Schengenfest – pogranični chill

Tko god se žalio na ovogodišnje vremenske (ne)prilike i manjak onog pravog sunca, prvog je vikenda u kolovozu zasigurno nabacio ogroman kes na lice jer Sunce nas je zagrlilo sa svih strana. Ondje gdje je prije samo pet tjedana bio nevidljivi zid Europe, sada je niz procjepa i otvorenih vrata za kretanje. No Schengen je i dalje ostao.

Schengenfest (Foto: Igor Jurilj)

Ostao je i Schengenfest što slavi pograničje; mjesto gdje se politikanstvo razdvaja od kulture, urbano od ruralnoga, naše od vašega, mjesto gdje se slavi dobra volja. A dobra se volja pronalazi na lijevom toku kupe u seocetu Vinica, prvom slovenskom selu nakon hrvatskih Bosanaca. Pogranični je prostor dijelio samo broj ljudi rasprostrtim njezinim obalama između tek dvije, ali dovoljne pozornice gdje su se u tri dana (nama ionako produženog) vikenda izmjenjivala imena gotovo nikakvih žanrovskih ili stilskih poveznica. Sve je tako teklo po principu ‘za svakog ponešto’ i savršeno funkcioniralo u šestom izdanju festivala što je dosad pokazalo svoje najveće izdanje i iznjedrilo u svojoj povijesti najveća glazbena imena. Naoko nespojiva glazbena fuzija na Main stageu dobra je receptivna strategija – najviše istaknuta imena poput zvijezda petka Hladnog piva, Patribrejkersa i Plavog orkestra subotnje večeri ili Skunk Anansie i Dubioze Kolektiv ostavljenih za kraj, privlačila su tisuće nostalgičnih i žednih tjelesa, spremnih na sinkronizaciju sa svojim okidačem za trganje nogu ili glasnica

Line-up je tako bio kao turski menemen, bosanski lonac ili europski puding koji je svima fino legao, posebice nakon hardcore chillanja tijekom dana uz mirnu Kupu i neumorne zvukove iz pločovrtilica znojem orošenih DJ-a što nesebično su se kvarcali za dobar provod mladih pograničnih Europljana. A profili tih Europejaca bio je prilično homogen, tako da se na slovenskom festivalu našao tek pokoji Hrvat. Razlozi su neobjašnjivi – geografska lokacija dolenjske pokupske doline bila je nevjerojatno user-friendly s udaljenosti od tek jednog sunčanog sata od Zagreba ili Rijeke, odnosno i manje od toga za Karlovčane.

Line-up manjeg Electro stagea također je zadovoljio svoju normu energičnim elektro nastupima, a sami životni troškovi tijekom trodnevne priče bili su iznenađujuće pristojni. Tako se na festivalskoj ponudi pronalazio fini izbor dugih, kratkih, toplih i hladnih, oštrih i glatkih pića, kao i svježa kuhinja što je spremala dobre raznolike menije za male pare. A ako vam kažemo da su poviše samog festivalskog prostora i kampa tabori slovenskih pivovara napravili najbriljantniju promociju pivkana dijeljenjem eight-packova po osobi, pitat ćete se gdje ste bili i što ste radili toga vikenda… E, pa neka vam i bude žao, ekipa, jer u okrugu Schengen osim čistog hedonizma servirao se i čisti okoliš, pa je tako cjelokupni prostor neprestano održavan i higijenski tretiran; počevši od samih tratina među i pred pozornicama, obalama rijeke Kupe, kao i njezinog dna, do, najvažnije, kamp prostora dobro (o)čišćenoga travnjaka i redovito održavanoga sanitarnog čvora.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2EGebj5zUeQ[/youtube]

Odlični periferni preduvjeti tako su oblikovali dobru podlogu i atmosferu za vratolomije Skunk Ananasie i Skin što posljednje su večeri festivala proslavili 46. rođendan energične pjevačice. Ona je u jednoiposatnom nastupu kroz fini presjek diskografije poput mitološkog bića hodala po moru ljudi, ronila među njima i plutala na njihovim dlanovima nakon što je oko osam tisuća okupljenih natjerala da kleknu i zatim ju utope u kolektivnom tijelu naglim skokom. Skunk Anansie tako su proveli Schengen kroz svoj glasan i oštar teritorij da bi publiku na kraju odlučno pozdravili s “Thank you, Croatia!”. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X