Saksofonisti preuzeli Zagreb

Svjetski kongresa saksofonista koji će se održavati do 14. srpnja u Zagrebu, na brojnim lokacijama u gradu realizira program s čak četiri stotine glazbenih nastupa, muđu kojima su i oni na ulicama i trgovima grada.

Mladi saksofonisti na Dolcu (Foto: Zagreb Sax Congress)

Za organizatora zahtjevna, ali ujedno realna slika glazbenog događaja na koji je stiglo 1500 sudionika sa svih kontinenata, od toga preko 1300 saksofonista svih generacija i svih glazbenih izričaja iz preko pedeset zemalja svijeta. I svi će oni biti aktivni u nastupima, radionicama i koncertima, svih pet dana za vrijeme trajanja kongresa.

U glazbenim trigerima po gradu, u dnevnim terminima sudjelovao je kvartet Just sax, kojeg čine mladi saksofonisti iz Jaske, Patrik Prežgaj, sopran saksofon, Nera Majtanić, alt saksofon, Dragutin Rojić, tenor saksofon i Nikola Smetko, bariton saksofon. Najsimpatičnije je bilo njihovo muziciranje na Dolcu, a u jednom trenutku svirali su samo za kumice.

Sviranje ispred HNK (Foto: Zagreb Sax Congress)

U večernjim satima na balkonu HNK nastupala je grupa vrsnih saksofonista iz Hrvatske i svijeta, predvođena profesorom Draganom Sremcem, istaknutim saksofonistom i ujedno umjetničkim direktorom ove manifestacije, dok jebrojna publika, kolege glazbenici i prolaznici, s oduševljenjem pratila nastup. Nakon toga je na prostoru ispred Muzičke akademije krenulomuziciranje mladih saksofonista iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku pridružili su im se iskusniji kolege glazbenici te su u skladnom ritmu i nadahnutoj atmosferi nastavili nastupati zajedno.

Nastup pred Muzičkom akademijom (Foto: Zagreb Sax Congress)

Zajedničkim glazbenim nastupima prethodila je proba, tako da su saksofonisti i prije prvog dana kongresa, svoj boravak u Zagrebu započeli radno. Nastupima i svirkom saksofona po gradu na autentičan se način predstavio nadolazeći Svjetski kongres saksofonista i ujedno pozvala publika na neke od brojnih glazbenih događanja, na kojima će sudjelovati vrhunska imena iz svijeta glazbe i saksofona kao glavnog instrumenta.

Najveći događaj sprema se sutra u KD Vatroslav Lisinski gdje će nastupiti Jazz orkestar HTR-a pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X