Sraz grupa M.O.R.T. i Artan Lili u Vintage Industrial Baru

Za poklonike rock koncerata jedna od boljih situacija je kad prisustvuju nadmetanju dva benda.

Artan Lili na Dozvoljenom četvrtku u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

To je ono zdravo rivalstvo u kojem onaj tko svira prvi želi nadmašiti ong tko svira posljednji. Nije to nikad nekakvo otvoreno natjecanje omeđeno i propisano nekim pravilima, no borba za dojam publike najjačim adutima u određenom trenutku uvijek donosi tako nužno potrebnu dozu neopipljivog elektriciteta publici.

U četvrtak se u Vintage Industrial Baru u sklopu programa Dozvoljeni četvrtak takvo koncertno nadmetanje dogodilo između sinjskog benda M.O.R.T. i beogradskog Artan Lili – oba benda u punoj snazi s uspješnim debitanskim albumima iza sebe, oba spremni na izazove, oba hrabra u uzimanju i širenju prostora za koji osjećaju da im pripada. Publika je to osjetila i nagradila i jedan i drugi, ali ipak malo više M.O.R.T..

Sinjani su svirali drugi po redu i nemilosrdno su uzimali prostor. Četvorka Zvrk, Kikos, Mile i John uigrani su stroj, blues im je životan, punk pun nepatvorenog bijesa i sve više poprimaju konture Majki iz vremena albuma „Razum i bezumlje“. To je ta vibracija, to je zvuk koji se lijepi za želudac, stiska ga i ne želi pustiti, dok John vrši emotivnu samotorturu na pozornici. Cijeli koncert nije bilo ni trunke sumnje u njihov ‘iskaz’. ‘Ključalo je i ključalo ‘ispod poklopca’, a nakon „Meni se skače“ prekipjelo. Katarza koncerta bila je vidljiva kroz masovno penjanje publike na pozornicu. Članovi benda se gotovo nisu ni vidjeli više, Johna su nosili na rukama, a glazba je i dalje tutnjala.

M.O.R.T. na Dozvoljenom četvrtku u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Svakako nezavidna situacija za Artan Lili koji su se nakon toga trebali popeti na binu. Oni su pak odlučili publici prići što je moguće bliže, pa je tako i bubnjarski set donesen pred prve redove s uobičajenog podesta s kraja pozornice. Bojan Slačala i ekipa nisu htjeli dati predaha. Nisu htjeli popustiti ritam. A i tonac je brutalno ‘frljio’ zvuk. „Ako stanemo tu“ koja je i u Hrvatskoj hit bila je druga po redu izvođenja, zatim „Vreme protiv čoveka“, „Sajko“, „Džoni“, „Ispod kože“ i „Novi zvuk u gradu“ sve do nove pjesme „Nojzična deca“ koja je bila dobro primljena, da bi oproštaj uslijedu uz „Najbolje što znam“. Artan Lili odrigrali su žestoko i na svoj način i također opravdali glas koji ih bije da su jedna od najvećih novih nada regionalne scene.

M.O.R.T. ili Artan Lili? Stvar je nijansi i stilske privrženosti, a za potpisnika ovih redaka bio to je ‘sukob’ jakih koji je trebalo čuti i doživjeti.

Izet Medošević na Dozvoljenom četvrtku u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Najkraće rukave u tom iznenadnom koncertnom obratu koji je donio nadmetanje imao je Izet Medošević koji je otvorio večer. On je krenuo hermetično i sporo poigravajući se ambijentalnim zvukovima koji su pratili njegove stihove. Nastup je gradirao od tihog prema glasnom u svom ritmu, no isti je bio malo prespor za publiku kojoj je u jednom trenutku dobacio: „Šta ste zaspali?“ Kad je bubnjar zasjeo na stolac i oglasio negdje na sredini nastupa, tek  onda su se jasnije ocrtale konture Medoševićevog izričaja koji svakako pokazuje skrivene kapacitet s početka nastupa, no bila je to večer bačenih rukavica u lice. Nabrijani M.O.R.T. i Artan Lili odnijelu su sve lovorike.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X