Spotify, Amazon i Pandora navodno predlažu niže stope naknade za streaming američkom odboru za autorska prava

Nekoliko streaming servisa podnijelo je odvojene prijave tročlanom sudskom vijeću Odbora za autorska prava s predloženim stopama tantijema za razdoblje 2023.-2027.

Spotify (Foto: Wikipedia)

Streaming operateri navodno predlažu niže stope tantijema za autore pjesama Američkom odboru za autorska prava (CRB).

Prošlog tjedna Billboard je izvijestio da je nekoliko streaming servisa (Spotify, Amazon i Pandora) podnijelo odvojene prijave tročlanom sudskom vijeću CRB-a sa svojim predloženim stopama tantijema za četverogodišnje razdoblje za 2023. i 2027. poznato još kao CRB Phonorecords IV.

Spotify, Amazon i Pandora navodno su predložili glavne stope tantijema za Phonorecords IV od oko 10,5 posto prihoda. Spotify navodno traži 10,5 posto, a Amazon – za svoju glazbenu uslugu Amazon Music – i Pandora su se prijavili za 10,54 posto.

Ove predložene stope niže su od onih koje su donesene tijekom razdoblja Phonorecords III 2018.-2022., koje je započelo s 11,4 posto u 2018. i godišnje poraslo na 15,1 posto 2022. godine, međutim, te stope su na Žalbenom sudu.

“Ne samo da predložene stope poništavaju napore u posljednjih 15 godina, već zapravo predlažu lošiju strukturu nego što je ikad bila u bilo kojem trenutku u povijesti streaminga. To je razočaravajuće, ali ne i iznenađujuće, s obzirom na to kako su se streaming servisi ponašali prema autorima pjesama tijekom godina, uključujući njihov kontinuirani napad na pobjedu autora u visini stope koja je postignuta 2018., na koju se i dalje žele četiri godine kasnije”, izjavio je ovim povodom  David Israelite izvršni direktor Nacionalne udruge publishera (National Music Publishers Association – NMPA) za Music Business Worldwide.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X