Sons of Kemet ‘Black to the Future’ – ples otpora

Osim što se glazbom prometnuo u vjerojatno ključnu figuru londonske jazz scene, korištenjem poezije i hip hop izričaja Hutchings glazbi dodaje britku aktualnost koja ga čini jednim od određujućih figura smjera kojim se jazz kreće u godinama prijelaza desetljeća.

Sons of Kemet “Black to the Future”

Londonski saksofonist Shabaka Hutchings zatvorio je jedan trogodišnji ciklus u kojem je za slavnu jazz etiketu Impulse! svakoga proljeća isporučio po album s jednim od svoja tri sastava; Sons of Kemet, The Comet Is Coming i Shabaka and the Ancestors. S novim proljećem došlo je vrijeme da se započne i sljedeći ciklus na čijem početku ponovno stoji album grupe Sons of Kemet. Ploča “Black to the Future” u najmanju ruku potvrđuje Hutchingsov status zacementiran prethodnim izdanjima, rezimira naučeno ali daje i neke naznake o tome što možemo očekivati od ovog sjajnog autora u budućnosti.

Svaki od Shabakinih bendova specifičan je na vlastiti način. Postavu grupe The Ancestors uz Hutchingsa čine članovi iz Južne Afrike, njihova je glazba duhovna i više etnička, u smislu onoga što se naziva “world musicom“. The Comet Is Coming su moderniji a zvuk im povezuje suvremene tendencije u elektroničkoj glazbi s tradicijom “svemirskoga” jazza Hermana Blounta poznatijeg pod imenom Sun Ra. Sons of Kemet, pak, definiraju karipski plesniji ritmovi u izvedbi neobičnog kvarteta kojeg uz Hutchingsa čine Theon Cross na tubi te dvojica perkusionista koji bendu daju izrazito prepoznatljiv zvuk.

Sva tri sastava, ipak, imaju i snažnu zajedničku poveznicu, a to je njihova afrocentričnost. Ovdje nije riječ toliko o zvuku crnog kontinenta koliko prevladavajućom tematikom vezanom za kulturu rase, njezinu povijest kao i promišljanje izazova suživota rasa u današnjem društvu. Prethodna je godina bila pogotovo prijelomna po ovom pitanju, pogotovo nakon masovnih prosvjeda vezanih za pokret Black Lives Matter nakon novih ubojstava američkih crnaca poput Georgea Floyda i Breonne Taylor. Pravednički gnjev tako izbija još više s ploče “Black to the Future” nego s njezinih prethodnica, a posebno je upečatljim u stihovima pjesnika Joshue Idehena koji otvaraju i zatvaraju album u revolucionarnoj “Field Negus” te “Black” u kojoj bol i otpor crnaca utapa u plesu.

Idehen se tijekom prošlog ciklusa pretvorio u Shabakinog svojevrsnog stalnog vanjskog suradnika. Prošli je album Kemeta također otvorio i zatvorio moćnim recitacijama na “My Queen Is Ada Eastman” te “My Queen Is Doreen Lawrence”, da bi se zatim priključio i The Comet Is Coming, prvo na “All That Matters Is The Moments” s EP-ja “Afterlife”, a zatim i na njihovom posljednjem singlu, eksplozivnoj kompoziciji “Imminent”. Sad je ponovno u igri na “Black to the Future”, njegovi su stihovi jednako ubojiti, a izvedba koja leži na razgraničenju spoken worda i hip hopa polako postaje zaštitnim znakom ovih bendova koliko i prepoznatljiv zvuk Hutchingsova saksofona.

No Idehen nije jedini gost na novoj ploči. Na “Pick Up Your Burning Cross” uposlene su američka pjesnikinja Moor Mother i glazbenica Angel Bat Dawid, na “For the Culture” grime MC Darren Dixon koji nastupa pod imenom D Double E, dok na najavnom singlu i vjerojatno najboljoj pjesmi albuma, “Hustle”, gostuje Kojey Radical čiji je stil prilično sličan Idehenovim izvedbama. Njihov grime/hip hop doprinos album dodatno boji atmosferom suvremenog Londona dodajući aktualnost inače pretežito instrumentalnoj glazbi iz koje na više mjesta nego inače ovaj put izbijaju i karipske melodije, a ne samo ritmovi.

Osim što se glazbom prometnuo u vjerojatno ključnu figuru londonske jazz scene, korištenjem poezije i hip hop izričaja Hutchings glazbi dodaje britku aktualnost koja ga čini jednim od određujućih figura smjera kojim se jazz kreće u godinama prijelaza desetljeća. Doista je malo izvođača koji trenutno rade tako uzbudljivu i neodoljivu glazbu, još k tome na godišnjoj bazi, a “Black to the Future” samo potvrđuje činjenicu da bi svijet trebao pozorno slušati sve što nam ovaj čovjek ima za reći i odsvirati.

Ocjena: 9/10

(Impulse!, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X