Roza i Izvanredni Bob predstavljaju glazbeni film ‘Novi noj’

‘Ako je kraj svijeta već blizu, onda hajde bar da se dobro zabavimo’ – Robot Srećko.

Roza i Izvanredni Bob ‘Novi noj’

Beogradski trio Roza i post-disciplinarni umjetnik Izvanredni Bob predstavljaju film koji je napravljen za pjesmu “Novi noj”. Zamislite jednu festivalsku večer na kojem sviraju NEU!, Stereolab, M83 i Ryuichi Sakamoto, a iza njih netko “remiksira” filmski klasik “TRON” i onda ste možda na tragu onog što se tu događa. A romansirana biografija filma ide ovako: Protagonist ovog filma je robot Srećko koji je priredio tulum za svoje prijatelje, male kućne aparate, dok su mu šefovi bili u samoizolaciji. Bilo je tu svega, crne i bijele tehnike, neki su se snimali mikrofonom, neki su se resetirali, bilo je i dima. Nije mnogo prošlo, a oni su ga uvjerili da ode na “plastičnu operaciju”. I tu stvari kreću nizbrdo. A što se na kraju dogodilo, ne smije se reći. Bilo je to pravo “društvo debakla”. Neki ljudi su u konstantnom strahu da nešto propuštaju, da je zabava negjde drugdje. Zamislite samo kako je tek stojevima. Što kaže Srećko “ako je kraj svijeta već blizu, onda hajde bar da se dobro zabavimo”. I u pravu je.

Redatelj filma, Izvanredni Bob kaže: “Nastupi grupe Roza mogu se uporediti sa udarom komete repatice. Koma koja se javlja oko jezgra sastoji se od gasova i prašine, pa tako i posle Rozinih nastupa gasirana publika u oblaku prašine izlazi sa osećajem kao da su prošli kroz “toplog zeca”.

Ovi ambasadori podzemlja djeluju u rasteru rigoroznih ritmova Dušana Damnjanovića, bubnjara od živaca; bifurkacionih dionica Nebojše Kuzmanovića i magmatskih linija Stevana Ćirovića, inducirajući zvuk koji epitomizira u pulsacije “od kojih se ježe obrve”.

Film je sniman u Ljubljani, Ritopeku i na Paliluli, a montiran je u Zemunu.

Roza kaže: “Boba sva trojica znamo kao čoveka koji već dugo vremena unazad razne muzičke i nemuzičke događaje pretvara u multidimenzionalne spektakle magijom svojih svetlosnih izuma i skalamerija. U svakoj prethodnoj prilici za saradnju sa njim, pored bojazni da će nam neki od njegovih lasera spržiti očne nerve, znali smo da će koncert podići na sledeći nivo. Od trenutka kada je pao dogovor za ovu kolaboraciju, nestrpljivo smo odbrojavali dane do momenta kada nas je Bob pozvao na premijernu projekciju. Oduvani i preplavljeni ekstatičnim osećajem, postalo nam je jasno zašto se zove Izvanredni, a preziva Bob.”

Pjesma “Novi noj” nastala je još 2017. godine i doživjela nekoliko koncertnih inkarnacija kroz Nebojšin tadašnji solo projekat Homo Simpson, koji je za nastupe uživo uključivao uvijek različite glazbenike. Posljednje izvođenje pjesme bilo je 2018. godine, u sastavu Nebojša, Gile i Steva, što se iz sadašnje perspektive može nazvati pretečom grupe Roza.

Roza je debitantski EP objavila u veljači 2020. godine u suradnji sa nezavisnim izdavačkim kućama Balkan Veliki i Pop Depresija. Covid godinu posvetili su stvaranju novih pjesama i kompilaciji “Nije se desilo”, na kojoj je originalno objavljena pjesma “Novi noj”. Sada je vrijeme za nove pjesme i akcije.

Izvanredni Bob je medijski umjetnik, prisutan na različitim scenama. Nastupao je u Kanadi, Meksiku, Americi, Euorpi i regiji. Njegov fokus je na kreiranju kolektivnog iskustva u okviru vizualnog spektakla, a posljednjih godina stvara hibridne forme u kojima konvergiraju film, video art, dizajn svjetla, nove tehnologije i post-disciplinarna post-produkcija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X