Roger Waters brani žigosanje Joea Bidena kao ratnog zločinca: On raspiruje vatru u Ukrajini

Bivši vođa Pink Floyda trenutno je na turneji po Sjevernoj Americi sa svojim novim showom ‘This Is Not A Drill’.

Roger Waters u Areni (foto: Boris Podobnik)

Tijekom politički nabijenog novog intervjua za CNN, bivši frontmen Pink Floyda Roger Waters ponudio je obranu za svoje etiketiranje američkog predsjednika Joea Bidena kao ratnog zločinca.

Waters je trenutno na turneji po Sjevernoj Americi s najnovijom turnejom naziva “This Is Not A Drill”, te je od početka srpnja nastupio na 15 koncerata u zemlji. Tijekom showa, Watersova pozornica je obložena ogromnim ekranima, u jednom trenutku prikazuju se slajdove ljudi koje je Waters označio kao “ratne zločince”.

Američki predsjednik Joe Biden je također prikazan odmah nakon svog prethodnika Donalda Trumpa s etiketom koja posjetiteljima koncerta govori da je sadašnji američki predsjednik “tek na početku”.

U razgovoru s Michaelom Smerconishem sa CNN- a, koji je naveo da je obožavatelj Watersove glazbe, ali se ograđuje od nekih njegovih političkih stajališta, Waters je upitan zašto smatra da je Biden prikladni za slideshow s ratnim zločincima.

“Pa, on raspiruje vatru u Ukrajini, za početak – to je ogroman zločin,” odgovorio je glazbenik, retorički uzvraćajući Smerconishu: “Zašto Sjedinjene Američke Države ne ohrabre Zelenskog, ukrajinskog predsjednika, da pregovara, izbjegavajući potrebu za ovim užasnim, užasnim ratom koji ubija… Ne znamo koliko Rusa.”

Smerconish je na to odgovorio Watersu da je “sve preokrenuo” i da pogrešno “okrivljuje stranu koja je napadnuta”. Waters se na to glasno nije složio, braneći svoj stav riječima: “Pa, svaki rat, kada je počeo? Ono što trebate učiniti je pogledati povijest i možete reći: ‘Pa počelo je na današnji dan.’ Moglo bi se reći da je počeo 2008. – ovaj rat je u osnovi akcija i reakcija NATO-a koji se gura sve do ruske granice, što su obećali da neće učiniti još kada je Gorbačov pregovarao o povlačenju SSSR-a iz cijele istočne Europe.”

Pomalo užasnut, Smerconish je tražio od Watersa da razmotri ulogu SAD-a kao “osloboditelja” u ratu između Ukrajine i Rusije, na što je Waters uzvratio: “Vi nemate ulogu osloboditelja! O čemu vi pričate?”

Smerconish je potom naveo Drugi svjetski rat kao primjer, što je Waters brzo opovrgnuo: “Vi (SAD) ste ušli u Drugi svjetski rat zbog Pearl Harboura. Bili ste potpuni izolacionisti sve do te tužne, razorne, užasne 1941. godine.”

Ističući da je Waters izgubio oca u Drugom svjetskom ratu, Smerconish je ponudio opovrgavanje: “Tvrdio bih da smo uvijek bili upleteni u Drugi svjetski rat, ali Pearl Harbour nas je gurnuo unutra. Ali hvala Bogu da su Sjedinjene Države ušle, zar ne?”

Waters je na to odmah odgovorio: “Ali hvala Bogu da su Rusi do tada gotovo već dobili krvavi rat. Ne zaboravite, 23 milijuna Rusa je poginulo štiteći vas i mene od nacističke prijetnje.”

Smerconish je odgovor iskoristio kao priliku da se vrate na temu u današnjicu, govoreći “da su Rusi naučili lekciju iz Drugog svjetskog rata onda da ne bi napali Ukrajinu”.

“Uza svu tvoju načitanost, predlažem ti, Michael, da odeš i čitaš još malo, a zatim pokušaš shvatiti što bi Sjedinjene Države učinile da Kinezi stavljaju rakete s nuklearnim oružjem u Meksiko i Kanadu”, izjavio je na to Waters.

“Kinezi su previše zauzeti okruživanjem Tajvana dok mi razgovaramo,” ubacio se Smerconish, na što je Waters odmah uzvratio: “Oni ne okružuju Tajvan – Tajvan je dio Kine. I to je apsolutno prihvaćeno od cijele međunarodne zajednice od 1948. – i ako to ne znate, ne čitate dovoljno. Idi i čitaj i o tome! Vi vjerujete propagandi svoje stranice.”

Pogledajte cijeli intervju ispod:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X