Rolin Humes ‘Welcomes You to the Penultimate Supper 6/8’ – bogata glazbena trpeza

Pokušavamo ispraviti nepravdu zanemarivanja ovog sastava barem kratkim osvrtom na već dugo prisutni, ali još uvijek aktualni materijal.

Rolin Humes Welcomes You to the Penultimate Supper 6/8

Nisam tip koji se lako oduševljava novim nadama i demo bendovima, pogotovo s domaće scene i mizanscene i vjerojatno sam iz tog razloga oklijevao odvažiti se na ovu recenziju, ali krajem prošle godine imao sam priliku prisustvovati koncertu riječkog benda Rolin Humes koji su netom okrunjeni titulom pobjednika Turbina Festa, susreta demo bendova održanog u Caffe baru Vegos u Velikoj Gorici.

Te večeri svirali su na novom setu bubnjeva koji su osvojili kao nagradu za pobjedu na festivalu, a uz njih nastupila je i lokalna dream pop nada Bordo. Već prvim odsviranim tonovima Rolin Humes je ostavio dojam i ponovno postavio vječno pitanje: zašto šira javnost nije imala prilike čuti za takav kvalitetan bend, a ispodprosječnima i prosječnima se uporno upućuju hvalospjevi i predviđa blistava budućnost koju mnogi i dožive?

Klavijaturist i pjevač Robert Hudulin me odmah zaintrigirao na tonskoj probi, glasom, stasom i glazbenim izričajem me u izvedenoj pjesmi podsjetivši na Dr. Johna. Za vrijeme koncerta glazbene su asocijacije prštale sa različitih strana, ali zadržavajući konstantu autetntičnosti vlastitog rukopisa. Tako sam na trenutke čuo utjecaj balada u stilu Eltona Johna i to u njegovoj najboljoj varijanti, onoj posljednjih albuma koje je producirao T-Bone Burnett, pa po glazbenoj lepezi dalje sve do Pearl Jama. Odlučio sam poslušati album Rolin Humes Welcomes You to the Penultimate Supper 6/8, koji su u vlastitom izdanju snimili krajem 2012., a objavili u srpnju 2013. godine i ispraviti nepravdu zanemarivanja ovog sastava barem kratkim osvrtom na već dugo prisutni, ali još uvijek aktualni materijal. Čini se da je sljedeći album već u pripremi i sudeći po materijalu koji smo imali priliku čuti uživo, vjerojatno će doprijeti i do šire publike. Iako, već je i ovaj prvi to zaslužio.

Album je potvrdio kvalitetu kojoj smo svjedočili uživo, dodatno potvrdivši asocijacije vezane za Eltona Johna. Budući da je CD popraćen jednostavnom crno-bijelom knjižicom s punim tekstovima, olakšan je put i u poetsku viziju benda koja kvalitetom varira od pjesme do pjesme, ali u većini slučajeva je u pozitivnoj strani spektra. Naime, riječ je o bendu koji izvodi pjesme na engleskom jeziku. Činjenica je to koja ne predstavlja problem ako je engleski ispravan i točno izveden, što je rijetkost kod domaćih bendova, ali kod Rolin Humes i to uglavnom štima. Ima tu rocka i funka i bluesa, svega pokretanog upečatljivim klavijaturističkim dionicama frontmena Roberta Jamesa Hudulina i sjajnim gitarskim solažama Nikole Smiljanića.

Već u prvoj (ujedno i najboljoj) pjesmi na albumu, “What’s Your Big Secret?” susrećemo se sa dilanovskom postavom likova. Tu defiliraju kraljica Elizabeta, Lazar, Šeherezada kojoj ponestaje priča, Marija Magdalena i mnogi drugi. U pametnoj i duhovitoj “Freedom” pak svjedočimo partiji karata u kojoj sudjeluju mnogi diktatori iz bliže i dalje prošlosti, a prirodnom lakoćom i duhovitošću izbjegnuta je svaka potencijalna pretencioznost stihova poput “Julius in Latin told/Veni vidi vici jokes”. Album završava fantastičnom epskom “I Don’t Know What I Don’t Wanna Know, I Don’t Go Where I Don’t Wanna Go” koja traje preko 18 minuta, a da ni na trenutak ne zamara.

Da ne bih sipao isključivo hvalu, spomenut ću i jedinu pjesma koja smeta na cijelom albumu, a riječ je o već i patetično naslovljenoj “Wind of Honour”, koja je prezaslađena, ali zbog iznimne kvalitete cijelokupnog uratka itekako oprostiva. Ne dopustite si previdjeti ovaj bend. Iako u naslovu ovog albuma stoji oznaka 6/8, ocjena je 8/10.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2013.)

Poslušajte & skinite: Rolin Humes Welcomes You to the Penultimate Supper 6/8

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X