Siniša Škarica ‘Knjiga o Gabi: Soundtrack naših života’ – najbolja knjiga o Gabi, dok ona ne napiše autobiografiju

Preko šest dekada snimanja i izvođenja jamči interesantne anegdote, koje autor knjige Siniša Škarica onako nehajno povremeno izbacuje iz rukava.

Siniša Škarica ‘Knjiga o Gabi: Soundtrack naših života’

Već sam naslov knjige „Knjiga o Gabi” ulijeva određeno poštovanje. Gabi Novak je svoju, po svim kriterijima veliku karijeru počela krajem pedesetih, da bi izdržala ‘nalete’ mladih rockera krajem šezdesetih, zatim bitke s mladim punkerima krajem sedamdesetih, da bi se krajem osamdesetih ‘ponovo izmislila’ i bilo je jasno kako joj je mjesto u prvom redu najboljih hrvatskih pjevačica već zagarantirano.

Preko šest dekada snimanja i izvođenja jamči interesantne anegdote, koje autor knjige Siniša Škarica onako nehajno povremeno izbacuje iz rukava.

„Knjiga o Gabi“ je najbolja knjiga o Gabi Novak dok Gabi Novak ne napiše autobiografiju. „Knjiga o Gabi“ je suputnik za njene kompilacije, ona pojašnjava proces nastajanja i objavljivanja pjesama u kontekstu vremena i prostora. To i nije knjiga toliko o Gabi Novak, koliko o njenim snimkama, i njenim nastupima, pogotovo na festivalima. Za mlađu generaciju festivali će možda djelovati kao anakron pojam, koji pripada samo i jedino prošlosti… ili možda neće? U šezdesetim godinama 20. stoljeća nije bilo neuobičajeno da dva izvođača pjevaju istu pjesmu – što bi mlađa generacija mogla povezati s „dvobojima“ u showu „The Voice“, tako da se neke stvari iz sjajnih dana domaćih festivala možda ipak vrate u modu.

Svojim jednostavnim, pitkim, simpatično razbarušenim stilom Škarica je uspio ispričati dio Gabine fascinantne životne i diskografske odiseje koja je kretala prema ne uvijek predvidljivim pravcima. Iako je prva asocijacija na Gabi Novak „urbani štih“, „elegancija“, „pritajena senzualnost“, značajan dio svog rada Gabi će posvetiti – kajkavskoj popevci.

Osim toga, Gabi Novak je proživjela i preživjela i suze i smijeh, no Škarica se ipak zadržavao na diskografskom radu te dozirano govorio o privatnom životu. To je interesantno ispričano, kao što bi Škarica ispričao kao da s njim sjedite na kavi, opušteno, bez maski. S obzirom da je dobrim dijelom bio neposredan svjedok tog istog vremena, teže je ispasti dosadan nego zanimljiv. Dublje zarone Škarica uglavnom izbjegava, ipak je riječ o pjevačici koja „pamti samo sretne dane“. Bilo bi zanimljivo čitati o Gabinom životu i o svim njenim putešestvijama na putu do slave, no to će ipak Novak odlučiti kako će i kad će tako nešto izaći u javnost.

(Naklada Ljevak / Croatia Records, 288 str. 2020.)

Saznajte više: Gabi Novak ‘Diskobiografija Vol. 1’ – pamtimo samo velike pjesme

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X