Leonard Cohen ‘The Flame’ – pjesme koje je prešutio

‘The Flame’, kao svaka dobra zbirka poezije, nije nešto što ćete prolistati jednom i formirati mišljenje o pročitanom, već je knjiga koja iziskuje trajnu komunikaciju s brojnim vraćanjima i čitanjima iz različitih perspektiva kako bi se saržaj otkrio u svom totalitetu.

Leonard Cohen “The Flame”

Čest je slučaj kad neki umjetnik umre da iza njega ostane značajna količina djela koja za života autora ugledala svjetlo dana, a tržište ostane gladno i obožavatelji željni dodatnog uvida u rad pokojnika, pa se na policama trgovina nađu posthumna izdanja s takvim radovima koji mnogo puta nisu dostojni kanona koji im je prethodio. Zna se dogoditi da ta naknadna izdanja budu i vrsna djela, pokatkad i ključna, ali mnogo puta postane jasno da neke stvari s razlogom nisu bile objavljene i da je tako trebalo i ostati.

Kako se bliži druga obljetnica smrti velikog kanadskog pjesnika i kantautora Leonarda Cohena, njegov sin Adam prošli tjedan je najavio kako priprema jedan takav posthumni album s nedovršenim pjesmama na kojima je započeo rad s ocem za vrijeme snimanja albuma “You Want It Darker” koji je izašao dva tjedna prije smrti velikana. Adam će dovršiti te pjesme i uobličiti ih u to posljednje izdanje i ostaje vidjeti kojoj od kategorija posthumnih albuma će ova ploča pripadati.

No, prošli tjedan se u knjižarama našla zbirka poezije Leonarda Cohena nazvana “The Flame” koja je nastala po sličnom principu i ako će album kvalitetom biti uz bok ovoj knjizi, nema mnogo razloga za strah. “The Flame” je podijeljena u tri kategorije koje pokrivaju poeziju neobjavljenu za Cohenova života, stihove pjesama s njegovih posljednjih albuma, od onih koje je napisao za ploču “Blue Alert” pjevačice Anjani, do labuđeg pjeva zabilježenog na “You Want It Darker”, te brojne ideje, skice i črčke pronađene u njegovim bilježnicama, a koje nikad nisu formirane u svoj konačni oblik.

Zbrirka u kojoj su stihovi popraćeni brojnim Cohenovim vlastoručnim ilustracijama od kojih je najviše autoportreta što prikazuju ostarjelog pjesnika svjesnog svog tjelesnog propadanja, “The Flame” djeluje kao svojevrsni nastavak njegove knjige “The Book of Longing” objavljene 2006. godine. Pjesme objavljene u prvom i ujedno najboljem dijelu knjige nisu uvijek datirane, ali one koje jesu pokazuju kako ovdje ima i materijala starog čak četrdeset godina, kao i stihova napisanih pred samu smrt.

Ljubitelje popularne kulture posebno može razveseliti činjenica da će ovdje naći pjesme u kojima se stari bard sprda s likovima poput Yea (“Kanye West is not Picasso/I am Picasso”) ili iskrene posvete Tomu Waitsu među zapisima iz bilježnice, ali Cohen je i u “The Flame” najbolji na istim područjima na kojima je vladao i u svom kanonu, a to su fina erotika, romantična čežnja i ruminacije o prolaznosti kojima su ove stranice doslovno natopljene.

Drugi dio zbirke s okupljenim tekstovima pjesama s albuma donosi najmanje novosti u smislu uvida u dosad skrivene kutove Cohenova uma, ali lijepo je vidjeti i poznate tekstove na papiru i u ovom formatu uspjeti iščitati nešto vazda novo iz njih. Ali, ako tražite uvid u kreativni proces i autorov um u najslobodnijem obliku, bez mukotrpnog rada na uobličavanju misli u savršen oblik, na što je Leonard trošio izrazito mnogo vremena, uvijek se vraćajući i mijenjajući stihove dok ne budu prava stvar, onda će zapisi iz bilježnice biti prava poslastica od mrvica sa stola ovog velikana pisane riječi.

“The Flame”, kao svaka dobra zbirka poezije, nije nešto što ćete prolistati jednom i formirati mišljenje o pročitanom, već je knjiga koja iziskuje trajnu komunikaciju s brojnim vraćanjima i čitanjima iz različitih perspektiva kako bi se saržaj otkrio u svom totalitetu. S tim u vidu, nemoguće je nakon jednog čitanja i predstaviti ovih tristotinjak stranica stihova jednog od najvećih pisaca među pjevačima i obratno. Uostalom, ako ste voljeli Cohenovo pjesništvo za njegova života, nikakva posebna preporuka za čitanje ove knjige nije vam ni potrebna. Ako niste dovoljno upoznati s njegovim pisanim radom, prvo pročitajte ono što je ovoj zbirci prethodilo kako biste više cijenili nove uvide koje “The Flame” donosi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X