Sedam stvari koje smo naučili iz Sonic Bullets Festivala u Tvornici kulture

The Bambi Molesters proslavili su dvadesetu obljetnicu muziciranja pritom dupkom napunivši, što programom, što publikom, zagrebačku Tvornicu kulture na Sonic Bullets Festivalu. Evo što smo naučili.

The Bambi Molester u Tvornici na Sonic Bullets Festivalu (Foto: Nina Špoljarević)

1. I prvi bend može se poslušati.

Kada te netko pozove na rođendan koji počinje u 21 sat, nije se pristojno pojaviti tek na torti u 23 sata. Zagrebačka je publika sinoć iskazala rijetko susretanu pristojnost u tom pogledu. Kada su na pozornicu izašli doajeni lokalnog rockabillyja B and the Bops, publika je izmiljela iz mraka, jer na njihov staroškolski zvuk srodan snimkama Sun studija i drugim pločama koje njihov predvodnik Bronco inače vrti po gradu na rasplesanim tulumima, jednostavno se ne može sjediti mirno. Tulum je dobro započeo.

My Buddy Moose u Tvornici (Foto: Nina Špoljarević)

2. My Buddy Moose pati od prokletstva domaće americane

Bend My Buddy Moose iz Rijeke svira americanu na hrvatski način i glazbeno to zvuči odlično, no proganja ih standardna boljka tekstova na engleskom jeziku otpjevanih sa nesigurnim naglaskom. Iako su drugim albumom “Wonderful Feeling of Emptiness” pokazali talent za stvaranje melodija rijetko viđen na ovim prostorima, sa sljedećim, još uvijek (ali ne zadugo) aktualnim albumom “Shine, Shine, Shine” problem se još više produbio. Najbolji je primjer pjesma “Roulette”, koja aranžmanski zvuči kao nešto čega se ni Lee Hazlewood u najboljim danima ne bi sramio, a jedina stvar koja je spriječava od češće vrtnje u plejerima je taj prokleti naglasak.

The Bambi Molesters i Chris Echman (Foto: Nina Špoljarević)

3. Chris Eckman zaslužuje svoj vlastiti nastup u Zagrebu

Prije točno godinu dana Chris Eckman nam je uljepšao prosinac jednim od najboljih albuma godine, “Harney County”. Nažalost, sinoć nije bio u pratnji basista Žige Goloba da nam predstavi taj odličan materijal i zbog toga smo ostali kratkih rukava. No, srećom, spominje se nastup koji bi se trebao održati početkom iduće godine, a to će biti svirka koja se ne smije propustiti.

4. The Strange su zreli za novi album

Spominjalo se i to u velikom intervjuu za Rolling Stone. The Bambi Molesters sa Chrisom Eckmanom na vokalu prije deset godina su snimili fenomenalan album “Night of Forgotten Films”, te kad god je Chris u mogućnosti, pridruži se nastupima Bambija kako bi otpjevao pokoju pjesmu s te ploče. No deset godina je dugo razdoblje, a vjerna publika zaslužuje nastavak priče tog hvalevrijednog projekta.

The Bambi Molesters u Tvornici kulture (Foto: Nina Špoljarević)

5. The Bambi Molesters su najkvalitetniji hrvatski glazbeni proizvod

Teško da smo to naučili, to znamo. No, svaka potvrda je dobrodošla. Pisali smo već o njihovom zapanjujućem nastupu na krovu MSU-a ovoga ljeta, sva hvala se ponavlja. Bend ima strastvene štovatelje diljem svijeta, a prepuna Tvornica oduševljeno dokazuje da su s pravom miljenici i domaće publike, koja je napokon ukus razvila u pravom smjeru.

The Flaming Sideburns (Foto: Nina Špoljarević)

6. Poslije Bambija nitko nema što tražiti na pozornici

Svaka čast The Flaming Sideburns, ali publika je došla na rođendansko slavlje The Bambi Molestersa. Sideburnsi su uživo pokazali više energije nego na studijskim snimkama, ali njihov nastup je ostao kao afterthought nakon izvedbe slavljenika.

The Bambi Molesters u Tvornici kulture (Foto: Nina Špoljarević)

7. Sonic Bullets Festival bi trebao postati redovnim koncertnim događajem

Publike ima. Zašto ne?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X