Seine u Tvornici kulture – propisno zašivanje

Seine je sinoć u Tvornici kulture uživo predstavio debitantski album ‘Sno sna’.

Seine u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)
Seine u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Da ne okolišam previše, Seine je nešto najbolje što vam se može dogoditi na koncertu. Toga je sinoć bila svjesna i publika u Malom pogonu Tvornice kulture okupljena na zagrebačkoj live promociji debitantskog albuma „Sno sna“.

Oduševljenje je spontano raslo sa svakom odsviranom pjesmom. A svaka koju je isporučio trio predvođen pjevačem i gitaristom Ivanom Ščapecom kao da se po emotivnosti izvedbe i adrenalinu natjecala s onom prethodno izvedenom. Dimitrij Mekotanović Petrović je svako malo morao privlačiti sebi bas bubanj koji mu je od siline izvedbe ‘bježao’ po pozornici, kao što je jednako tako bio uživljen i Ivan Grobenski na basu koji je uskočio na mjesto Boška Mijuškovića.  Ubitačan trio koji se prije zagrebačkog koncerta u potpunosti prekalio i mojom prožeo na turneji po Francuskoj.

Seine u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)
Seine u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Za zagrebački koncert se samo može reći da je to bilo samo još jedno ‘zašivanje’ u nizu. Seine su jednostavno ‘zašili’ publiku za nastup, a što je najvažnije Ščapec nije podlegao oduševljenju na kraju i nije svirao duže od predviđenog i time je jedna fina jednosatna koncepcija ostala nenarušena nakon posljednje overdose poeme „Janko“ (na melodiju dječje pjesme „Kiša pada, trava raste“) koju je Seine a capella izveo pred oduševljenom publikom.

Gradacija nastupa također je bila izvrsna od samog početka. Ščapec je solo s akustičnom gitarom poetski otvorio nastup s „Ljubav“, a potom su mu se Petrović i Grobenski pridružili na „Svog“ koja je svojim mantričkim kotrljanjem sve više hipnotizirala okupljene. U središnjem dijelu gostovao je na klarinetu Branimir Norac kad se pokazalo da je komična minijatura „Bubamara“ pravi mali klupski hit, da bi potom „Ko“ bio pravi mali nuklearni udar s pozornice. I hardkoraši bi bili oduševljeni takvim naletom.

Seine u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)
Seine u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Antimilitantni karakter pjesme „Puška“ na pozornici Tvornice odjeknuo je jače nego na albumu zbog izvrsne Ščapecove izvedbe, dok su kao aduti za kraj bile ostavljene „Kritika čistog razuma“ i „Šilo“. Ščapec i društvo su nas tako propisno izbušili, sašili, uvezali i ostavili na iglama – do idućeg nastupa.

Nemojte reći da niste bili pravovremeno upozoreni.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X