‘Sektor’ Gorana Škofića u galeriji Greta – Instrumentalne mogućnosti aparata za zavarivanje

Rad ‘Sektor’ autora Gorana Škofića nastao je u sklopu festivala Škver koji se posljednji put održao u lipnju 2014. godine u Malom Lošinju.

  •  
  •  
'Sektor' Gorana Škofića
‘Sektor’ Gorana Škofića

Osmišljen kao ekseprimentalni umjetnički projekt festival je desetak dana ugostio brojne suvremene umjetnike. Sinoć je video instalacija “Sektor” predstavljena zagrebačkoj publici u galeriji Greta čime je nakon ljetne stanke započeo njen program. Rad je ove godine premijerno prikazan i na Danima Hrvatskog filma.

Goran Škofić, tematski se najintenzivnije bavi suvremenim društvom te apsurdom koji se pojedincu događa naspram neke grupe; najpoznatiji je po video radovima snimljenih autoreferencijalnih performansa pa je suradnja sa skladateljem i sedam profesionalnih varioca bio novi korak u umjetničkom istraživanju.

“ “Sektor” je nastao iz moje fascinacije svjetlošću koju proizvodi aparat za zavarivanje. Boravak u remontnom brodogradilištu bio je idelana prilika s tim atraktivnim vizualom nešto napraviti. Naravno tu je i zvuk zavarivanja pa sam naknadno pozvao Nenada Sinkauza iz grupe East Rodeo, za kojeg od ranije znam da se bavi noise eksperimetiranjem i skladanjem, kako bi mi pomogao s kompozicijom materijala. Odmah ga se dojmila ideja. U cirkularni krug smješteno je sedam profesionalaca varioza koji tu predstavljaju sekvencer od sedam tonova, i zapravo sviraju, a ne zavaruju”, pomalo promuklim (zahrđalim) glasom izjavio nam je Goran Škofić.

Varioci koji su sudjelovali u videu su: Goran Antić, Filip Antić, Marijan Bosnić, Veljko Njatović , Nešo Natanović, Ljubo Knežević i Spayk.

Na pitanje što dalje priprema Goran Škofić najavljuje daljnji rad na filmu: “Trenutno je u postprodukciji materijala snimljenog u jednom kadru u kojem je sudjelovalo preko 130 ljudi na jednoj dalmatinskoj plaži, a akteri filma su mahom zadarski autori i kreativci”.

Već 2. listopada očekuje ga novo otvorenje i to serije performativnih instalacija u galeriji Milieu u švicarskom Bernu.

Video rad “Sektor” projicira se u kontinuitetu u galeriji Greta do 17. rujna od 18 do 21 sat.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X