‘Sektor’ Gorana Škofića u galeriji Greta – Instrumentalne mogućnosti aparata za zavarivanje

Rad ‘Sektor’ autora Gorana Škofića nastao je u sklopu festivala Škver koji se posljednji put održao u lipnju 2014. godine u Malom Lošinju.

'Sektor' Gorana Škofića
‘Sektor’ Gorana Škofića

Osmišljen kao ekseprimentalni umjetnički projekt festival je desetak dana ugostio brojne suvremene umjetnike. Sinoć je video instalacija “Sektor” predstavljena zagrebačkoj publici u galeriji Greta čime je nakon ljetne stanke započeo njen program. Rad je ove godine premijerno prikazan i na Danima Hrvatskog filma.

Goran Škofić, tematski se najintenzivnije bavi suvremenim društvom te apsurdom koji se pojedincu događa naspram neke grupe; najpoznatiji je po video radovima snimljenih autoreferencijalnih performansa pa je suradnja sa skladateljem i sedam profesionalnih varioca bio novi korak u umjetničkom istraživanju.

“ “Sektor” je nastao iz moje fascinacije svjetlošću koju proizvodi aparat za zavarivanje. Boravak u remontnom brodogradilištu bio je idelana prilika s tim atraktivnim vizualom nešto napraviti. Naravno tu je i zvuk zavarivanja pa sam naknadno pozvao Nenada Sinkauza iz grupe East Rodeo, za kojeg od ranije znam da se bavi noise eksperimetiranjem i skladanjem, kako bi mi pomogao s kompozicijom materijala. Odmah ga se dojmila ideja. U cirkularni krug smješteno je sedam profesionalaca varioza koji tu predstavljaju sekvencer od sedam tonova, i zapravo sviraju, a ne zavaruju”, pomalo promuklim (zahrđalim) glasom izjavio nam je Goran Škofić.

Varioci koji su sudjelovali u videu su: Goran Antić, Filip Antić, Marijan Bosnić, Veljko Njatović , Nešo Natanović, Ljubo Knežević i Spayk.

Na pitanje što dalje priprema Goran Škofić najavljuje daljnji rad na filmu: “Trenutno je u postprodukciji materijala snimljenog u jednom kadru u kojem je sudjelovalo preko 130 ljudi na jednoj dalmatinskoj plaži, a akteri filma su mahom zadarski autori i kreativci”.

Već 2. listopada očekuje ga novo otvorenje i to serije performativnih instalacija u galeriji Milieu u švicarskom Bernu.

Video rad “Sektor” projicira se u kontinuitetu u galeriji Greta do 17. rujna od 18 do 21 sat.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X