Zatvorena treća sezona MIMO uz Seine i Pridjeve

U multimedijskoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti sinoć je zatvorena treća sezona MIMO projekta, zajedničkog projekta HRT-a i udruge Vibra, koji već tri godine zaredom svakoga mjeseca ugošćuju neafirmirane nezavisne domaće bendove koji se ne mogu čuti u programima radio postaja.

Seine u dvorani Gorgona na MIMO-u (Foto: Jelena Svilar)
Seine u dvorani Gorgona na MIMO-u (Foto: Jelena Svilar)

U ovoj je sezoni MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) ugostio šarolik presjek bogate domaće nezavisne scene, pa smo tijekom godine mogli čuti ponajbolje bendove i kantautore svih žanrova, kao što su Mark Mrakovčić, Barbari, Dubble, Waitapu, Luce, Jam Ritual, Zarkoff, Kozmodrum, Mika Male, Voland Le Mat, Ono, Lizards Exist, Čudnoređe i Drvored, a kao poslasticu za kraj predstavili su dva sastava pod naslovom “nojzi-psiho-folk i sanjiva psihodelija u eksperimentalnom” – Seine i Pridjeve.

Večer su otvorili Seine, nekoć kantautorski odraz Ivana Ščapeca koji je ovaj projekt pomalo zapostavio zbog angažiranosti u bendu Vlasta Popić. Nakon što se bend nažalost rasformirao, Ščapec je ponovo pokrenuo Seine, ovoga puta u nojzičnijem, mračnijem i psihodeličnijem izdanju i to kao bend u kojem, osim njega na akustičnoj gitari, sviraju još Dimitrij Popović (Vlasta Popić) na bubnjevima, Vuk Zvuk na elektronici i Boško Mijušković (Straight Mickey And The Boyz, BG) na basu. Jučer im se kao gost pridružio i Brane Norac na klarinetu, multinstrumentalist koji svira i s Denisom Katancem. Premda su, po vlastitom izdanju, imali tek nekoliko proba, sinoć su odsvirali fantastičan set, pun buke i bijesa, predivne lirike, nojzanja na akustičnoj gitari i s jazz improvizacijama na klarinetu, koji je 45 minuta ježio prepuno gledalište Gorgone. Odsvirali su i aktualni singl “Kritika čistog razuma”, te završili kristalno čistom Ščapecovom a capella izvedom narodne pjesme “Janko”.

Drugi su bend bili Pridjevi, psihodelični projekt Dine Santaleze, koji je napisao  tekst i muziku prvog albuma i pozvao kantautorice Ninu Romić i Ivanu Picek da pjevaju. Nakon uspjeha albuma koji je prepoznat i izvan ovog skučenog govornog područja, potpisuju za Trouble in Mind Records iz Chicaga te projekt prerasta u bend kojemu se pridružuju afirmirani muzičari iz ABOP-a, Kriesa i Bamwisea, Andrija Santro na klavijaturi, Eril Zejniović na basu i Ivan Levačić na bubnjevima. Na sinoćenjem bajkovitom koncertu odsustvo jedne od vokalistica, Nine Romić, nadoknadio je sam Dino Santaleza, proizvodeći unisonim pjevanjem s Ivanom Picek jedan čarobno nadrealan zvuk sanjive psihodelije. Odsvirali su gotovo čitav album i u setu od 45 minuta pokazali su koliko su samosvojni i kako njihov uspjeh u svijetu nipošto nije slučajnost.

U pauzi između dva koncerta već su tradicionalno govorili stručni gosti, ovoga puta glazbenik Goran Bogunović (Radost!, U pol 9 kod Sabe), glazbeni novinar i kritičar Zoran Stajčić te radijski voditelj i novinar Robert Urlić, dotaknuvši se i konkretnih bendova večeri, i problema vidljivosti nezavisne scene.

Cijela se priredba mogla pratiti live streamingom na internetu i na prvom programu Hrvatskoga radija, što je zapravo najvrjedniji aspekt MIMO projekta koji omogućava publici čuti onaj dio vrlo bujne domaće kreativne scene koja ne može doprijeti do mainstream medija.

Autorica i voditeljica projekta Jelena Balent (HRT) najavila je početak sljedeće sezone MIMO za jesen ove godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X