S UKTV-a zbog rasističkog sadržaja uklonjena epizoda ‘Don’t mention the war’ sitcoma ‘Fawlty Towers’

BBC-ijev servis uklonio je epizodu serije u kojoj glavnu ulogu tumači John Cleese uz objašnjenje da se radi o neprikladnom rasističkom sadržaju.

‘Fawlty Towers’

Sitcom iz sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, koji je prikazivan i na hrvatskoj televiziji, našao se na udaru cenzure u jeku rasnih nemira u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji. Razlog je “rasno nipodaštavanje”, kako se navodi u službenom obrazloženju streaming servisa UKTV koji je pod BBC-ijem.

“Ne komentiramo pojedinačne naslove. Međutim, redovito pregledavamo naše programe i unosimo izmjene, dodajemo upozorenja i unosimo promjene rasporeda kad je to potrebno kako bismo osigurali da naši kanali ispune očekivanja naše publike”, izjasnio se glasnogovornik UKTV-a (koji nije u izjavi potpisan imenom i prezimenom).

Izvorna sporna epizoda “Fawlty Towersa” prvi put je prikazana 1975. godine i uključuje je scenu u kojoj major Gowen, redoviti gost u hotelu, koristi vrlo jak rasistički jezik u anegdoti o West Indies kriket timu. Prije desetak godina, mnogi televizijski servisi počeli su uređivati ovaj dio programa, iako se rasistički jezik i dalje može čuti u verziji koja se može gledati na Netflixu. A u istoj epizodi i Cleesov lik iz serije izražava predrasude prema crnim liječnicima.

U isto vrijeme s američkih streaming servisa je uklonjen brojnim Oscarima nagrađen filmski klasik “Gone With The Wind” (nekad kod nas preveden kao “Prohujalo s vihorom”, a danas “Zameo ih vjetar”) zbog protesta gledatelja na prikaz ropstva i robovlasništva u filmu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X