Sade ‘The Ultimate Collection’ – uvid u karijeru bez mrlje

Skoro trideset godina karijere zaokruženo je dvostrukom kompilacijom najpoznatijih trenutaka grupe koja je odavno fenomen unutar pop glazbe.

Sade 'The Ultimate Collection'

U pop svijetu skoro da ne postoji niti jedan izvođač koji ne igra na kartu promjenjivosti, stalne utrke za nečim novim, modernim.

Pop glazbenici su prvi na liniji tog modernističkog imperativa, koji funkcionira po sistemu na kojem počiva modni svijet koji svaku sezonu mora vrtjeti novu priču, kao da prethodna sezona nije postojala. No ako se cijela stvar pogleda iz neke druge perspektive i uvidi da se robuje sistemu ponašanja i rada koji je identičan svake godine, osim protoka vremena ne može se uočiti ništa novo, dapače stvari su prokleto iste, bez ikakve primisli o odstupanju od uhodanog sistema. No eto i stvaranje iluzije nas čini ljudskim bićima.

Pitate se čemu ovakav uvod? Stoga jer je Sade jedna neobična pojava u svijetu pop glazbe. Karijera grupe čiji je zaštitni znak pjevačica Sade Adu traje već 28 godina, a po mišljenju publike i kritike niti jednom nije okaljana niti u jednom pogledu. Glazbeno gledano ta grupa je od svojih početaka u svom prepoznatljivom stilu koji baštini utjecaje jazza, R&B-ija, latina, funka i soula.

Taj stil je uz sitne preinake do danas ostao isti. Čvrsta jezgra benda ostala je nepromjenjiva i čini se da nitko od te ekipe glazbenika ne razbija glavu sa svim sporednim (najvažnijim) stvarima koje muče ostatak pop svijeta koji želi biti moderan. Sade Adu, Stuart Matthewman, Paul Spencer Denman i Andrew Hale imaju samo jedan imperativ, a to je raditi kvalitetne pjesme. Mjereno statusom, ugledom, vjernošću publike i svakako tiražama to se čini i više nego dovoljnim.

A o tome koliko je dobra glazba bezvremenska kategorija jasno je već na uvodnim taktovima pjesme „Your Love Is King“ koja otvara novu dvostruku kompilaciju najboljih ostvarenja grupe. Ta pjesma se kao ni sve ostale koje slijede nije nimalo izlizala s vremenom. Kroz decentnu glazbenu pratnju izbija izražajni vokal Sade Adu, karizmatičan i istovremeno sjetan, ozbiljan i seksi. Iz tog vokala izvire stav žene koja se ne trudi svidjeti i umiliti, već one koja snažno osjeća i te osjećaje mora iskomunicirati kroz glazbu.

Kroz silnu senzualnost uspijeva zadržati dostojanstvo i time pobuditi onaj iskonski oblik obožavanja i štovanja žene kao bića, a ne predmeta požude. Zato Sade jednako uvjerljivo može pjevati o ljubavi, o paklu kroz koji prolaze imigranti, tjeskobi nezaposlene obitelji i Aleluju somalijskim ženama.

Kompilacija pjesama „The Ultimate Collection“ nudi dobar presjek karijere od debi albuma „Diamond Life“ do posljednjeg „Soldier Of Love“ uz dodatak tri nove pjesme „Still In Love With You“, „Love Is Found“ i „The Moon And The Sky“ koju je remiksirao i na kojoj je gostovao Jay-Z.

Prva je obrada rock klasika grupe Thin Lizzy i izvedena je izražajno i decentno da se sigurno i pokojni Phill Lynott smješka u grobu od zadovoljstva. Druga je punokrvni R&B s elementima afričkog etna, dok je Jay-Z-ijev remiks uvodne pjesme s posljednjeg studijskog albuma možda nepotrebno osušen kroz elektronski beat, a također ni njegove repanje nije baš bilo neophodno. Po tom pitanju bolji posao su napravili Neptunes u remiksu „By Your Side“ koji zatvara kompilaciju. Pohvalno je što se s remiksima nije pretjerivalo. Dva za dvostruku kompilaciju najboljih hitova se čine sasvim dovoljnima.

Nekako je i dobro vrijeme u koje je objavljen album, taman da dio mlađe publike bombardirane kičem sa svih strana dobije uvid u nešto vrijedno pažnje. Ako ništa drugo da nije nužno skinuti se u gaće da bi se napravila karijera pop pjevačice.

Ocjena: 8/10

(Sony / Menart, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X