She Loves Pablo u Vintageu – majka svih proslava

Prije deset godina izašao je album ‘Burn and Levitate’, a to je trebalo proslaviti, na domaćem terenu.

She Loves Pablo u Vintageu (foto: Filip Bušić/SoundReport)

Slaveći obljetnice, čak i kad su ovako dobre kao svirka u četvrtak, teško se oteti osjećaju nostalgije i ne zapitati se gdje je uopće bila promocija ovog albuma pa se sjetiti da imamo Google u džepu i pronaći dvodnevni zimski festival u KSET-u: House of Pablo, kolektiv bendova iz DIY kulture koja tada nije bila ni blizu norma kao danas, koji su vidjeli da stoner scena praktički ne postoji u Hrvatskoj, ali nisu kmečali o tome i žalili se na sve strane, nego su sami izgradili prostor i pronašli mjesto za žestoke i mračne rifove, koji su očito trebali i publici. She Loves Pablo na čelu, a s njima bendovi koji su nerijetko dijelili i međusobno posuđivali članove, a koji su ustvari imali probe u tzv. Pablari: Muscle Tribe Of Danger And Excellence, Killed A Fox, Malady Lane, Straight Outta Fridge i Reflex Kid (tako su ih predstavili u drevnom intervjuu).

Par godina kasnije, Pablosima je KSET postao pretijesan, pa su na dva dana okupirali i Tvornicu, a onda se dogodio Vintage i četvorka iz zagrebačkog susjedstva pronašla je svoje prirodno stanište u kojem će ordinirati za šankom i povremeno okupirati pozornicu. Radnim danom je teško očekivati veliku publiku, ali kad na datum koji je 4/20 svira stoner rock bend, to je nepogrešiv poslovni potez, i moram se stereotipično izraziti da je koncertni prostor Vintagea bio dupkom pun, isto kao i KSET prije skoro deset godina, od početka do samoga kraja koncerta na kojem su odsvirali 20 pjesama i bis.

She Loves Pablo u Vintageu (foto: Filip Bušić/SoundReport)

Otvorili su pjesmama s obljetničkog albuma “Karma” i “The Hunt”, pa se moglo pretpostaviti da će ispuniti obećanje s društvenih mreža i odsvirati cijeli album. Ne samo da su ga odsvirali, nego su pjesme s njega svirali po redu, onako kako su složene na albumu, a presjekli su ih starijima i novijima. Prije “Miss Deed” tako su ubacili lingvističku poemu “Try Mandarin” s istoimenog albuma, a između gđice i “Friday Shepherd’s Pie Day” uletjela je “Over It All” s prvog albuma. Šimek je s vremena na vrijeme puštao publiku da pjeva, Jimi i Neno su mu lovili tercu, Leo je bio sve osim nježan prema novom bubnju, a zbog iscijeđenog znoja vlaga u zraku bila je kao da je obično zagrebačko jutro, a ne noć.

Trenutak prije “Gamblin'” Jimi je podsjetio da smo na proslavi, iako sumnjam da je ikom trebao podsjetnik. A opet, s Pablosima je nekako uvijek rođendanska atmosfera. S drugog albuma nisu ni “Crumble” (“Death Threats from Future Self”) ni “I Am the Motor” (“Mother of All”), tijekom koje je publika sama pjevala sve refrene, a onda su se vratili gorenju i levitaciji uz “Fistfool” (koju su predstavili kao stvar koju je Metallica htjela kupiti, ali Pablosi nisu na prodaju) i megahit “Burnin’ My Soul”, koje su presjekli pjesmom s kompilacije “House of Pablo Vol 1” pomalo sablaznog, a pomalo perverznog imena “You Won’t Go To Heaven When I Eat Your Ghost”.

She Loves Pablo u Vintageu (foto: Filip Bušić/SoundReport)

Nakon kombinacije staro-novo “Summita” i nove stvari, odsvirali su i zadnje dvije pjesme s “Burn and Levitate” i koliko god “Impassive, Massive and Aggressive” i “Rubber Band” zvučale super, toliko se opet počeo javljati onaj osjećaj nostalgije. No nije sve bilo crno, iako su odsvirali još i “All Black”, “You Were Born to Breathe My Mind”, “Operator” i “Next of Kin”.

Publika ih nije predugo trebala zvati na bis, na kojem im se priključio Hrc iz Malady Lanea iz prvog paragrafa i preuzeo gitaru, a Jimi je na trenutak postao glavni vokal, kao i uvijek kad sviraju “Slo Diesel”. S njim su pjevala i ona najmlađa lica u publici, ljudi koji su 2013. bili dobrano maloljetni. Bendovi iz House of Pablo u međuvremenu su se izmijenili, a neki su, nažalost, prestali svirati, što je dijelom posljedica činjenice da za svaku DIY kulturu treba gomila entuzijazma koji s vremenom, htjeli – ne htjeli, opadne. U svemu tome, She Loves Pablo i dalje lijepo raste, izbacuje nove stvari (možda i koje reizdanje starih, ili live?) i, što je najvažnije, bez beda napuni klub u četvrtak navečer. Deset godina prođe dok trepneš, ali na ovakvim svirkama vrijeme ustvari ne prolazi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X