Saksofonisti preuzeli Zagreb

Svjetski kongresa saksofonista koji će se održavati do 14. srpnja u Zagrebu, na brojnim lokacijama u gradu realizira program s čak četiri stotine glazbenih nastupa, muđu kojima su i oni na ulicama i trgovima grada.

  • 38
    Shares
Mladi saksofonisti na Dolcu (Foto: Zagreb Sax Congress)

Za organizatora zahtjevna, ali ujedno realna slika glazbenog događaja na koji je stiglo 1500 sudionika sa svih kontinenata, od toga preko 1300 saksofonista svih generacija i svih glazbenih izričaja iz preko pedeset zemalja svijeta. I svi će oni biti aktivni u nastupima, radionicama i koncertima, svih pet dana za vrijeme trajanja kongresa.

U glazbenim trigerima po gradu, u dnevnim terminima sudjelovao je kvartet Just sax, kojeg čine mladi saksofonisti iz Jaske, Patrik Prežgaj, sopran saksofon, Nera Majtanić, alt saksofon, Dragutin Rojić, tenor saksofon i Nikola Smetko, bariton saksofon. Najsimpatičnije je bilo njihovo muziciranje na Dolcu, a u jednom trenutku svirali su samo za kumice.

Sviranje ispred HNK (Foto: Zagreb Sax Congress)

U večernjim satima na balkonu HNK nastupala je grupa vrsnih saksofonista iz Hrvatske i svijeta, predvođena profesorom Draganom Sremcem, istaknutim saksofonistom i ujedno umjetničkim direktorom ove manifestacije, dok jebrojna publika, kolege glazbenici i prolaznici, s oduševljenjem pratila nastup. Nakon toga je na prostoru ispred Muzičke akademije krenulomuziciranje mladih saksofonista iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku pridružili su im se iskusniji kolege glazbenici te su u skladnom ritmu i nadahnutoj atmosferi nastavili nastupati zajedno.

Nastup pred Muzičkom akademijom (Foto: Zagreb Sax Congress)

Zajedničkim glazbenim nastupima prethodila je proba, tako da su saksofonisti i prije prvog dana kongresa, svoj boravak u Zagrebu započeli radno. Nastupima i svirkom saksofona po gradu na autentičan se način predstavio nadolazeći Svjetski kongres saksofonista i ujedno pozvala publika na neke od brojnih glazbenih događanja, na kojima će sudjelovati vrhunska imena iz svijeta glazbe i saksofona kao glavnog instrumenta.

Najveći događaj sprema se sutra u KD Vatroslav Lisinski gdje će nastupiti Jazz orkestar HTR-a pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella.

  • 38
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X