‘Scream For Me Sarajevo’ – najbolji balkanski film o ratu i nadi za normalnim životom

Jest da je prošlo dvije godine otkad je snimljen film i godinu dana od njegove skromne kino-distribucije i predstavljanja na manjim filmskim festivalima u Hrvatskoj, no zašto se treba osvrnuti na njega ovdje manje leži u činjenici da je došao u distribuciju na DVD-u, a većim udjelom stoga što je fim Jasenka Pašića i Tarika Hodžića jedan od najdomljivijih dokumentarnih filmova ovih prostora koji se tiče mentaliteta, rata i dakako glazbe.

  • 130
    Shares
‘Scream For Me Sarajevo’

„Scream For Me Sarajevo“ je bez pretjerivanja bosanskohercegovački pandan Oskarom nagrađenog dokumentarca„Searching For Sugarman“. Klasificiran oznakom „15“ po pitanju roditeljskog nadzora zbog tu i tamo neke sočne psovke sugovornika i dokumentarnih snimaka mrtvih tijela i ranjenika na ulicama ratne opsade Sarajeva u devedesetima, možda je ipak pretjerano. Ponajviše iz razloga jer ako uistinu želimo zaštititi i educirati mladež u ova vremena rasućih nacionalističkih tenzija koje su odavno prešle granice civilizacijske tolerancije i ušle u područje otvorene fašizacije društva,  onda ovaj film o nasilno prekinutoj mladosti u nimalo davnoj prošlosti treba biti nešto poput obavezne lektire.

Jer „Scream For Me Sarajevo“ nije ‘samo’ film o jednom koncertu održanom u mučnim ratnim uvjetima, već film o jednom od najvažnijih koncerata koji se dogodio na ovim prostorima i duboko ganuo i promijenio poglede na život svih njegovih aktera – od svih onih koji su ga te 1994. kao publika pohodili, preko organizatora, pa do samog Brucea Dickinsona i njegovog tadašnjeg pratećeg benda. To je film o pobjedi duha mladosti i film koji je na najdublji mogući način objasnio ne samo ljubav prema rock and rollu, već i njegovo suštinsko značenje, koje (nažalost) najuočljivije dolazi do izražaja kad sve prestane biti normalno.

Ujedno to je i jedini film koji je uhvatio trenutak kad se kralju heavy metala Bruceu Dickinsonu oči napune suzama dvadeset godina od tog koncerta, dok je za bubnjara Alexa Elenu to bio i ostao najbolji koncert, onaj koji mu je promijenio život zauvijek. Možda se sve može sažeti u izjavu jedne od akterica tog koncerta: „Džaba kasnije i U2 i skupe produkcije… Bruce Dickinson je za nas bio taj. On je došao kad nitko nije i kad nam je najviše trebalo.“ Jer on je usred ratnog ludila zaustavio rat na dva sata za brojnu omladinu, skinuo im teško breme i dao enregije ne samo za dalje, već i da se počne razvijati scena gotovo iz ničega i uvjetima u kojima nije bilo ni struje. Rijetki su momenti u kojima kamera uhvati takav vapaj za normalnim životom.

Jasenko Pašić i Tarik Hodžić su tu također pokazali izvrstan osjećaj za dramatiku, kao i izbor sugovonika. U smislu da su najviše prostora dali nekolicini tadašnjih mladih rokera i heavy metalaca čije sudbine se također prate kroz film u njihovim izjavama od samog početka najduže ratne opsade u novoj povijesti, jer opsada Sarajeva je trajala duže i od nacističke opsade Lenjingrada u II svjetskom ratu. Upravo je tu sadržan drugi važan rakurs filma „Scream For Me Sarajevo“, a to je da su ti sugovornici koji dobro znaju što je rat i koji su iskusili panični strah, a neki od njih izgubili najbliže, ne nose u sebi mržnju, jer upravo je mržnja dovela do toga da se sustavno u opkoljenju uništava jedan olimpijski grad i njegovi stanovnici. Upravo tu leži izuzetan edukacijski potencijal ovog filma jer pokazuje kako je mržnja razvila zlo na Balkanu i koji su plodovi tog zla s jedne strane, dok s druge strane stoje ljudi, u pravom smislu te riječi, koji nisu dozvolili da zlo ovlada i upravlja njima.

„Nije tada u dvorani BKC bio problem hoću li uspjeti animirati i oraspoložiti publiku, već hoću li moći ispuniti njihova očekivanja i pružiti im u dva sata onu snagu emocije koju su oni pružili nama kad smo se pojavili na pozornici. Kad shvatiš da si u tom trenutku ti jedina spona koja im na trenutak može vratiti iluziju normalnog života“, izjavio je (u slobodnoj interpretaciji, op. a.) Bruce Dickinson u filmu. Pa ako rock glazba može imati toliki značaj, onda se tu nema što više dodati.

Da su normalna vremena i da hladne glave želimo doći do istine o ratu, a ne da to serviraju kojekakvi kurvini sinovi koji stalno huškaju na novi rat i traže neke svoje istine, bilo bi uistinu dovoljno da ovaj film pogledaju svi. Puno neutemeljene mržnje bi splasnulo nakon toga i puno očiju napunilo suzama empatije, jer „Scream For Me Sarajevo“ je film o istinskim junacima u svakom, ponajviše moralnom, pogledu.

Ocjena: 10/10

(Universal 2016./2018.)

  • 130
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X