Slower ‘Slower’ – Hitovi Slayera uronjeni u duboku fritezu

Krema stoner i doom scene pronašla je pravu šifru za dekodiranje rada Slayera kojom su oslobodili sablasti skrivene u njihovim pjesmama.

Slower ‘Slower’

Ideja za bend Slower nastala je prije četiri godine. Bob Balch, gitarist stoner legendi Fu Manchu u sklopu tečaja gitare učenici je pokazivao kako svirati „South Of Heaven“, jedan od najpoznatijih mračnih hitova Slayera. Obzirom da je ona bila početnica, Balch je pjesmu za nju usporio i pritom se iznenadio koliko dobro zvuči u novom ruhu. Balch se nastavio poigravati s katalogom Slayera pritom složivši nekoliko demo snimki za koje mu je trebao pravi bend.

Za realizaciju ideje okupio je kremu stoner i doom scene – Esbena Willemsa iz Monolorda, Scotta Reedera iz Kyussa, Amy Barrysmith iz Year Of The Cobra, Pedera Bergstranda iz Lowridera, i Lauru Pleasants iz Kylese.

Rezultat šarolike ekipe je hipnotičan, zlokoban i psihodeličan trip s teškim i masivnim riffovima koji frcaju na svakom koraku. Slower kao da je pronašao pravu šifru za dekodiranje rada Slayera kojom su oslobodili sablasti skrivene u njihovim pjesmama. Jedino tako možemo objasniti novu dimenziju i mračnu vibru koje su oslobođene nakon što su više desetljeća bile skrivene iza nemilosrdnog i frenetičnog tempa, zaštitnog znaka kalifornijskih thrashera.

Odluka da na albumu pjevaju ženski vokali jedan je od najboljih poteza koje je Balch povukao jer su glasovi Laure i Amy ključan doprinos jezivoj atmosferi u pjesama. Njihovi nježni i anđeoski glasovi suprotstavljeni su žestokim riffovima čija se masnoća može mjeriti s fritezom fast fooda na ZET-ovom okretištu na Savskom mostu. No Laura i Amy ne djeluju umirujuće. Upravo suprotno – njihovi sanjivi glasovi samo pojačavaju nelagodu zbog koje ste stalno na rubu stolice, kao kad u drugom dijelu kultne trilogije Evil Dead očekujete naglu transformaciju Ashove djevojke u grotesknog demona. Na ploči inače sviraju dvije postave. Na prve četiri pjesme sviraju Willems, Balch, Barrysmith i Bergstrand, dok na „South Of Heaven“ Laura pjeva umjesto Amy, a Scott Reeder je zadužen za bass gitaru.

Inače dobro poznati klasici praktički su neprepoznatljivi u doom i sludge ruhu. Jedino što ih odaje su tekstovi i poneki riff, no neprepoznatljivost samo daje dodatnu vrijednost Slowerovim verzijama koje vrve aranžerskim umijećem. Ustvari, najzanimljiviji aspekt albuma upravo je pristup glazbenika u naoko jednostavnom zadatku, a to je zaustavljanje jureće progresije i odabira najprikladnijeg načina za sviranje u slowmotionu.

Od topota duple pedale Willemsova bass bubnja koji u opuštenijem tempu nosi „War Ensemble“ i „Dead Skin Mask“ do kaotičnih gitarističkih solo dionica, koje u Balchovim rukama na momente dobivaju bluzerski štih, samo su neki od primjera kroz koje su pjesme dobile ne samo na atmosferi i karakteru nego i na minutaži. Tako je pjesma „War Ensemble“ s nepunih pet minuta produžena za još pet i pol čime je pretvorena u doom-sludge gargantuu koji vas ščepa kroz zvučnike i ne pušta do kraja albuma. A na samom kraju prigodno vas čeka „South Of Heaven“ koja kroz eksploziju fuzza obuzima vaše tijelo i tjera vas na prigodno cupkanje nogom i headbang.

Slušajući ovaj album obrada ne možete se ne zapitati kako se toga nitko nije dosjetio prije. No, jednostavna i efektna ideja samo je prvi korak i zato je dobro da su ju upravo Balch i ostatak ekipe razradili u koncept s impresivnim rezultatom. Nadamo se da će Slower nastaviti usporavati katalog Slayera, ali i drugih poznatih teškaša. Ima još pregršt dobrih pjesama koje zaslužuju zaron u fritezu.

Ocjena: 9/10

(Heavy Psych Sounds, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X