‘Society of the Snow’ – cijena preživljavanja

Španjolski kandidat za ovogodišnji Oscar gotovo je u svim aspektima superioran svom trideset godina starijem holivudskom parnjaku ‘Alive’.

‘Society of the Snow’

Ovo bi moglo poslužiti kao svojevrstan generacijski test. Sinopsis glasi: “Mladi sportski tim doživi zrakoplovnu nesreću i kako bi izdržali hladnoću i glad primorani su na ekstremne oblike preživljavanja koji uključuju i kanibalizam.” Oni najmlađi će možda pomisliti na vrlo zabavnu novu Showtimeovu seriju “Yellowjackets” predvođenu uglavnom sjajnom ženskom ekipom (Melanie Lynskey, Tawny Cypress, Juliette Lewis, Christina Ricci) koja je lani doživjela svoju drugu sezonu.

Srednja generacija u sjećanje će možda prizvati film iz 1993. “Alive” s tada mlađahnim Ethanom Hawkeom u glavnoj ulozi, najbolji igrani uradak u režiji gospodina Franka Marshalla (koji se bolje dokazao kao producent u čestim suradnjama sa Stevenom Spielbergom nego kao redatelj u devedesetima s “Congo” i “Arachnophobia”), a koji govori o stvarnom događaju i tragediji urugvajskih ragbijaša i njihovim nadljuskim naporima za preživljavanjem u Andama.

Oni najstariji će se možda sjećati i samog događaja iz 1972., a na Netflix je ovih dana došao i novi film koji se bavi istom temom. “Society of the Snow” (ili izvorno “La sociedad de la nieve”) redatelja J. A. Bayone epska je drama o preživljavanju temeljena na mučnoj istinitoj priči i ovogodišnji je kandidat Španjolske za Oscar za strani film. Prvu rundu izbora već je preživio i našao se na tzv. shortlistu za nominaciju, a njegovo uvrštavanje u Netflixovu ponudu sigurno će mu pomoći da se i za tu nominaciju u konačnici ogrebe, pogotovo budući da dva najjača neamerička naslova neće tražiti Oscar u toj kategoriji, budući da “Anatomy Of A Fall” Justine Trier nije ponuđen kao kandidat, a korejski “Past Lives” ne odgovara uvjetima koje treba zadovoljiti kako bi ga se priložilo.

Umjesto toga, ovi će filmovi tražiti nagradu u najprestižnijoj konkurenciji, onoj za najbolji film, dok će se “Society of the Snow” suočiti s favoritom “The Zone of Interest” (Ujedinjeno Kraljevstvo” i izborom koji će se vjerojatno svesti na naslove kao što su za Zlatni globus nominirani “Io Capitano” (Italija), zatim dokumentarni “20 Days In Mariupol” (Ukrajina), hvaljeni “The Teachers’ Lounge” iz Njemačke te vjerojatno i povijesna drama o mukama sadnje krumpira s Madsom Mikkelsenom “The Promised Land” iz Danske, a možda čak i finski “Fallen Leaves” legendarnog Akija Kaurismakija.

“Society of the Snow” gotovo je u svim aspektima superioran svom trideset godina starijem holivudskom parnjaku. Lokalni, nama uglavnom nepoznati glumci ostvarili su upečatljive uloge, a s tehničke strane, prvenstveno po pitanju filmske fotografije i montaže, riječ je o izrazito solidno izvedenoj priči o instinktima potrebnima da se u čovjeku probudi nadljudska izdržljivost i želja za životom, kao i o moralnim dvojbama uglavnom utemeljenima u kršćanskom moralu, a koji se bude kad je potrebno naći onu presudnu stvar, odnosno natjerati se jesti sirovo meso svojih pokojnih prijatelja kako bi se izbjegla sigurna smrt.

‘Society of the Snow’ (foto: Netflix)

Možda na papiru izgleda posebno mučno gledati dva i pol sata tragičnih raspleta koji vode iz užasnoga u još gore, od same nesreće, do lavina i brojnih ozlijeda koje jasno upućuju da će završiti u gangrenama i bolnoj smrti, ali Bayona uspijeva u gledatelju probuditi iskren interes i sklonost prema likovima, pa ovaj, premda vrlo vjerojatno već unaprijed zna ključne točke konačnog ishoda, i dalje revno navija za njih i dijeli s njima trenutke očaja i katarze.

“Society of the Snow” vjerojatno nije najbolji od naslova koji će se naći ponuđeni za razmatranje za Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, ali ako se sjetimo lanjskog uspjeha koji je Netflix u konačnici postigao s njemačkom ratnom dramom “All Quiet on the Western Front” nakon početnih problema na Zlatnim globusima i Critics’ Choice, vjerujemo da i sama prilika da bude više gledan od nekih iz konkurencije može dovesti do pozitivnih rezultata. Što i nije razočaravajuće, budući da je u pitanju doista vrlo dobar film koji će zadovoljiti potrebe svim onima kojima njegova tema nije preteška za gledanje.

Ocjena: 7/10

(Netflix, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X