Rudresh Mahanthappa Quartet priredio najbolju završnicu JAZZG-a

Rudresh Mahanthappa Quartet ne samo da je kraljevski zatvorio deveto izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala, već je zakucao jedan od najboljih koncerta u povijesti istog.

Rudresh Mahantappa u ZKM-u (Foto: Zoran Stajčić)

Poslije se u razgovoru između Rudresha Mahanthappe i gitariste Davida Fiuczynskog, koje predaje na uglednoj jazz akademiji na Berkleyju, ispostavilo da su i njih dvojica gotovo bez dvoumljenja došli do toga kako je bila riječ o najboljem dosadašnjem koncertu Rudresha Mahanthappa Quarteta. A to je nešto što se ne može čuti tako često.

„Ne zanimaju nas previše super sređene dvorane i koncertni prostori. Mi smo filingaši. Osjećamo atmosferu i to je ono što nas nosi u nastupima. Ovo kazalište (ZKM, op. a.) ima nevjerojatnu dvoranu. Možda upravo to što smo bili okruženi publikom koja nas je uistinu slušala i odlično reagirala je dovelo do toga da nas je glazba još više nosila“, kazao je Fiuczynski.

Nije stvar samo u tome što DownBeat i ostali jazz magazini uzastopno Rudresha Mahanthappu drže na pijedestalu kao najboljeg alt saksofonistu današnjice, već u tome što je okupio odličan bend. David Fiuczynski je Rudreshova najsnažnija spona u kvartetu, on je također nositelj harmonijskog dijela na svojoj karakterističnoj električnoj gitari s dva vrata, koja je custom izrade jer nije riječ o duploj gitari kakvu običavaju svirati rokeri ( dvanaesterožična + šesterožična). Na oba vrata njegove gitare se nalazi šest žica s tim da je gornja bez pragova tj. fretless, što mu daje mogućnost da s njom imitira druge žične instrumente i tehnike sviranja na njima. Čvrst i pouzdan ritam oslonac je basist Richard Brown, a iskazao se i bubnjar Jordan Perlson kao najsvježija pridošlica u kvartet. O tome koliko je dobar najbolje se moglo vidjeti iz Rudreshovog nasmijanog lica i žara s kojim je nakon koncerta pričao o Perlsonovim bubnjarskim rafalima.

Sam koncert je počeo ravno u glavu s „Waiting Is Forbidden“ i potom skladbom „Boogie“. Odmah se osjetilo u koju klasu pripada Rudresh Mahanthappa Quartet. Magičan i prezentan groove bio je protkan cijelim koncertom u kojem je ovaj osebujan sastav posezao za svim mogućim stilskim voćem kojim je punio svoju košaru. Prog rock, heavy metal, sve forme jazza uz uključivanje tradicionalne glazbe Polinezije, Indije, Afrike i Indonezije protkane su u izričaju kvarteta koji je dao do znanja kako je to jazz sastav koji živi i svira sadašnjicu.

Angažirana nota proizlazila je iz Rudreshovih posveta; „Lots Of Interest“ je tako bila posvećena globalnoj financijskoj krizi, „Ballad For Troubled Times“ nastradalim žiteljima Filipina u najnovijoj tragediji koju je donijelo nevrijeme. Sve navedene pjesme nalaze se na njegovom ovogodišnjem albumu „Gamak“, što je također značajan detalj o tome koliko je Rudresh zagrijan za trenutni opus.

Finale su bila nevjerojatna grmljavina brzog ritma, koja se neočekivano pretvorila u dvostruku porciju tour de forcea, nakon koje je na bisu izvedene „Playing With Stones“ koju je u originalu na albumu izveo s gitaristom Davidom Gilmoreom kojeg je zagrebačka publika mogla gledati i slušati prethodnu večer. Snažna prožetost emocijama bila je konstanta ovog nastupa, a nije ju omeo ni mali kvar, tj. nezgoda s gitarskim pojačalom Davida Fiuczynskog kad su u trenucima odgonetavanja njega i tehničara je li sve u redu s pojačalom, Brown i Perlson priredili prvi improvizacijski dvoboj ritam sekcije.

Nedvojbeno je bila riječ o najboljem koncertu ovogodišnjeg Festivala. Bolje nije moglo završiti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X