‘Spider-Man: Povratak kući’ – i treća može biti sreća

Dosad je 2017. godina jednoznačno pokazala da u žanru filmova o superjunacima još uvijek postoje načini da se održi interes publike, a da sve ne mora završiti u bezumnom i otupljujućem nizanju eksplozija, kao što je, primjerice, slučaj u serijalu o Transformerima Micheala Baya.

"Spiderman: Povratak kući"
“Spiderman: Povratak kući”

Na početku godine James Mangold je film “Logan”, finale sage o Wolverineu, postavio kao postapokaliptični vestern i priči dodao ozbiljnost i dubinu, pritom stvarajući jedan od najboljih filmova prve polovice godine. Zatim je DC sa “Wonder Woman” napokon dokazao da je u stanju snimiti jednako atraktivan i kvalitetan film kao i njegovi parnjaci iz Marvela, a sada serijal o Spider-Manu u novom rebootu Jona Wattsa pokazuje da i treća može biti sreća kad je u pitanju priča o mladome Peteru Parkeru i njegovim pustolovinama.

Prva trilogija, započeta prije petnaest godina, u režiji Sama Raimija, a s Tobyjem Maguireom u naslovnoj ulozi bila je pametna, svježa i sjajno režirana, no nakon pet godina trajanja Tobyjev kostim je postao preuzak jer je s trideset i dvije godine bio dvostruko stariji od lika koji je utjelovljavao, a i završni dio trilogije već je počeo gubiti koherenost s previše antagonista za jedan film, pa makar mu trajanje razvukli na dva sata i dvadeset minuta.

Došlo je vrijeme za osvježavanje franšize, a ono je ostvareno filmom Marca Webba “The Amazing Spider-Man” iz 2012. u kojem je u odijelo čovjeka ušao Andrew Garfield. Iako nas je po drugi put u razdoblju od deset godina ugnjavio s pričom o postanku (ugriz pauka, promjene u tijelu…), prvi nastavak prvog reboota bio je sasvim solidan film i budio je znatiželju o daljnjem smjeru razvoja sage o Parkerovom junaku. A zatim je sve na čemu je sagrađeno novo poglavlje nepovratno uništeno u gotovo negledljivom nastavku iz 2014., na koji ne treba trošiti riječi.

“Povratak kući”  iz naslova drugog reboota, osim školske proslave koja se odvija za vrijeme konačnog obračuna u filmu, odnosi se na povratak u okrilje Marvelovog filmskog svemira kojemu Spider-Man načelno pripada, nakon što je Sonyju svojim filmovima zaradio četiri milijarde dolara. Može se odnositi i povratak liku Petera Parkera kakav je izvorno napisan u stripu, a to je šlampavi i zaigrani petnaestogodišnji klinac koji u svojim moćima gušta, a da ga ne progone tolike moralne dvojbe koje su dosadašnje serijale toliko opterećivale nauštrb zabave.

U svojem prvom pojavljivanju u prošlogodišnjem “Captain America: Civil War”, Spider-Man Toma Hollanda prikazan je kao predmet zanimanja Tonyja Starka koji će mu pomoći u internom sukobu oko principa s odmetnutim Kapetanom. Svojim mladenačkim entuzijazmom, novi je Spider-Man predstavljao najsvježji dio filma i lakoćom osvojio srca ljubitelja superherojskih franšiza. Na taj je način ujedno i izbjegnuta potreba za pletenjem mreže još jedne svima poznate priče od postanku, a Parker je ubačen u svijet Avengersa lakoćom samorazumijevanja.

I u “Povratku kući” jednu od ključnih uloga igra mentor i očinska figura Tony Stark/Iron Man kojeg utjelovljuje Robert Downey Jr., a sa sobom je povukao i Happyja Hogana (kojeg ponovno igra Jon Favreau, redatelj prva dva filma o Iron-Manu te Disneyjeva prošlogodišnjeg hita “The Jungle Book”) i Gwyneth Paltrow kao Pepper Potts u cameu na kraju filma. Filmovi o Spider-Manu uvijek su imali sjajne glumce u ulogama negativaca, od Willema Dafoea i Alfreda Moline, do Thomasa Hadena Churcha i Rhysa Ifansa. Iznimka tome je Jamie Foxx u nastavku o kojemu ne treba trošiti riječi, ali “Homecoming” predstavlja povratak i toj vrijednoj tradiciji sa Michaelom Keatonom čija uloga Vulturea kao da se ironično referira na njegovu veliku povratničku ulogu u “Birdmanu” na isti način na koji se ta pak referirala na njegovu ulogu u “Batmanu”.

“Povratak kući” otvara novo prvo poglavlje filmske sage o Spider-Manu na jednako obećavajuć način na koji su to radili i filmovi Sama Raimija i Marca Webba, a u okrilju Marvela ne bi trebalo biti previše straha po pitanju daljnjeg razvoja, budući da je ta gigantska mašina za obrtanje love podešena na rad na maksimumu i razvija se u svim smjerovima, ali održava dostatnu razinu kvalitete i pokazuje da umije iznaći uvijek nove načine da ostane svježom. Pa onda, dobrodošao kući, mladi Parkeru!

Ocjena: 7/10

(Sony Pictures, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X