Šiza ‘Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem’ – bend koji melje sve pred sobom

Kvaliteta i sirova snaga prvih singlova pretvorili su njihov prvijenac u jedno od izdanja koje sam na našoj sceni u 2021. najviše iščekivao, baš kao što sada, nakon prvih nekoliko preslušavanja, ne mogu dočekati da ih provjerim i na pozornici.

Šiza ‘Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem’

“Kako ovi deru”, bila je moja prva reakcija na „Prsa će kosti čuvati“ i „Hvala, zavijam ipak sam“, singlove kojima se koprivnički only bass&drum tandem Šiza predstavio krajem prošle godine. Stvari su postale jasnije kada sam pogledao imena članova grupe (Bruno Antolić – bas/glas, Marko Kuhar – bubnjevi) i shvatio da je riječ o iskusnjarama sa stažem u Overflowu, One Step Away, nekadašnjim Suho, grlo, nos ili kantautorskom projektu Letarg. Kvaliteta i sirova snaga tih singlova pretvorili su njihov prvijenac u jedno od izdanja koje sam na našoj sceni u 2021. najviše iščekivao, baš kao što sada, nakon prvih nekoliko preslušavanja, ne mogu dočekati da ih provjerim i na pozornici.

„Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ donosi brutalan i neukrotiv amalgam stilova i utjecaja pa u gitarističkom pristupu sviranju basa prepoznajemo Koju iz dana „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ i „Svi za mnom“, dok po pitanju energije ne zaostaju čak ni za Repetitorom s kojim dosta sličnosti dijele i u autorskom smislu. Nezaustavljiva tutnjava bubnja i eksplozivni riffovi asociraju i na ‘usual suspectse’ tipa Royal Blood, Triggerfinger, Slaves, ali i na bendove kao što su Queens of the Stone Age, pri čemu ih Antolićevi urlici na refrenima čine i žešćima od njih, gotovo do razine jednih Idlesa.

Minimalizam postave niti malo se nije odrazio na zvučnu sliku Šize koja nikada ne ostavlja dojam da nešto fali, već u pjesmama poput „Suze sina oca razmetnog“, „To više nije moj kod“ ili novom singlu „Skromnost nikad nije bila fer“ doslovno melje sve pred sobom. Šiza u ‘malom prstu’ ima i za alter rock tipične tiho-glasno/brzo-sporo dinamike, što je najočitije u „Bore“, gdje usporavaju do midtempa, i završnoj „Oprostite, oprostite, oprostite“.

Podjednako raspižđeno djeluje i Antolićeva poetika, bilo da nas pokušava probuditi (‘kada shvatiš da nisi napravljen od papira/teško će poderat slova tvog imena’) ili ispisati tmurnu, ali savršeno preciznu dijagnozu (de)generacija izgubljenih u bespućima interneta i društvenih mreža (‘ohrabreni u selu globalnom busamo se virtualno/oduševljeni manipulacijom; triku se divimo, a znanju rugamo’).

U „Borama“ pušta glas u ime svih onih neprilagođenih koji se ne žele ili ne znaju ‘uklopiti u kalup odraslih-ružnih’ i koji nisu i nikada neće biti ‘kao drugi, glupi i dosadni ljudi’. U konačnici, svaki od tekstova Šize sadrži poneki ‘one-liner’ koji tjera na razmišljanje i koji, što se može naslutiti već iz naslova pjesama, povremeno zvuči bliže nečemu na što biste nabasali čitajući neki esej nego slušajući rock’n’roll bend.

„Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ izuzetno je uvjerljiv, razoran debi kao stvoren za izvedbe uživo. Nadam se samo da one neće biti organizirane po režimu novog normalnog – takvu silinu i energiju bit će nemoguće odslušati u sjedećem položaju, s razmakom od metar i pol umjesto nagužvan u divljačkoj šutki.

Ocjena: 9/10

(Dostava zvuka, 2021.)

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X