Salman Rushdie skinut s respiratora i može razgovarati

Pisac teško ozlijeđen u ubadanju nožem u New Yorku ostaje u bolnici dok Joe Biden hvali njegovu hrabrost, a osumnjičeni negira pokušaj ubojstva.

Salman Rushdie (foto: Ken Conley/Wikipedia)

Salman Rushdie skinut je s respiratora i mogao je razgovarati u subotu, potvrdio je njegov agent, dok je američki predsjednik pozdravio piščevu hrabrost i izrazio užasnutost napadom na njega.

Britanski romanopisac indijskog podrijetla i dalje je u bolnici s ozbiljnim ozljedama, ali je njegov kolega pisac Aatish Taseer u subotu navečer tvitao da više “nije na respiratoru i da priča (i šali se)”. Rushdiejev agent, Andrew Wylie, potvrdio je tu informaciju bez dodatnih detalja.

Ranije u subotu, Hadi Matar, muškarac osumnjičen za napad u petak na književnom festivalu u saveznoj državi New York, izjasnio se nevinim po optužbama za pokušaj ubojstva i napad na kratkom pojavljivanju pred sudom gdje mu je odbijena jamčevina.

Američki predsjednik Joe Biden pohvalio je Rushdieja zbog “njegovog odbijanja da bude zastrašen ili ušutkan” i rekao da se autor zalaže za osnovne ideale istine, hrabrosti i otpornosti. “Danas ponovno potvrđujemo svoju predanost tim duboko američkim vrijednostima u znak solidarnosti s Rushdiejem i svima onima koji se zalažu za slobodu izražavanja”, rekao je predsjednik u izjavi. Biden je također rekao da je bio “šokiran i tužan kada je saznao za opaki napad”.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell “snažno” je osudio napad u subotu navečer. “Međunarodno odbacivanje takvih kriminalnih radnji koje krše temeljna prava i slobode, jedini je put prema
boljem i mirnijem svijetu”, tvitao je Borrell.

Rushdie je godinama živio u skrivanju i pod policijskom zaštitom nakon što je pokojni iranski vođa ajatolah Ruhollah Homeini 1989. objavio fetvu pozivajući na njegovu smrt kao odmazdu za Rushdiejevu knjigu Sotonski stihovi. Mnogi muslimani protumačili su autorovu knjigu kao bogohulnu jer uključuje lik za koji smatraju da vrijeđa proroka Muhameda.

Rushdie (75) je posjetio instituciju Chautauqua kako bi govorio o važnosti američkog pružanja azila piscima u progonstvu kada je napadnut, a nedavno je izjavio kako vjeruje da je njegov život “ponovno vrlo normalan”.

U subotu je okružni tužitelj Jason Schmidt ustvrdio da je Rushdiejev navodni napadač poduzeo korake kako bi se namjerno stavio u poziciju da naudi Rushdieju, dobivši unaprijed propusnicu za događaj na kojem je autor govorio i stigao dan ranije s lažnom osobnom iskaznicom. “Ovo je bio ciljani, ničim izazvani, unaprijed planirani napad na gospodina Rushdieja”, naveo je Schmidt.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X