Sevdah Takht Damira Imamovića potpisao za Glitterbeat, najboljeg world music izdavača

Nakon velikog uspjeha sa prvim zajedničkim izdanjem 2012. godine i brojnih nastupa na prestižnim internacionalnim festivalima, Sevdah Takht Damira Imamovića uskoro započinje snimanje drugog CD-a pod nazivom ‘Dvojka’, koji će biti objavljen u proljeće 2016. godine. CD će objaviti Glitterbeat records, mladi, ali izuzetno agilni internacionalni izdavač, dok produkciju potpisuje Chris Eckman, suvlasnik Glitterbeata i producent svjetske reputacije.

Damir Imamović Sevdah Takht
Damir Imamović Sevdah Takht

Prvi put Glitterbeat Records proglašen je za najboljeg world music izdavača na svijetu 2014. Glavni kriterij izbora je uspješnost u plasiranju vlastitih izvođača na radio stanice širom Evrope i svijeta. Glasovi 45 medijskih kuća iz 25 zemalja (među kojima su BBC, Radio France International, WDR/Funkhaus Europa) učestvuju u odabiru omiljenih novih muzičkih izdanja, a ukupni rezultat objavljuje se na platformi World Music Charts Europe (WMCE).

Zahvaljujući grupi priznatih muzičkih stvaralaca među kojima su iza-Grammya-nominirani Bassekou Kouyaté, zatim Noura Mint Seymali i Samba Touré, Glitterbeat je u 2015. ponovio uspjeh i potvrdio poziciju najboljeg izdavača. Od ove godine Sevdah Takht Damira Imamovića pridružiti će se ovoj grupi svjetskih umjetnika A liste.

Podsjećamo, Sevdah Takht Damira Imamovića ovu jesen otpočeo je sa nizom dobrih vijesti koje se ovom saradnjom nastavljaju. Prvo se Damiru, Nenadu Kovačiću i Ivanu Mihajloviću pridružila sarajevska violinistica Ivana Đurić, čime je Sevdah Takht postao kvartet, a onda je došla i vijest da je bend izabran da održi svoj showcase koncert na najprestižnijem sajmu svjetske muzike WOMEX 2015 koji se u oktobru ove godine održava u Budimpešti.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X