Ryan H. Walsh ‘Astral Weeks: A Secret History of 1968’ – dogodilo se u Bostonu

Knjiga novinara i glazbenika Ryana H. Walsha vodi nas pedeset godina u prošlost na ulice Bostona i detaljno i s puno žara opisuje mjesto i turbulento vrijeme u kojem su se zbivale razne ludosti, ali je i nastala jedna od najtajanstvenijih i najčarobnijih ploča svih vremena.

Ryan H. Walsh “Astral Weeks: A Secret History of 1968”

Boston, 1968. godine. Van Morrison, mladi irski pjevač i pjesnik teške naravi i izražene sklonosti alkoholu raspustio je svoj sastav Them i odselio u Sjedinjene Države kako bi bio bliže svojoj velikoj ljubavi koju je prozvao Janet Planet. Izbacio je i solo ploču na kojoj se našao veliki hit “Brown Eyed Girl”, ali njegov ugovor završio je u rukama mafije i likova koji su stvarali hitove na način da radijske džokeje drže za gležnjeve na krovovima zgrada dok ne pristanu puštati pjesme u skladu s njihovim prijedlozima, a na telefon se javljaju s: “Halo, gradska mrtvačnica.”

U bijegu od tih i takvih, Van odlazi u Boston i okuplja glazbenike s kojima ima namjeru stvoriti glazbu koja mu se navodno otkrila u snu, a izvodi se isključivo na akustičnim instrumentima. To je bilo u vrijeme kada je Bob Dylan šokirao publiku strujom na festivalu u Newportu i oštro podijelio publiku u tabore folka i rocka. No, glazba koja se kuhala u glavi Vana Morrisona bila je više od samog folka, do dana današnjeg ima sposobnost da dirne ljude na način na koji to mogu samo najveća umjetnička remek-djela i predstavlja sve ono zbog čega se nepovratno zaljubljujemo u univerzalni jezik glazbe.

Iako naslov upućuje na pomisao kako se knjiga novinara i glazbenika Ryana H. Walsha detaljno bavi pričom o nastanku ove briljantne ploče koja u vrijeme objavljivanja nije bila hit, a kultni je status ostvarila tek godinama poslije, to je tek dio kolaža. Dva su glavna lika ove fascinantne knjige a to su grad Boston i 1968. godina. Walsh pomno pokriva sva mjesta i zbivanja u popularnoj kulturi, od noćnog radijskog programa The American Revolution i jednako revolucionarnog televizijskog eksperimenta “What’s Happening, Mr. Silver?”, preko bujanja rokerske scene u famoznom klubu The Boston Tea Party u kojem će The Velvet Underground u doba objavljivanja svoj divljeg trijumfa “White Light/White Heat” odsvirati četrdeset koncerata, pa do filmova snimanih u Bostonu u tom razdoblju (“The Thomas Crown Affair” i “The Boston Strangler” s Tonyjem Curtisom u ulozi ubojice), te onih u kojima su zvijezde potekle iz ovog grada (“Zabriskie Point” Michelangela Antonionija).

Knjiga prati i neuspjeli projekt stvaranja psihodelične rock scene temeljene na sada već debelo zaboravljenim bendovima iz ovoga gradu i savršeno ilustrira sve najgore porive glazbene industrije tog vremena. James Brown smiruje pobunu crne populacije na koncertu održanom da nakon atentata na Martina Luthera Kinga, hipiji prosvjeduju protiv rata u Vijetnamu, a do kraja godine Richard će Nixon postati predsjednikom.

No, ako postoji centrala osoba na koju se ova knjiga vraća, to nije čak ni Van Morrison, već jedan danas gotovo zaboravljeni lik. Njegovo je ime Mel Lyman, svirao je usnu harmoniku u jug bendu Jima Kweskina i bio prilično karizmatičan sve dok se u jednom trenutku nije odlučio proglasiti bogom i okupiti zajednicu nalik na Mansonovu obitelj (“Mi nismo nikoga ubili… još”) koja ga je štovala pod utjecajem velike količine LSD-a kojim ih je hranio. Izdavali su i kontroverzni časopis koji je u to vrijeme čak i završio na sudu. Zajednica je svog osnivača proglasila mrtvim, u što autor knjige nije baš u potpunosti uvjeren, ali “Astral Weeks” svakako baca svjetlo na ovog nevjerojatnog lika koji je doživio potpuno suprotnu sudbinu od one ploče iz naslova. Ako je Morrisonov album došao tiho i ušao legendu, Mel koji je bio centar jednog ludog i drogiranog svemira nestao je u zaboravu.

“Astral Weeks: A Secret History of 1968” nije samo knjiga za fanove glazbe Vana Morrisona, već i za sve ljubitelje popularne kulture, pogotovo one sa sklonošću prema razdoblju hipi revolucije i psihodeličnih eksperimenata. Nevjerojatno je koliko se važnih odvilo na tom mjestu u tom razdoblju, a Walshova knjiga ilustrira ih na vrlo živ i intrigantan način.

(Penguin Press, 368 str., ožujak 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X