Stjepan Đimi Stanić u Vintage Industrialu – hrvatska inačica Broja 1

Legenda domaće zabavne glazbe sinoć je izvela bezvremenske hitove u krcatom Vintageu.

  • 36
    Shares
Stjepan Jimmy Stanić u Vintage Industrial Baru (Foto: Boris Podobnik)

– Đimi, navodno su jabuke dobre za mršavljenje. Kad ih se treba uzimati?

– Kad trgovac gleda na stranu.

I tako se još jednom pokazalo da Stjepan Đimi Stanić i alanfordovski big boss Broj 1 imaju puno toga zajedničkog. Obojica imaju po nekoliko stotina godina (Đimi se, doduše, od siječnja službeno vodi kao 90-godišnjak), a i prepuni su životnih mudrosti, koje rado, u obliku savjeta, dijele mlađariji.

I jedan i drugi, nadalje, posjeduju nevjerojatnu britkost uma i mladenački duh, što im im omogućuje nepogrešive uspjehe kod žena. Broj 1 je redovito padao na aktraktivne starlete, dok je Đimi uvijek znalački pristupao ozbiljnijim damama.

– Đimi, ne gledaj mi u dekolte, dobit ćeš jednu!

– A kome ćeš dati drugu?

Ipak, Đimi Stanić je, čini se, tijekom proteklih stoljeća prikupio više ljubavnog iskustva. Dok je Broj 1 uglavnom dijelio strateške savjete vojskovođama, Đimi je tumarao svijetom i šarmirao, što jednako uvjerljivo radi i danas. Jučer je u prepunom zagrebačkom Vintage Industrial Baru savjetovao balave 60-godišnjake o svemu što ih je zanimalo iz područja seksa koji je, ako je vjerovati Murga drotu i Zabranjenom pušenju, korijen svega.

– Đimi, je li istina da Hoffmanove kapi pomažu kod začeća?

– U principu da, ali Hoffman ne smije biti stariji od 70 godina.

Stjepan Jimmy Stanić u Vintage Industrial Baru (Foto: Boris Podobnik)

– Đimi, je li istina da tanki list papira može spriječiti trudnoću?

– U principu može, ali se taj list papira mora čvrsto s koljenima stisnuti.

 

– Đimi, moj cimer je počeo naglo pokazivati homoseksualne sklonosti. Što da radim?

– Demonstrativno mu okreni leđa!

 

– Đimi, što je najbolje uzimati za potenciju?

– Najbolje je uzimati tablete s vodom. Ali moraju se brzo popiti da se ne ukruti vrat.

Stjepan Jimmy Stanić u Vintage Industrial Baru (Foto: Boris Podobnik)

Dijelio je sinoć životne mudrosti Đimi Stanić, ali je i pjevao, što definitivno radi bolje od starca iz njujorške cvjećarnice. Uz bubnjara Josipa Cvitanovića, gitaristu Marija Igreca i kontrabasista Mladena Barakovića, doajen ovdašnje zabavne glazbe prohodao je preko šansone, klasičnog jazza i bebopa do evergreena koji su sezali i do početka 20. stoljeća. Savršenom dikcijom, urođenom opuštenošću i s manirima zagrebačkog mangupa, Đimi je sinoć još jednom otkrio formulu kako je uspio da njegovi hitovi, koji se zapravo temelje na jednokratnom vicu, budu simpatični, duhoviti i itekako slušljivi i desetljećima nakon nastanka.

„Kobila Suzi“ zanemarila ga je kad je upoznala drugog konja, „Cowboy Jimmy“ je jedini kauboj koji jodla poput kakvog Slovenca, „Gospa Jela“ je zvala dimnjačara jer joj – mo’š si mislit – treba popraviti peć, „Mimi“ koja daje sve za bombon, a izgleda već kao balon. I tako dalje. Hit do hita.

Bilo je i romantike koliko hoćete.  Od „Sanjaj, Marelo“ i „Pokloni svoj mi foto“ do engleskih, španjolskih i talijanskih evergrena. Došla mu je i supruga Barbara, pa su se malo ljubili pred svima. A onda i otpjevali temu iz „Tko pjeva zlo ne misli“. Vrhunac!

Malo sviranja, malo stand-upa i prođe sat i pol vremena topline u najhladnijoj noći u godini. Na kraju, naravno, oproštaj uz optimizam:

– Đimi, kaj da napravimo ako padne atomska bomba?

– To se neće dogoditi, barem dok sam ja živ.

Dakle, mirno smo barem još koju stotinu godina. Jer Đimi je hrvatski Broj 1, na mnogim razinama.

  • 36
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X