Zatvorena treća sezona MIMO uz Seine i Pridjeve

U multimedijskoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti sinoć je zatvorena treća sezona MIMO projekta, zajedničkog projekta HRT-a i udruge Vibra, koji već tri godine zaredom svakoga mjeseca ugošćuju neafirmirane nezavisne domaće bendove koji se ne mogu čuti u programima radio postaja.

Seine u dvorani Gorgona na MIMO-u (Foto: Jelena Svilar)
Seine u dvorani Gorgona na MIMO-u (Foto: Jelena Svilar)

U ovoj je sezoni MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) ugostio šarolik presjek bogate domaće nezavisne scene, pa smo tijekom godine mogli čuti ponajbolje bendove i kantautore svih žanrova, kao što su Mark Mrakovčić, Barbari, Dubble, Waitapu, Luce, Jam Ritual, Zarkoff, Kozmodrum, Mika Male, Voland Le Mat, Ono, Lizards Exist, Čudnoređe i Drvored, a kao poslasticu za kraj predstavili su dva sastava pod naslovom “nojzi-psiho-folk i sanjiva psihodelija u eksperimentalnom” – Seine i Pridjeve.

Večer su otvorili Seine, nekoć kantautorski odraz Ivana Ščapeca koji je ovaj projekt pomalo zapostavio zbog angažiranosti u bendu Vlasta Popić. Nakon što se bend nažalost rasformirao, Ščapec je ponovo pokrenuo Seine, ovoga puta u nojzičnijem, mračnijem i psihodeličnijem izdanju i to kao bend u kojem, osim njega na akustičnoj gitari, sviraju još Dimitrij Popović (Vlasta Popić) na bubnjevima, Vuk Zvuk na elektronici i Boško Mijušković (Straight Mickey And The Boyz, BG) na basu. Jučer im se kao gost pridružio i Brane Norac na klarinetu, multinstrumentalist koji svira i s Denisom Katancem. Premda su, po vlastitom izdanju, imali tek nekoliko proba, sinoć su odsvirali fantastičan set, pun buke i bijesa, predivne lirike, nojzanja na akustičnoj gitari i s jazz improvizacijama na klarinetu, koji je 45 minuta ježio prepuno gledalište Gorgone. Odsvirali su i aktualni singl “Kritika čistog razuma”, te završili kristalno čistom Ščapecovom a capella izvedom narodne pjesme “Janko”.

Drugi su bend bili Pridjevi, psihodelični projekt Dine Santaleze, koji je napisao  tekst i muziku prvog albuma i pozvao kantautorice Ninu Romić i Ivanu Picek da pjevaju. Nakon uspjeha albuma koji je prepoznat i izvan ovog skučenog govornog područja, potpisuju za Trouble in Mind Records iz Chicaga te projekt prerasta u bend kojemu se pridružuju afirmirani muzičari iz ABOP-a, Kriesa i Bamwisea, Andrija Santro na klavijaturi, Eril Zejniović na basu i Ivan Levačić na bubnjevima. Na sinoćenjem bajkovitom koncertu odsustvo jedne od vokalistica, Nine Romić, nadoknadio je sam Dino Santaleza, proizvodeći unisonim pjevanjem s Ivanom Picek jedan čarobno nadrealan zvuk sanjive psihodelije. Odsvirali su gotovo čitav album i u setu od 45 minuta pokazali su koliko su samosvojni i kako njihov uspjeh u svijetu nipošto nije slučajnost.

U pauzi između dva koncerta već su tradicionalno govorili stručni gosti, ovoga puta glazbenik Goran Bogunović (Radost!, U pol 9 kod Sabe), glazbeni novinar i kritičar Zoran Stajčić te radijski voditelj i novinar Robert Urlić, dotaknuvši se i konkretnih bendova večeri, i problema vidljivosti nezavisne scene.

Cijela se priredba mogla pratiti live streamingom na internetu i na prvom programu Hrvatskoga radija, što je zapravo najvrjedniji aspekt MIMO projekta koji omogućava publici čuti onaj dio vrlo bujne domaće kreativne scene koja ne može doprijeti do mainstream medija.

Autorica i voditeljica projekta Jelena Balent (HRT) najavila je početak sljedeće sezone MIMO za jesen ove godine.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X