SoundCloud mijenja smjer na tržišnom nebu

Kompanija je prošli tjedan u relevantnim svjetskim poslovnim medijima objavila novitete svoje poslovne politike.

SoundCloud

Kako piše Financial Times digitalna platforma za glazbu SoundCloud odbacuje sumnje o svojoj profitabilnoj budućnosti te planira uvesti reklame i plaćanje za neke od svojih popularnijih korisnika. Ova berlinska kompanija objavila je prošli tjedan kako taj novi poslovni potez ima namjeru i nekim od svojim kreatora sadržaja omogućiti zaradu.

“Kako bi smo to omogućili namjeravamo povremenim reklamiranjem ostvariti dobiti za postavljeni sadržaj, također SoundCloud ostaje besplatna platforma za slušatelje i putem weba i putem mobilne aplikacije” rečeno je iz uprave tvrtke. Novim načinom poslovanja tvrtka nastoji poboljšati buduće poslovne odnose s velikim izdavačima, no za sada nema riječi o tome da će se sadržaj za koji prava pridržavaju Universal, Sony ili Warner naći na toj platformi. Zajedno sa svojom popularnošću platforma je morala ukidati sadržaje, npr. DJ remixeve koji su sadržavali dijelove autrski zašitćene glazbe.

Inicijalni oglašivači su Red Bull Jaguar i Comedy Central, u budućnosti biti će omogućeno izbjeći reklame pomoću pretplate. Veličina publike ove platforme obuhvaća oko 350 milijuna korisnika mjesečno od kojih 175 milijuna presluša najmanje jednu pjesmu mjesečno. Do sada se dobit tvrtke bazirala na znatno aktivnije korisnike koji se odlučuju za pretplatu.

Kako bi se prometnula u vodeću platformu za glazbu kompanija je znatno uložila u tehnologiju i marketing. Prema britanskoj poslovnoj komori tvrtka je ograničena u rastu i dobiti s obzirom na porast gubitka u 2012. u odnosu na 2011. godinu, bez obzira na 8 milijuna britanskih futni prometa u 2012.

U siječnju ove godine Twitter je bio zainteresiran za kupnju SoundClouda u vrijednosti 700 milijuna američkih dolara, no pregovori su propali zbog upitnosti profitabilnosti reklamiranja glazbe i koncerata usljed povrede autroskih prava. Kako bi izbjegao moguće pravne sukobe prije nekoliko mjeseci SoundCloud je zaključio lincencne ugovore s velikim izdavačima oko njihovog udjela u profitu i dionicama.

Kada su glazbenici u pitanju velika većina smatra platformu važnom karikom za pronalaženje nove publike. Na usklađivanje platforme s autorskim pravima mnogi su reagirali burno iznoseći stav da veliki izdavači ne žele razumjeti dobrobiti koje donosi razmjenjivanje glazbe online.

Nova poslovna strategija tvrtke za početak će uključiti manje izdavače poput nizozemske dance izdavačke kuće Spinin’ Records i neke samostalne umjetnike.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X