Sheila Jordan i Cameron Brown; Gary Bartz Quartet; Renato Rožić Consort na Jazz.hr/jeseni u Lisinskom

‘Nadamo se da ćete se nakon ovog koncerta osjećati bolje nego prije njega,’ u uvodnoj je riječi nastupa svog kvarteta treće večeri ovojesenskog ciklusa Jazz.hr, održanog u maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu, kazao američki alt-saksofonist Gary Bartz (1940), jednostavno izrazivši jedan od važnijih razloga koji poklonika glazbe nukaju da pohodi takve priredbe.

Sheila Jordan i Cameron Brown (Foto: Mario Juričić)
Sheila Jordan i Cameron Brown (Foto: Mario Juričić)

Premda je gotovo uvijek riječ o subjektivnom doživljaju, u smislu podizanja raspoloženja o kojem je zborio Bartz, ponajviše je ponudio vremešni dvojac Sheile Jordan (1928) i Camerona Browna (1945).

Uistinu bogomdana pjevačica koja, čini se, sve što izvodi glasom čini bez pola muke, Jordan je opušteno, zaigrano, s mnogo humora pjevala devedesetak zabavnih i prelijepih minuta, praćena diskretno virtuoznim, čistim, toplim, melodioznim, gipkim, istodobno snažnim i nježnim kontrabasiranjem dugogodišnjeg glazbenog partnera Browna. Svojevrstan međutak, ili nadogradnja, bilo je, bit će neplanirano, kratko vokalno sudjelovanje koju je Jordan, kao dugogodišnju znanicu, prijateljicu i učenicu, pozvala na pozornicu zamijetivši je u publici.

Sheila Jordan, Cameron Brown i Lela Kaplowitz (Foto: Mario Juričić)
Sheila Jordan, Cameron Brown i Lela Kaplowitz (Foto: Mario Juričić)

Premda joj ovo zacijelo nije bio osobito važan nastup, Jordan se, poput svih glazbenih velikana, iskreno unosila u svaki ton, u svaku frazu, u svaku pjesmu, doimljući se jednako uvjerljivom u kakvom šaljivo improviziranom komadu prepunom scata, u kojem je, recimo, prepričavala svoju tinejdžersku opsjednutost glazbom i osobom Charlieja Parkera i u odmah potom izvedenoj tužaljki „The Ballad of a Sad Young Man“ Fran Landesman i Tommyja Wolfa posvećenoj njenom prijatelju i suradniku, toga dana preminulom pjevaču jazza Marku Murphyju, za koje se i rasplakala.

Walk Away (Foto: Mario Juričić)
Walk Away (Foto: Mario Juričić)

Repertoar sastavljen mahom od klasika američke zabavne glazbe uglavnom jazzy nagnuća – „Yesterdays“ Jeromea Kerna i Otta Harbacha, „It’s You or No One“ Sammyja Cahna i Julea Stynea, „Autumn in New York“ Vernona Dukea, „Cheek to Cheek“ Irvinga Berlina, „Ole Man Trouble“ Otisa Reddinga … – te ponešto Jordaninih vlastitih komada, u izvedbi je Jordan i Browna odisao zaraznim entuzijazmom interpreta kojima ni do čega nije stalo više nego do toga da prijateljski podijele svoju radost uranjanja u glazbu i uživanja u njoj na bilo koji način. U naglašeno intimističkom ozračju ostvarenom naprosto njihovim pristupom, bez napora, pa čak i bez osobitog htijenja stvorivši ugođaj neobveznog druženja, Jordan i Brown u Lisinskom su te večeri doista, barem nakratko, oplemenili nazočne.
Prve večeri Jazz.hr/jeseni nastupio je poljski fusion sastav Walk Away uz gosta, gitarsta Deana Browna, no okolnosti gore potpisanome onemogućiše pribivanje istom.

Jazz.hr/jesen, 2015., program:

21. 10. Walk Away
22.10. Sheila Jordan i Cameron Brown
23.10. Gary Bartz Quartet
24.10. Renato Rožić Consort

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X