Scenarist ‘Černobila’ uputio javni apel suludim ‘influencerima’ na mjestu nuklearne katastrofe

Scenarist hvaljene televizijske serije ‘Černobil’ apelirao je na posjetitelje da se ponašaju ‘s poštovanjem’, nakon što se na društvenim mrežama pojavio niz fotografija koje očito prikazuju turiste s neprimjerenim ili nepristojnim selfie snimkama na mjestu nuklearne nesreće.

Nedolično ponašanje raznih influencera osvanulo na društvenim mrežama (Izvor: Twitter)

Broj posjetitelja na mjestu nekadašnje sovjetske elektrane u Ukrajini skočio je nakon što se mini-serija od pet epizoda počela emitirati na HBO-u i Sky Atlantic-u u svibnju, a neke turističke tvrtke izvijestile su o povećanju rezervacije za čak 40%.

No, ponašanje nekih posjetitelja izazvalo je kritike, a pojavile su se fotografije na kojima se turisti glupiraju ili provokativno poziraju pred ruševinama. Na jednoj slici, koja je široko cirkulirala na društvenim mrežama, jedna je žena otkopčava hazamatsko odijelo kako bi pokazala tange. Nekoliko slika je od tada izbrisano.

Čudesno je da je #CernobylHBO inspirirao val turizma u zoni isključenosti”, napisao je scenarist Craig Mazin u srijedu ujutro i dodao: “Ali da, vidio sam fotografije koje se kolaju internetom. Ako posjećujete to mjesto, imajte na umu da se tamo dogodila strašna tragedija. Ponašajte se s poštovanjem prema svima koji su trpjeli i žrtvovali se. ”

Katastrofalna eksplozija iz 1986. u nuklearnoj elektrani Černobil vjerojatno će biti odgovorna za 4.000 smrtnih slučajeva od izloženosti zračenju, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Procjenjuje se da je u tjednu nakon katastrofe evakuirano 116.000 ljudi koji su živjeli u gradu Pripjatu u krugu od 30 kilometara od mjesta tragedije, iako su posljedice zračenja za širu populaciju Ukrajine i Europe i dalje zabrinjavajuće. Zona isključenja od više od 2600 kvadratnih kilometara i dalje ostaje zatvorena.

Posjetitelji zone ne moraju nositi hazmatska odijela, ali se upozoravaju da ne diraju ništa što vide. Ta vrsta turista prolazi kroz vojne provjere putovnice kako bi ušli, i skeniraju se na izlazu radi razine radijacije.

Saznajte više: ‘Chernobyl’ – serija koja nas je vratila u realnost

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X