Anita Andreis: Stvaralački čin je proces koji se mimoilazi sa svime što jedno vrijeme ili prostor donose

Multitalentirana glazbena autorica Anita Andreis paralelno s filmskom glazbom koju radi za projekte diljem svijeta, ušla je i u indie autorstvo, te nakon uspješnih singlova priprema i album. No što se sve promijenilo u njenom životu, može se saznati iz našeg, već drugog ‘druženja’ u obliku intervjua.

Anita Andreis
Anita Andreis

Što se događalo u profesionalnom životu Anite Andreis od našeg zadnjeg razgovora?

Anita Andreis: Od zadnjeg razgovora pa do sada došlo je do potpunog preokreta – svega! Dakle, vrijeme prepuno okolnosti koje su mi promjenile leće na objektivu, a što je rezultiralo prepoznavanjem nekih drugih potreba, težnji, prioriteta i ciljeva. Konkretno, to je, između ostalog, akt osnivanja izdavačke kuće Clever Trick Music Publishing i licenciranje svoje glazbe putem nje; zatim uzimanje pauze od skladanja i orkestriranja glazbe za holivudske producente. Započela sam suradnju sa ruskim producentima i redateljima čiji mi umjetnički senzibilitet strahovito odgovara, u pregovorima sam s indijskim producentima, preselila sam svoj studio u veći i ljepši prostor, pjevala sam više nego ikad, brusila miksanje i masteriranje, napisala nove pjesme i dovršila stare, oblikovala sam soundtrack “Šegrta Hlapića”, skladala za film i nastavke “My Dear Fish”, izdala do sad dva singla: “Little Spring Snow Leftovers” i “Clever Trick”, dobro se zabavljala po redovito uspješnim premijerama i putovala po svijetu više nego ikada.

Prvi službeni singl zapravo u indie sferama polučuje znatan interes. Što dalje?

Anita Andreis: Dalje, kao i do sada, slijedi žongliranje između projekata i putovanja, te ovisno o vremenskom procijepu između njih, nastaviti sa izdavanjem singla po singl i u konačnici – album. Voljela bih da mogu reći konkretne datume, ali to jednostavno ne funkcionira u mojem svijetu u kojem je timeline budućnosti osvijetljen na eventualno slijedeća dva ili tri mjeseca. Bitno je naglasiti da materijal već postoji i da ono radi čega već nije vani jest potreban miks i mastering, a za nekolicinu i novo snimanje vokala, bubnjeva i ostalih instrumenata. S obzirom da sam za sve od skladanja, pisanja tekstova, pjevanja, orkestracije, priprema nota za glazbenike, studijskog snimanja (i sebe i ostalih glazbenika), pa do masteringa zadužena sama, to je proces koji traje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=swnfibVtL9Q[/youtube]

Koliko je singl materijala i stvari za rotiranje kad ovom aktualnom prođe rok trajanja? Ostaješ li na trendu singl po singl?

Anita Andreis: Singl po singl princip bitan je iz dva razloga. Osim što sam htjela postupno uvesti svoje slušatelje filmske i instrumentalne glazbe u glazbeni svijet na koji od mene nisu navikli, htjela sam najaviti slojevitost i zvučni kontrast materijala albuma, te ga prikazati svakim slijedećim singlom.
Rotirati će se maksimalno pet singlova prije objave albuma.

Imaš li ambiciju iza singlova složiti i neki album u klasičnoj pop formi i opsegu od desetak pjesama?

Anita Andreis: Naravno. Album je vjerujem, jedina odgovarajuća forma za potpuno uronjavanje u moje priče, a singlovi su, dakle, samo blaga najava i naznaka onoga što dolazi. Album će sadržavati 12 (ili 15, još se dvoumim) pjesama koje su pronašle svoj izričaj u dva generalna zvuka različitih značajki: jedan je intimniji, nježniji uz jednostavniju instrumentaciju, a drugi orkestralniji, širi, bogatiji, snažniji. Također, na albumu će se pronaći i instrumentalne verzije nekih pjesama, koje nisu sušta matrica bez glasa, već kompozicije različite strukture i razvoja, no iste srži. Neke su pjesme izrasle iz tih djela i želim zadržati njihovu povezanost i na albumu.

Radiš li na nekim soundtrackovima ili scoreovima filmske ili kazališne glazbe?

Anita Andreis: Uvijek! Što se soundtracka tiče – glazba skladana za film “Šegrt Hlapić” napokon izlazi i samostalno i zajedno sa dokumentarcem o snimanju filma, a sadržava osim elemenata korištenih u filmu i dulje verzije nekih tema. Glazba za taj film i dalje je nešto najnježnije i bezazlenije što sam ikada stvorila i zaslužuje svoj zaseban život i izvan filma.

Osim komercijalnih filmskih projekata koje ne treba posebno spominjati, nastavljam skladati i za filmski serijal od kojih je prvi predivan art film “My Dear Fish”, ruske redateljice Taye Zubove. Suradnje sa redateljima iz Europe i Indije su također u procesu i stajanja nema.

Koliko te obiteljsko glazbeno naslijeđe određivalo i oblikovalo a koliko je tvoj glazbeni put i stasanja plod tvog obrazovanja i interesa za glazbom?

Anita Andreis: Zahvaljujući tatinoj gitari, rano sam otkrila svijet u kojem je sve jasno, čisto i moje. Unutar obitelji dobila sam i profinjenje uha i sluha izvrsnom glazbom s kojom sam konstantno bila okružena. No, moj vlastiti interes i strast prema glazbi su zapravo ono što me magnetski privlačilo ka učenju, a kasnije, ka osmišljanju kako da od toga uspijem živjeti i pronašla sam se u filmskoj glazbi. Obrazovanje mi je donijelo i donosi, jer i dalje učim i ne mislim stati, alat za bržu i vjerodostojniju realizaciju glazbenih misli i ideja; da ono što srcem čujem, umom mogu raspisati, zapisati i realizirati. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X