Sjeverozapad ‘Pomrčina’ – balade zatočenog pjesnika

Novi bend imena Sjeverozapad, sastavljen od glazbenika s podosta dugim stažem na domaćoj sceni, odlučio je obrisati prašinu i alternativnim rockom zaogrnuti ‘Potpunu pomrčinu Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961.’, zbirku pjesama Stojana Vučićevića.

Sjeverozapad ‘Pomrčina’

Uglazbljivanje stihova manje ili više poznatih pjesnika u hrvatskom rocku nije toliko često, ali ni u kom slučaju ne predstavlja novost – Overflow su, primjerice, 2013. godine na svom jedinom albumu otpjevanom na hrvatskom u ljutitog punk tekstopisca ‘pretvorili’ Mihovila Pavleka Miškinu, a otprilike u isto vrijeme korak prema široj prepoznatljivosti, nakon serije izdanja za Franjićev Slušaj najglasnije, napravile su blues-rock poete iz Olovnog plesa, čiji su riffovi i harme pratile poeziju nekih od najvećih imena ovdašnjeg (i ne samo ovdašnjeg) pjesništva.

Novi bend imena Sjeverozapad, sastavljen od glazbenika s podosta dugim stažem na domaćoj sceni, odlučio je obrisati prašinu i alternativnim rockom zaogrnuti “Potpunu pomrčinu Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961.”, zbirku pjesama Stojana Vučićevića. U pitanju je turobna, premda ne i sasvim lišena nade, poetika nastala tijekom izdržavanja kazne na Svetom Grguru, smještenom nedaleko od poznatijeg i zloglasnijeg Golog Otoka, gdje je Vučićević robijao još kao gimnazijalac.

Moram priznati kako mi je njegovo ime sasvim nepoznato, što možda i nije čudno uzmemo li u obzir da je umro još 1989. i da ga tadašnji borci za samostalnost nisu uzeli kao jedan od simbola terora vlasti na izdisaju. Samim time, radi se o neočekivanom, nimalo prvoloptaškom odabiru grupe koju sačinjavaju Zvonka Obajdin (vokal, klavir), Nikola Brkljačić (gitara, vokal), Helena Ernoić (bas) i bubnjar Hrvoje Matašin čiji prvijenac „Pomrčina“ ipak nije toliko kvalitetan kao izdanja sastava spomenutih na početku ovog teksta.

Njihove pjesme nemaju naslove, točnije nazvane su samo brojevima, dok se glazbeno kreću mračnijim pop-rock sferama s asocijacijama na Cavea i mladenačkog mu sidekicka Rowlanda S. Howarda, Siouxie Sioux i Nico pa čak i najkomornije trenutke americana/folk rock institucija poput Cowboy Junkies ili Mazzy Star. To je ipak samo segment dosta široke palete utjecaja pa su me u „I.“ podsjetili na onaj prekrasni koncertni album Portisheada, u sljedećoj „II.“ zvuče blisko i Walkaboutsima i Fleetwood Macu sa Stevie Nicks, a u ‘trojci’, ujedno pjesmi odabranoj za najavni singl, kao da pokušavaju evocirati onu fazu iz druge polovice osamdesetih i početka devedesetih u kojoj su glazbenici odrasli na punku i post-punku počeli otkrivati nasljeđe Beatlesa ili Byrdsa.

Sjeverozapad ima dva vokala, što se pokazalo jednim od najvećih problema albuma jer je Zvonkin glas neusporedivo snažniji i uvjerljiviji od onog Nikole Brkljačića koji pjeva ravno i samozatajno do te razine da sam imao dojam kako slušam nečije pjevušenje tijekom pranja suđa ili usisavanja.

Nadalje, većinom su u pitanju balade, uz poneki iskorak u srednji tempo, radi čega je čitava priča ispala pomalo nedorađeno ili bolje rečeno, kao da su uspjeli dočarati tek dio emocija kroz koje je Vučićević prolazio; tu su očaj, razočaranje, tjeskoba, ali ne i bijes ili osjećaj nepravde. Zbog svega navedenog nisam siguran koliko bi neupućeni uopće uspjeli shvatiti da slušaju dramu čovjeka koji, umjesto da proživljava najbezbrižnije i najljepše godine, kroz rešetke promatra šišmiša u letu ili beskrajno more koje ga okružuje.

Usprkos tome, “Pomrčina” je interesantno djelo koje, međutim, samo daje naslutiti potencijal Sjeverozapada. Za što su sve sposobni vjerojatno bi mogao otkriti tek kompletno autorski materijal koji ćemo, barem se nadam, imati prilike čuti u skorijoj budućnosti.

Ocjena: 7/10

(PDV Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X