Anita Andreis: Stvaralački čin je proces koji se mimoilazi sa svime što jedno vrijeme ili prostor donose

Multitalentirana glazbena autorica Anita Andreis paralelno s filmskom glazbom koju radi za projekte diljem svijeta, ušla je i u indie autorstvo, te nakon uspješnih singlova priprema i album. No što se sve promijenilo u njenom životu, može se saznati iz našeg, već drugog ‘druženja’ u obliku intervjua.

Anita Andreis
Anita Andreis

Što se događalo u profesionalnom životu Anite Andreis od našeg zadnjeg razgovora?

Anita Andreis: Od zadnjeg razgovora pa do sada došlo je do potpunog preokreta – svega! Dakle, vrijeme prepuno okolnosti koje su mi promjenile leće na objektivu, a što je rezultiralo prepoznavanjem nekih drugih potreba, težnji, prioriteta i ciljeva. Konkretno, to je, između ostalog, akt osnivanja izdavačke kuće Clever Trick Music Publishing i licenciranje svoje glazbe putem nje; zatim uzimanje pauze od skladanja i orkestriranja glazbe za holivudske producente. Započela sam suradnju sa ruskim producentima i redateljima čiji mi umjetnički senzibilitet strahovito odgovara, u pregovorima sam s indijskim producentima, preselila sam svoj studio u veći i ljepši prostor, pjevala sam više nego ikad, brusila miksanje i masteriranje, napisala nove pjesme i dovršila stare, oblikovala sam soundtrack “Šegrta Hlapića”, skladala za film i nastavke “My Dear Fish”, izdala do sad dva singla: “Little Spring Snow Leftovers” i “Clever Trick”, dobro se zabavljala po redovito uspješnim premijerama i putovala po svijetu više nego ikada.

Prvi službeni singl zapravo u indie sferama polučuje znatan interes. Što dalje?

Anita Andreis: Dalje, kao i do sada, slijedi žongliranje između projekata i putovanja, te ovisno o vremenskom procijepu između njih, nastaviti sa izdavanjem singla po singl i u konačnici – album. Voljela bih da mogu reći konkretne datume, ali to jednostavno ne funkcionira u mojem svijetu u kojem je timeline budućnosti osvijetljen na eventualno slijedeća dva ili tri mjeseca. Bitno je naglasiti da materijal već postoji i da ono radi čega već nije vani jest potreban miks i mastering, a za nekolicinu i novo snimanje vokala, bubnjeva i ostalih instrumenata. S obzirom da sam za sve od skladanja, pisanja tekstova, pjevanja, orkestracije, priprema nota za glazbenike, studijskog snimanja (i sebe i ostalih glazbenika), pa do masteringa zadužena sama, to je proces koji traje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=swnfibVtL9Q[/youtube]

Koliko je singl materijala i stvari za rotiranje kad ovom aktualnom prođe rok trajanja? Ostaješ li na trendu singl po singl?

Anita Andreis: Singl po singl princip bitan je iz dva razloga. Osim što sam htjela postupno uvesti svoje slušatelje filmske i instrumentalne glazbe u glazbeni svijet na koji od mene nisu navikli, htjela sam najaviti slojevitost i zvučni kontrast materijala albuma, te ga prikazati svakim slijedećim singlom.
Rotirati će se maksimalno pet singlova prije objave albuma.

Imaš li ambiciju iza singlova složiti i neki album u klasičnoj pop formi i opsegu od desetak pjesama?

Anita Andreis: Naravno. Album je vjerujem, jedina odgovarajuća forma za potpuno uronjavanje u moje priče, a singlovi su, dakle, samo blaga najava i naznaka onoga što dolazi. Album će sadržavati 12 (ili 15, još se dvoumim) pjesama koje su pronašle svoj izričaj u dva generalna zvuka različitih značajki: jedan je intimniji, nježniji uz jednostavniju instrumentaciju, a drugi orkestralniji, širi, bogatiji, snažniji. Također, na albumu će se pronaći i instrumentalne verzije nekih pjesama, koje nisu sušta matrica bez glasa, već kompozicije različite strukture i razvoja, no iste srži. Neke su pjesme izrasle iz tih djela i želim zadržati njihovu povezanost i na albumu.

Radiš li na nekim soundtrackovima ili scoreovima filmske ili kazališne glazbe?

Anita Andreis: Uvijek! Što se soundtracka tiče – glazba skladana za film “Šegrt Hlapić” napokon izlazi i samostalno i zajedno sa dokumentarcem o snimanju filma, a sadržava osim elemenata korištenih u filmu i dulje verzije nekih tema. Glazba za taj film i dalje je nešto najnježnije i bezazlenije što sam ikada stvorila i zaslužuje svoj zaseban život i izvan filma.

Osim komercijalnih filmskih projekata koje ne treba posebno spominjati, nastavljam skladati i za filmski serijal od kojih je prvi predivan art film “My Dear Fish”, ruske redateljice Taye Zubove. Suradnje sa redateljima iz Europe i Indije su također u procesu i stajanja nema.

Koliko te obiteljsko glazbeno naslijeđe određivalo i oblikovalo a koliko je tvoj glazbeni put i stasanja plod tvog obrazovanja i interesa za glazbom?

Anita Andreis: Zahvaljujući tatinoj gitari, rano sam otkrila svijet u kojem je sve jasno, čisto i moje. Unutar obitelji dobila sam i profinjenje uha i sluha izvrsnom glazbom s kojom sam konstantno bila okružena. No, moj vlastiti interes i strast prema glazbi su zapravo ono što me magnetski privlačilo ka učenju, a kasnije, ka osmišljanju kako da od toga uspijem živjeti i pronašla sam se u filmskoj glazbi. Obrazovanje mi je donijelo i donosi, jer i dalje učim i ne mislim stati, alat za bržu i vjerodostojniju realizaciju glazbenih misli i ideja; da ono što srcem čujem, umom mogu raspisati, zapisati i realizirati. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X