Sarajevo dobilo prvi specijalizirani dućan vinilnih ploča

Vinilna renesansa došla je i do glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Prodavaonica vinila u Sarajevu, Edin Muftić, direktor Sarajevo Diska (s lijeva) (Foto: D. S. Klix.ba /objavljeno uz dopuštenje)

U Sarajevu je ovog tjedna otvorena prodavaonica ploča u sklopu Privrednog grada Skenderija. Ekipa iz izdavačke kuće Sarajevo disk otvorila je prvi specijalizirani dućan za prodaju gramofonskih ploča. Osim u prodavaonici, ploče će se moći kupiti i na web shopu koji je u pripremi.

Tim povodom direktor Sarajevo diska Edin Muftić govorio je za Klix.ba te je otkrio razloge zašto se odlučio na ovakav poslovni potez: “Ne mogu reći da je ideja nova. Dugo sam razmišljao o ovome, ali nisam imao hrabrosti to uraditi. To nije nimalo jednostavan biznis, a nije ni naročito profitabilan. Nedavno prilikom objavljivanja albuma dRUMELODY, kolege iz Hrvatske su rekle: ‘Što ti ne bi prodavao ploče?’. S obzirom na to da je pandemija, te da nema koncerata i ništa ne dešava, ja sam se odlučio na potez da napravimo vinil prodavnicu”.

Prvi specijalizirani dućan vinilnih ploča u Sarajevu (Izvor: Sarajevo Disk / Edin Muftić / Facebook)

Muftić je ideju otvaranja dućana, ali i problem zajednice ljubitelja vinila u BiH objasnio na sljedeći način: “Prvo smo imali ideju o veleprodaji, a onda sam istražio i shvatio da ne postoji nijedan vinil shop kome su primarno vinili u fokusu prodaje. Ima nekoliko prodavnica koje između ostalog prodaju i to, ali toga ima vrlo malo. Krećemo s nekih 350 novih naslova i otprilike istim brojem polovnih vinila. Radit ćemo trgovinu polovnih, ali i novih gramofonskih ploča. (…) Bosna i Hercegovina u svemu kaska pa i u tom segmentu. Mi se u toj kulturi vinila nismo baš najbolje snašli, mada ima dosta potražnje, čak se organizovalo i nekoliko sajmova ploča u Sarajevu tako da zajednica postoji, ali je industrija ne prati. Ne znam za izdavačku kuću s teritorije BiH koja je izdala nešto na vinilu osim naše. Možda su izvođači samoinicijativno nešto radili, ali industrija to nije pratila. Generalno, muzička industrija u BiH je slaba i zapostavljena, te je država ne smatra industrijom uopšte. Shodno tome, ne može se ni razvijati”.

Edin Muftić, inače i direktor Sarajevo diska je već objavio reizdanja određenih albuma, ali također u budućnosti razmatraju i druga reizdanja koja bi mogla biti interesantna glazbenoj javnosti u BiH, ali i šire.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X