Soundwalk Collective, Patti Smith i Jesse Paris Smith pripremaju album ‘Killer Road’ s pjesmama kultne Nico

Kolaborativni album ‘Killer Road’ bit će objavljen 2. rujna za Bella Union.

Soundwalk Collective s Patti Smith (Foto: Michael Stipe)
Soundwalk Collective s Patti Smith (Foto: Michael Stipe)

Iskričavo ambijentalan ton albuma, s elektroničkom podlogom i pjesmom cvrčaka otvara prostor nezamjenjivom glasu Patti Smith, tiho intoniranom, pomalo zlosutnom kao u stihovima “The killer road is waiting for you / like a finger, pointing in the night”.

Autori muzike i koncepta “Killer Road” internacionalan je trio Soundwalk Collective (Stephan Crasneanscki, Simone Merli and Kamran Sadeghi) koji su se udružili s Patti Smith i njezinom kćerkom Jesse Paris Smith kako bi zajedno istražili i pojmili tragičnu smrt Christe Päffgen, poznatije kao Nico.

Nico, koja je neko vrijeme prije solo karijere pjevala s Velvet Underground, tragično je umrla vozeći bicikl po vrelom danu na otoku Ibiza u ljeto 1988., netom nakon što se oporavila od petnaestogodišnje heroinske ovisnosti. U godinama prije smrti Nico je zanemarila svoju kreativnost, pišući tek poeziju koja nikada nije objavljena. Na albumu “Killer Road” njezina će poezija biti uglazbljena na prvoj, istoimenoj pjesmi, te na još osam pjesama koje su preuzete s nekih od albuma klasika poput “Desertshore” i “Drama of Exile”, u aranžmanu njezine kolegice i srodne pjesničke duše Patti Smith.

Ovaj se neobični umjetnički projekt dogovorio slučajno, kao što to često biva, suretom Crasneancskija, osnivača Soundwalk Collectiva i Patti Smih u avionu za New York. Prvotno je projekt postojao kao audio-vizualno iskustvo koje se uživo izvodilo prvo u francuskom institutu Alliance Francaise u New Yorku, pa zatim bio dijelom nekih festivala u Londonu i Berlinu, a studijska će se snimka od rujna moći naći i u kućnim kolekcijama, 28 godina nakon smrti velike Nico.

Premijerno poslušajte uvodnu pjesmu s albuma

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X