Seine i Bubblegum u Tvornici kulture – Budućnost je ovdje

Prije otprilike godinu i pol dana dva Ivana, Ščapec i Grobenski, nastupili su pred prenapućenim malim pogonom Tvornice sa svojim slavnijim projektima, Vlastom Popić i Moskau. Sinoć su se, pred ništa manje ljudi, predstavili sa svojim drugim projektima, vazdamijenjajućim Seine i solo točkom Bubblegum.

Seine u Tvornici kulture (Foto: Ivan Gundić)
Seine u Tvornici kulture (Foto: Ivan Gundić)

Nakon raspuštanja neprežaljene Vlaste Popić, Ivan Ščapec je svoju djelatnost nastavio pod imenom svog vječnog, uvijek napredujućeg projekta Seine, koji je prošao razne faze, od lo-fi solo točke, preko freak-folk dua, da bi sada zabljesnuo kao trio koji je, u odnosu na slavniju sestru Vlastu, na Teninu bubnjarsku poziciju izmjestio Mišu, sada preimenovanog u Dimitrij Mekotanović (prema njegovome solo projektu Meko Tane, poslušajte na Bandcampu), a na upražnjenu poziciju bas gitare outsourcao Boška Mijuškovića iz Straight Mickey and the Boyz. Da su ovi ljudi prava pratnja za Ivčinu začudnu poetiku i vječni angst dokazano je na najvećoj balkanskoj smotri neafirmiranih i poluafirmiranih bendova, banjalučkom Demofestu izdašnog nagradnog fonda.

Nakon što je svoj posttraumatski stres kanalizirao sam kroz razorni lo-fi EP “Skice”, Ivča je novi list okrenuo s novom postavom na dva sjajna singla “Kritika čistog razuma” i “Šilo”. Sinoć je Seine kao trio, prvi put nakon nastupa na MIMO-u, pokazao silni potencijal koji leži u Ščapecovoj podivljaloj psihi. Mali je pogon, iznenađujuće pun, izvrsno dočekao ono što im je Seine dostavio, istovremeno nježno i naslino vrištanje Ivčina specifičnoga vokala, praćeno majstorskom ritam sekcijom Miše i Boška, kojoj se nema što kvalitativno dodati. Seine je projekt koji dokazuje da kantautorstvo može ići pod ruku s poremećenim punkom i da Ščapec itekako ima što ponuditi svojoj publici nakon Vlaste.

Bubblegum u Tvornici kulture (Foto: Ivan Gundić)

Večer je otvorio Ivan Grobenski, koji se uspjeva izboriti za svoje mjesto na sceni sa svojim solo elektroprojektom Bubblegum, u koji usmjerava svoj pop senzibilitet kojemu nema mjesta u njegovom matičnom projektu, art-core post-punk kolektivu Moskau. U svega pola godine kao Bubblegum objavio je već dva dugosvirajuća uratka, odličan “Dance Music For Old People” i friški “Gentle Hearts”, kao i jedan work-in-progress na kojemu obrađuje klasičnu glazbu u pop formatu. Dosad je obradio Satiea i Beethovena, te Shostakovicha kojeg nam je sinoć premijerno predstavio uživo u Tvornici.

U usporedbi sa svojim zadnjim zagrebačkim nastupom, onim na tulumu našega portala u Vintage Industrial Baru, ovoga puta Bubblegum je zvučao prije svega glasnije, što je presudno, jer se njegova glazba i tekst ne smiju pretvoriti u pozadinsko ispunjavanje prostora. Grobenski je vješto baratao gitarom, klavijaturom, laptopom i vokalom, usprkos prehladi na koju se žalio prije nastupa. Koketirajući s tradicijom, od spomenute klasike do Nine Simone, Bubblegum se pozicionira na sceni kao jedinstven primjer inteligentnog alternativnog popa i kao takav će sigurno s vremenom privući pozornost i stvoriti publiku.

Ako je sinoć trebalo dokazati da nema straha za budućnost kvalitete izričaja na domaćim pozornicama, to Seineu i Bubblegumu nije tek uspjelo. Oni su nas, naime, uvjerili da je ta budućnost već ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X