Žen ‘Jantar’ – magična moć glazbene amajlije

Sveženska zagrebačka grupa Žen ozbiljan je izdanak domaće scene na koji se mora računati. Drugi studijski album ‘Jantar’ snimljen za austrijski Unirecords (kao i debitantski ‘I onda je sve počelo’ iz 2013.) dokaz je kako je jedna kvalitetna priča dobila izvrsni nastavak.

Žen 'Jantar'
Žen ‘Jantar’

Kao prvo, nema puno bendova koji u formaciji trija, kojeg čine sve redom multiinstrumentalistice Eva Badanjak, Sara Ercegović i Ivona Ivković, dok se za vizualni dio priče brine Tanja Minarik, ne samo da postižu kompaktnost u jasnoći izričaja, već posjeduju toliko široki spektar u kojem se doslovce nalazi svako važnije poglavlje rocka.

Kao drugo, Žen taj termin ‘post rock’ doslovce shvaća u svom kreativnom svemiru po sistemu; sve je dozvoljeno i sve prolazi, ako ima smisla i dobro zvuči.

Kao treće, eklatantan su primjer kreativne hrabrosti gdje se poezija miješa s glazbom, instrumentali s naracijom, čvrsti gitarski udari sa synth ambijentalom… ukratko svaka ‘slika’ podložna je uparivanju sa svojom ‘kontra-slikom’ (‘odraz’ bi možda bio krivi termin), posebice i u tekstualnom segmentu albuma „Jantar“ u kojem je razbijena i spolnost. Upravo taj gubitak spolnosti, inače klasičnog najjačeg aduta glazbe općenito, tj. naglaska u toj igri riječi gdje je jedan stih u ženskom rodu, naredni u muškom, gdje je nečiji ‘pas’ nekome ‘mačka’ iscrtava obrise vremena u kojem živimo, vremena u kojem su granice između spolova gotovo obrisane, u kojima smo samo tijela i impulsi požude u sukobu s raciom, gdje se svaka uloga propituje, gdje ono što je nekome realno, drugome je konfuzno. Žen tu prema van djeluju skladno kao koloplet tih impulsa, višeznačnih poruka koje mimikrijski mijenjaju nijanse, ali ne i ćud. Jer ono što su Žen prema van, odaje i kakve su iznutra, a to je da ne pate od forme, već formu koriste kako bi izrazile sebe kroz vlastiti ‘dobro organizirani kaos’ u kojem i ako manjka riječi za izreći neku emociju, to će bez imalo ustezanja učiniti kroz instrumentale koji pružaju sasvim jasni impuls za otpuštanje kočnica i doživljavanje glazbe kao istinskog vantjelesnog iskustva.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AsJPEmTtC6c[/youtube]

„Jantar“ iskri upravo na taj način. Uvodna „Ja ću biti bor“ izvrsno pomiruje moćni teški ritam s gotovo prijetećom vokalnom naracijom koja u jednom trenutku preraste u refren koji nosi sve pred sobom, kako glazbeno, tako i tekstualno stihom: „Ja neću biti rob kalupima iz kojih nisam otisnuta“, da bi na to sasvim prirodni adrenalinski nastavak legao instrumental „Igra protona, elektrona i neutrona“ (‘elektron’ je starogrčki naziv za jantar, op. a.)

Naredni blok, po zvuku srodnih „Žal“ i „Slava Raškaj“ u kojima tešku distorziju zamjenjuje zvonki i sanjivi zvuk električne gitare s prog rock elementima sigurno vode slušateljsko uho u mirnije ozračje koje naizgled kulminira baladom „Išao sam negdje, bila sam svugdje“. Naizgled, jer najbolje tek dolazi kroz „Tvoje šape ostavljaju tragove“, zatim „Kraj početak“ i posebice posljednju „Slavenska bajka“.

„Slavenska bajka“ je u najprostijoj osnovi kazano fonemska noćna mora, eksperiment na koji ne da se rijetko koji glazbenik odlučuje, nego nešto od čega svi bježe, a to je tekst zatrpan palatalima č,ć,dž i đ, ukratko nešto od čega se nikad ne pravi pjesma, ali u izvedbi grupe Žen dobiva se zanimljivi kakofonični etno eksperiment, koji prije svega osvaja svojom vedrinom i jezičnom dovitljivošću u svom tripoidnom ‘linđo svemiru’, čime “Jantar” u svega osam pjesama snažni pečat ostavlja i u tom geografsko-tradicijskom segmentu dodatno pojačavajući dojam kako su Žen do zlatnog sjaja ispolirale ovaj uradak magičnih moći.

Ocjena: 9/10

(Unirecords, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X