo se pratiti njihov razvoj u tom smjeru. Jer s onim što su joj sinoć priredili za rođendan umjetnost može biti itekako zadovoljna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X