Slowdive ‘Slowdive’ – pjesme za sanjarenje

Iako se u jednom trenutku činilo kako će shoegaze ostati samo fusnota u (prvenstveno britanskoj) alter-rock povijesti, njegovi sanjivi vokali i slatkasta, neodoljivo melodična buka u novom su se mileniju pokazali izuzetno inspirativnima i utjecali na niz mladih bendova sa svih strana svijeta.

Slowdive 'Slowdive'
Slowdive ‘Slowdive’

Većina shoegazera nove generacije, međutim, po pitanju kvalitete i inovativnosti nije se mogla mjeriti s pionirima žanra poput My Bloody Valentine, Ride ili Slowdive, zbog čega su njihovi reunioni s oduševljenjem dočekani od strane kritike, ali i publike u kojoj ima sve više onih koji u vrijeme „Lovelessa“ ili Rideovog prvijenca nisu bili ni rođeni.

Već prvi povratnički nastupi spomenute trojke učinili su uobičajene prigovore o naplaćivanju nostalgije prilično suvišnima i neutemeljenima, iako pravi i najvažniji test predstavljaju, dakako, novi studijski albumi. Poslije My Bloody Valentine i solidnog „MBV“ iz 2013. godine, sada su na red došli i Slowdive, petorka iz Readinga koja je u prvoj polovici devedesetih izbacivala fantastične ploče poput prvijenca „Just For a Day“ i općepriznatog remek-djela „Souvlaki“.

Nakon njih uslijedio je i blago autistični, gotovo ambijentalni „Pygmalion“ koji je ubrzo doveo i do raspada te osnivanja americana/folk-rock skupine Mojave 3, predvođene ključnim članovima Slowdivea Neilom Halsteadom i Rachel Goswell.

Sve to kao da kompilira njihov eponimni, četvrti po redu studijski album – „Don’t Know Why“ i „Slomo“ mlađe su sestre eteričnih, hipnotičkih pjesama s ranih EP-ja „Morningrise“ i „Holding Our Breath“, u „Everyone Knows“, „Star Roving“ i „No Longer Making Time“ prepoznajemo tripoidnu popističnost “Souvlakija“, dok ćete u osam minuta dugačkom finalu „Falling Ashes“ nabasati čak i na ledeno hladnu, dezorijentirajuću ljepotu „Pygmaliona“.

Neil, Rachel i Christian Savill gitarama su oduzeli ponešto efekata što nam u istinski predivnoj „Sugar for the Pill“ otkriva na kome su svoj zvuk bazirale današnje dream pop senzacije poput The xx.

Halsteadov šaputavi, introvertirani vokal ponovno ima savršenog suputnika u anđeoskom glasu Rachel Goswell koji glazbu kao da odvodi izvan vremena i prostora te ostaje lebdjeti negdje oko slušatelja, pozivajući ga u svoj tajanstveni, čarobni svijet.

Slowdive još uvijek sanjaju, nemojmo ih buditi.

Ocjena: 9/10

(Dead Oceans, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X