Siniša Škarica ‘Knjiga o Gabi: Soundtrack naših života’ – najbolja knjiga o Gabi, dok ona ne napiše autobiografiju

Preko šest dekada snimanja i izvođenja jamči interesantne anegdote, koje autor knjige Siniša Škarica onako nehajno povremeno izbacuje iz rukava.

Siniša Škarica ‘Knjiga o Gabi: Soundtrack naših života’

Već sam naslov knjige „Knjiga o Gabi” ulijeva određeno poštovanje. Gabi Novak je svoju, po svim kriterijima veliku karijeru počela krajem pedesetih, da bi izdržala ‘nalete’ mladih rockera krajem šezdesetih, zatim bitke s mladim punkerima krajem sedamdesetih, da bi se krajem osamdesetih ‘ponovo izmislila’ i bilo je jasno kako joj je mjesto u prvom redu najboljih hrvatskih pjevačica već zagarantirano.

Preko šest dekada snimanja i izvođenja jamči interesantne anegdote, koje autor knjige Siniša Škarica onako nehajno povremeno izbacuje iz rukava.

„Knjiga o Gabi“ je najbolja knjiga o Gabi Novak dok Gabi Novak ne napiše autobiografiju. „Knjiga o Gabi“ je suputnik za njene kompilacije, ona pojašnjava proces nastajanja i objavljivanja pjesama u kontekstu vremena i prostora. To i nije knjiga toliko o Gabi Novak, koliko o njenim snimkama, i njenim nastupima, pogotovo na festivalima. Za mlađu generaciju festivali će možda djelovati kao anakron pojam, koji pripada samo i jedino prošlosti… ili možda neće? U šezdesetim godinama 20. stoljeća nije bilo neuobičajeno da dva izvođača pjevaju istu pjesmu – što bi mlađa generacija mogla povezati s „dvobojima“ u showu „The Voice“, tako da se neke stvari iz sjajnih dana domaćih festivala možda ipak vrate u modu.

Svojim jednostavnim, pitkim, simpatično razbarušenim stilom Škarica je uspio ispričati dio Gabine fascinantne životne i diskografske odiseje koja je kretala prema ne uvijek predvidljivim pravcima. Iako je prva asocijacija na Gabi Novak „urbani štih“, „elegancija“, „pritajena senzualnost“, značajan dio svog rada Gabi će posvetiti – kajkavskoj popevci.

Osim toga, Gabi Novak je proživjela i preživjela i suze i smijeh, no Škarica se ipak zadržavao na diskografskom radu te dozirano govorio o privatnom životu. To je interesantno ispričano, kao što bi Škarica ispričao kao da s njim sjedite na kavi, opušteno, bez maski. S obzirom da je dobrim dijelom bio neposredan svjedok tog istog vremena, teže je ispasti dosadan nego zanimljiv. Dublje zarone Škarica uglavnom izbjegava, ipak je riječ o pjevačici koja „pamti samo sretne dane“. Bilo bi zanimljivo čitati o Gabinom životu i o svim njenim putešestvijama na putu do slave, no to će ipak Novak odlučiti kako će i kad će tako nešto izaći u javnost.

(Naklada Ljevak / Croatia Records, 288 str. 2020.)

Saznajte više: Gabi Novak ‘Diskobiografija Vol. 1’ – pamtimo samo velike pjesme

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X