‘Sinj City’ – Pobratimstvo bendova u Sinju

‘Sinj City’ je studentski rad koji je stjecajem okolnosti prerastao u dugometražni film. Redatelj Niko Gulam je nepretenciozan, pušta ljude da ispričaju priču, katkad i previše, no donekle tu slabost uspijeva prikazati kao šarmantnu.

‘Sinj City’

“Ovo je baš, onako, vezano uz jedan grad. Probaj doć’ u bilo koji grad i pitat bilo koji bend da ti savjetuje neki drugi bend iz tog grada – to nećeš doživjeti nigdje, osim u Sinju. Svako će ti reklamirati sebe, a nitko neće reklamirati bend pokraj tebe.”, rekoše članovi grupe M.O.R.T. pri kraju filma “Sinj City”. Na taj način su sumirali način funkcioniranja sinjskih bendova. Život piše romane, a lokalne glazbene scene rade filmove. Jedan od takvih je i “Sinj City” autora Nike Gulama koji prati kretanja u glazbenoj sceni sinjske krajine na početku 21. stoljeća.

Šef Zabranjenog pušenja Sejo Sexon je jednom izjavio da je za sastav važnije da zadrži prostoriju, nego da snimi album. Film podcrtava tu tezu. “Sinj City” je film o prijateljstvu, o razmjenama ideja, o komunikaciji i u široj slici – o mladosti koja unatoč deficitu raznih sredstava izgleda sjajno jer se okupila kritična masa ljudi koja će razne organizacijsko-financijske prepreke uspješno zaobilaziti.

“Kultura je i amatersko društvo, i film na velikom svjetskom festivalu, i dom kulture na otoku, i nacionalna institucija”, rekao je između ostalog na svojoj inauguraciji novo izabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, po očevom porijeklu iz sinjske krajine. U toj se rečenici zrcali i ovaj film: M.O.R.T. je nastupao po regionalnim festivalima, bio predgrupa legendarnom Cultu, no u ovom filmu vidimo sastav koji je itekako spreman pomoći svojim kolegama i sugrađanima u organizaciji kulturnih manifestacija, nimalo se ne držeći napuhano ili superiornije.

Možda baš zbog ogromnog entuzijazma, sinjska je scena iznjedrila u zadnjih par godina neke od najinteresantnijih domaćih izvođača (M.O.R.T., DarkwooD, Branimir Norac, Shewa…) zahvaljujući međusobnom podržavanju. Katalizator razvoja sinjske rock scene je Vojarna, prostor nekadašnje vojarne koji je poslužio kao mjesto na kojem će bendovi držati probe i koncerte, da bi u siječnju 2018. Vojarna nestala u požaru, ali uspomene su ostale zabilježene i nadajmo se, da gubitak Vojarne neće ugroziti kreativni zamah sinjske mladosti.

“Sinj City” je studentski rad koji je stjecajem okolnosti prerastao u dugometražni film. Niko Gulam je nepretenciozan, pušta ljude da ispričaju priču, katkad i previše, no donekle tu slabost uspijeva prikazati kao šarmantnu.

“Sinj City” je sniman uglavnom iz ruke, ne bez praznog hoda, s mnogo lokalnih i internih šala koje nisu za svakoga i nakon odgledanog filma, teško se oteti osjećaju da je sat i pol predugo. Glavna značajka filma je što je Gulam uspio dočarati da se u Sinju događalo nešto posebno, možda će nekog od gledatelja učiniti ljubomornim što nije bio tamo, i da su sudionici filma (bili) blagoslovljeni što su proživjeli jedan dinamičan period umjetničkog stvaranja u toploj i prijateljskoj atmosferi.

Ocjena: 6/10

(Umjetnička akademija Sveučilšta u Splitu, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X