S UKTV-a zbog rasističkog sadržaja uklonjena epizoda ‘Don’t mention the war’ sitcoma ‘Fawlty Towers’

BBC-ijev servis uklonio je epizodu serije u kojoj glavnu ulogu tumači John Cleese uz objašnjenje da se radi o neprikladnom rasističkom sadržaju.

‘Fawlty Towers’

Sitcom iz sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, koji je prikazivan i na hrvatskoj televiziji, našao se na udaru cenzure u jeku rasnih nemira u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji. Razlog je “rasno nipodaštavanje”, kako se navodi u službenom obrazloženju streaming servisa UKTV koji je pod BBC-ijem.

“Ne komentiramo pojedinačne naslove. Međutim, redovito pregledavamo naše programe i unosimo izmjene, dodajemo upozorenja i unosimo promjene rasporeda kad je to potrebno kako bismo osigurali da naši kanali ispune očekivanja naše publike”, izjasnio se glasnogovornik UKTV-a (koji nije u izjavi potpisan imenom i prezimenom).

Izvorna sporna epizoda “Fawlty Towersa” prvi put je prikazana 1975. godine i uključuje je scenu u kojoj major Gowen, redoviti gost u hotelu, koristi vrlo jak rasistički jezik u anegdoti o West Indies kriket timu. Prije desetak godina, mnogi televizijski servisi počeli su uređivati ovaj dio programa, iako se rasistički jezik i dalje može čuti u verziji koja se može gledati na Netflixu. A u istoj epizodi i Cleesov lik iz serije izražava predrasude prema crnim liječnicima.

U isto vrijeme s američkih streaming servisa je uklonjen brojnim Oscarima nagrađen filmski klasik “Gone With The Wind” (nekad kod nas preveden kao “Prohujalo s vihorom”, a danas “Zameo ih vjetar”) zbog protesta gledatelja na prikaz ropstva i robovlasništva u filmu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X