Spotify se povlači iz Urugvaja zbog zakona koji zahtijeva pravednu naknadu za umjetnike

Urugvajski parlament odobrio je prošlog mjeseca amandman na zakon o autorskim pravima u zemlji koji ne odgovara najpopularnijoj svjetskoj streaming platformi.

Spotify (Izvor: HDU)

Spotify je potvrdio da će se povući iz Urugvaja, nakon što je parlament te zemlje odobrio amandman na zakon o autorskim pravima koji zahtijeva “pravednu naknadu” za umjetnike.

Glasnogovornik streaming platforme je potvrdio da će Spotify početi postupno ukidati svoje usluge u zemlji od 1. siječnja 2024. kako bi se do veljače potpuno povukao s tog južnoameričkog tržišta.

Nacrt zakona pod nazivom “Rendición de Cuentas” prvi je put predstavilo Urugvajsko društvo izvođača (SUDEI) ranije ove godine, predlažući izmjene i dopune članaka 284 i 285 urugvajskog zakona o autorskim pravima. Izmjena, koju je prošlog mjeseca odobrio urugvajski parlament, trebala bi uvesti zahtjev za “poštenu i pravičnu naknadu” za umjetnike u pogledu njihovog snimljenog materijala.

Prijedlog zakona također uvodi zahtjev da se društvene mreže i internet tretiraju kao “formati za koje, ako se pjesma reproducira, izvođač ima pravo na novčanu naknadu”.

Streaming div je prvi put zaprijetio ukidanjem svoje usluge kada je zakon pod nazivom “Rendición de Cuentas” prvi put predstavljen u srpnju, tvrdeći da predloženim izmjenama “nedostaje jasnoća” i “dodatno obavezno plaćanje za glazbene usluge”.

U pismu poslanom urugvajskom ministru obrazovanja Pablu Da Silveiri, glasnogovornik Spotifyja rekao je: “Ako predložena reforma postane zakon u sadašnjem obliku, poslovanje Spotifyja u Urugvaju moglo bi postati neizvedivo, na štetu urugvajske glazbe i njenih obožavatelja” tvrdeći da bi je amandman prisilio da se “dvostruko plati” iznos tantijema.

U svojoj izjavi kojom je prošlog tjedna potvrdio kraj svojih usluga u Urugvaju, glasnogovornik Spotify je rekao: “Bez jasnoće o promjenama zakona o autorskim pravima na glazbu uključenih u zakon Rendición de Cuentas iz 2023. – potvrđujući da su svi dodatni troškovi odgovornost nositelja prava – Spotify će nažalost početi postupno ukidati svoje usluge u Urugvaju od 1. siječnja 2024. i potpuno prestati s uslugama do veljače. Spotify već plaća gotovo 70% od svakog dolara koji generira od glazbe diskografskim kućama i izdavačima koji posjeduju prava za glazbu, te plaćaju umjetnike i tekstopisce. Svaka dodatna plaćanja učinila bi naše poslovanje neodrživim. Ponosni smo što smo njihov najveći pokretač prihoda, jer smo do danas pridonijeli s više od 40 milijardi dolara. A zahvaljujući streamingu, glazbena industrija u Urugvaju porasla je 20% samo u 2022. godini”

Govoreći za El Observador prošlog mjeseca, glasnogovornica SUDEI-ja, Gabriela Pintos, inzistirala je na tome da organizacija “nije protiv platformi”, ali umjesto toga želi da se tantijemi “pravedno raspodijele”. Pintos je kazala da su druge zemlje poduzele korake kako bi osigurale digitalnu reprodukciju glazbe i da “zakonodavstvo ne služi za povećanje doprinosa uslugama streaminga”, već da bi osiguralo da “umjetnici mogu pregovarati o odgovarajućem postotku”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X