Ronu Carteru uručen Porin za posebna glazbena dostignuća

Institut hrvatske glazbe legendarnom američkom jazz kontrabasistu i skladatelju Ronu Carteru dodijelio je Porin Special Merit Award za posebna dostignuća na području jazz glazbe. Nagradu mu je sinoć uručio glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja i umjetnički direktor jazz manifestacija HDS-a Antun Tomislav Šaban, uoči nastupa kojim je Carter zaključio ovogodišnji, 23. festival Jazz.hr/proljeće.

Ron Carter s Porinom za posebna dostignuća (Foto: Davor Hrvoj)

Višestruki dobitnik nagrade Grammy, proglašavan kontrabasistom godine, pa i desetljeća, rođen 1937. u Ferndaleu, u američkoj saveznoj državi Michigan, Ron Carter jedan je od najutjecajnijih kontrabasista i violončelista u povijesti jazza. Diplomirao je glazbu na Eastman School of Music u New Yorku te magistrirao kontrabas na visokoj glazbenoj školi Manhattan u New Yorku.

Tijekom karijere sudjelovao je u snimanjima više od 2000 albuma, a pedesetak ih je snimio kao vođa sastava. Premda je najpoznatiji po suradnji s Milesom Davisom, u čijem je legendarnom kvintetu svirao tijekom 60-ih, ostvario je suradnje s raznim interpretima jazza, latino i brazilske glazbe, hip-hopa i drugih stilova, primjerice Lenom Horne, Gilom Evansom, B.B. Kingom, Billom Evansom, Jimom Hallom, Jamesom Brownom, Hermetom Pascoalom, Titom Puenteom, Eddiem Palmieriem, Herbiem Mannom… Snimio je glazbu za brojne filmove i objavio niz stručnih knjiga.

Ovo je drugi Porin za posebna dostignuća kojeg je IHG dodijelio u 20. sezoni Porina nekom uglednom stranom glazbeniku: prvi je 5. ožujka uručen jazz trubaču Arturu Sandovalu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X