Sajsi MC: Periferija grca u siromaštvu, imamo dva našminkana grada i musavi ostatak

Ivana Rašić je Sajsi MC, žena bez dlake na jeziku, s morem rima za reći. Beograd joj je odavna pod štiklama, a regija je još upoznaje.

Sajsi MC: 'Teško da bi mogla da budem voditelj jer imam govornu manu koja se zove mucanje, mada bi mi možda zbog toga baš bio izazov, onda se još luđe baciš da to savladaš.'

Video spotova je puno, što vlastitih, što featuringa. Veseli li te video rad ili je nužnost koja produžuje audio?

Sajsi MC: Spot je postao najvažniji element ako želiš da ti se pesma čuje. Volim da snimam spotove, volim svaki aspekt toga, uzbudljivo je, svaki put je drugačije, jeste dosta stresno, jer postoji frustracija zbog nemogućnosti realizovanja neke ideje, ali najslađi su oni spotovi gde je uloženo malo novca, a puno ljubavi.

Imaš li nekih ambicija prema nekoj drugoj vrsti medijskog rada mimo rimovanja uz glazbu, tipa voditeljstvo, gluma, nešto nalik tome?

Sajsi MC: Što da ne, možda gluma… Teško da bi mogla da budem voditelj jer imam govornu manu koja se zove mucanje, mada bi mi možda zbog toga baš bio izazov, onda se još luđe baciš da to savladaš.

I iz nastupa uživo i medijskih istupa i iz lirike provlači se cijelo vrijeme određeni odmak, sarkazam, ironija, podjebancija, ali zapravo i ogorčenje. Je li to obrambeni mehanizam i svojevrsna maska zbog nezadovoljstva situacijom na sceni i scenom ili nekim drugim stvarima ili je postao i razvijen kao dio stila Sajsi MC?

Sajsi MC: Kad je čovek ironičan, to je jedna opna , hladna opna, kojom on želi da se prikaže svetu kao hladan, a u stvari je vrlo ranjiv, to je sve maska, takav način komunikacije sa svetom ili takav pogled na život te ograničava da doživiš svet sa toplinom i da mu se otvoriš, ja sam svesna toga i da koristim sarkazam, ali tako se trudim da napravim balans tako što izbacim i jednu emotivnu pesmu kakava je Daleko je dizni.

A erotika, tj. vulgarizmi u stvarima kao dio šatrovačkog, kvartovskog govora? Nakon nestanka Bičarki na Travi ima li još britkih na jeziku žena na beogradskoj i srpskoj sceni ili si usamljena?

Sajsi MC: Erotika je sastavni deo moje ličnosti i volim da je iskazujem, npr. evo jedne takve rime:  Mlad je i miriše na mladu spermu. Moje rime nikakoo nisu kopija muških erotskih rima, imam svoj stil.

Kakva je situacija na terenu oko klupskih nastupa u Srbiji i regiji? Koliko nastupate zapravo i je li to dovoljno za neki normalni život glazbenika samo od glazbe? Koliko Sajsi MC godišnje ima koncerata?

Sajsi MC: Pa to ti zavisi koliko prohteva ima muzičar, ako želi da se bahati, onda sigurno neće da istraje u tome. Ne znam koliko je to nastupa na godišnjem nivou, ali mi smo zadovoljni za sada. Nastupi su jako bitan deo nas, jer se tu potvrdjujemo. Također dosta pesama tek snimimo nakon što ih uživo izvedemo x puta. Tako pesma dobije na živosti.

Je li u Srbiji riješena situacija oko autorskih prava i zaštite istih? Mislim, koje su osim nastupa uživo mogućnosti zarade od svoje glazbe obzirom da vjerujem kako je legalni download nepoznanica a tržište CD-a dropnulo big time? I je li to pristojan život ili preživljavanje?

Sajsi MC: Na tom polju je jedan veliki haos i ne znam kad će se to rešiti. Mogućnost zarade na polju koje nikako nije opcija trenutno ako nisi neki mega poznat muzičar. Da li je život ili preživljavanje opet zavisi od ličnog stave umetika i šta on želi u životu.

Je li zabluda kada se čini da postoji velika razlika između Beograda i Novog Sada od ostatka države?

Sajsi MC: Nije zabluda. Periferija i mali gradovi grcaju u siromaštvu. Imamo ova dva prilično lepo našminkana grada i imamo musav ostatak, ali srčan i sa puno muda. Uvek kad odeš u takve gradove dočekaju se sa toplinom, eto razlike.

Ako se možeš dosjetiti nekih anegdota, jezivih ili blesavih iskustava s nastupa iz dosadašnje karijere?

Sajsi MC: Evo, skoro mi se desilo da padnem na bini, to se desilo na Arsenal festu. Imala sam uvek taj strah da ću pasti sa bine ili na bini dok sam na štiklama, a desilo mi se da sam pala u patikama (doduše u Starkama na potpeticu, ali to nije ni približno klimavo kao štikla) dok sam išla unazad, i to preko monitora od DJ-a, usred strofe. I sad se više ne plašim da ću pasti, jer sam pala i to je to. Lako je pasti. Sad mi se sviđa.

Da moraš izdvojiti neku lajnu ili strofu koja bi ti od sveg dosadašnjeg rada bila svojevrsni touchdown koja bi to rima bila?

Sajsi MC: Jako sam ponosna na Tresh erekcija-erekcija u treshi… kao i na Antifa kučke jer je to kategorija koju sam izmislila, niko to pre mene nije upotrebio na taj način. Također volim i svoj stih:  Zgrade te vide, zgrade te štite, pevaj do promuklosti.

Što se događa sa Sajsi MC kroz neki kraći period vremena, do kraja godine, kroz 2015. i par unatrag? Imaš li želje ako je nezahvalno planirati obzirom na ekonomski bullshit cijele regije i slično?

Sajsi MC: Bilo bi lepo da mogu da napravim neki plan, a ne da bude fazon – šta god , go with a flow… Iako jeste ovo spontano dosta primamljivo i oslobađajuće za autora. Očekujte nove pesme i ko zna šta još. Ni mi ne znamo…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X