Stjepan Vrečko i Zoran Tučkar o pothvatu pisanja ‘Enciklopedije hrvatskog milenijskog rocka’

Hrvatski milenijski rock dobio je svoju enciklopediju, a s time tko je sve obilježio i zadužio scenu u posljednjih dvadeset godina bavili su se Stjepan Vrečko i Zoran Tučkar s kojima smo u razgovoru na daljinu dobili uvid u ovo novo književno-glazbeno izdanje Rockmarka.

Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko, autori Enciklopedije hrvatskog milenijskog rocka

Drage kolege kad je planula ideja za enciklopedistički pothvat?

Stjepan Vrečko: Ideja se ‘kuhala’ poprilično dugo vremena, a planula je na Interliberu 2017. godine. Krešimir Blažević, vlasnik glazbene knjižare Rockmark, Zoran i ja sjedili smo na kavi i pričali o mogućim budućim projektima. Iznosili smo ideju za idejom, no nekako je moj prijedlog o enciklopediji ‘zazvonio’ svima kao nešto izazovno, izvedivo i, u krajnjoj liniji, potrebno. Imao sam nekakav kostur kako bih htio da knjiga izgleda, na njega su Zoran i Krešo dodali svoje prijedloge, tako da smo zapravo vrlo brzo sve definirali.

Tko je bio prvi upisani glazbenik ili glazbenica, ajmo reći ‘nulti pacijent’ od kojeg je krenulo?

Zoran Tučkar: Nina Romić. Napisao sam prvi tekst, odnosno skicu o njoj i pitao Stjepana i Krešu kako im se čini. Odlučili su me zadržati u timu, pa mi se čini da su bili zadovoljni.

Koliko dugo ste radili na knjizi?

Stjepan Vrečko: Nešto više od dvije godine. Iako je najveći i najopsežniji dio posla pao na Zorana i mene, Krešina su usmjeravanja bila od velike pomoći, a bez sjajnih ljudi iz pojedinih bendova, diskografskih i izdavačkih kuća, zaljubljenika u glazbu, proces bi se vjerojatno znatno odužio. Enciklopediju smo zaključili u prosincu 2019., a onda krenuli u finalne provjere, povezivanja i pripremu za tisak. U jednom trenutku došlo je do nepredviđenih okolnosti koje su nas vratile više od mjesec dana unazad i morali smo krenuti ispočetka. Međutim, zahvaljujući požrtvovnoj ekipi uspjeli smo završiti gotovo neokrznuti.

Scena je u zadnjih 20 godina ostavila sjajne stvari.

Jeste li od početka planirali obuhvatiti prvih 20 godina 21. stoljeća?

Zoran Tučkar: Kao u reklami za motornu pilu, negdje smo morali presjeći i činilo nam se najbolje da to bude na prijelazu milenija. Nekako se baš poklopilo da to bude zlatno doba Napstera i nagovještaj u kom će smjeru muzička industrija ići. Izvođači koje smo pokrili su većinom koristili moderne tehnologije i moderne medijske platforme kao sredstva za distribuciju, tako da je nekako logično bilo da ih pratimo od “nulte godine” kad se u svijetu pojavila opcija za dijeljenje muzike preko interneta.

Stjepan Vrečko: Bili smo svjesni da ćemo morati napraviti određene kompromise koji neće biti svima po volji, ali u glazbi je općenito teško napraviti jednostavan ‘rez’.

Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko – Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka

U ovakvom pothvatu vjerujem da su stalno prisutni oni momenti: „kada stati i jesmo li uspjeli obuhvatiti sve?“ Kako ste se nosili s tim?

Zoran Tučkar: Nosili smo se humorom. Stjepan me zafrkavao da ću na promociji knjiga trčati za kupcima s “post it” papirićima i vikati: “Ljudi, ovdje vam je još jedan bend, samo to zalijepite za knjigu na poleđinu”.

Stjepan Vrečko: Mislim da će i Zoran i Krešo sanjati rečenicu “Jednom. Mora. Biti. Kraj.”

Kako ste podijelili međusobno poslove popisivanja?

Zoran Tučkar: Podijelili smo bratski, drugarski, s povjerenjem i po metodi korak po korak. S obzirom da smo pratili živu scenu, morali smo korigirati vlastite vizije, jer scena ne staje na dvije godine koliko je nama trebalo da napišemo knjigu. Scenu je baš briga što dva lika kradu Bogu dane pisanjem o bendovima, tako da je uvijek jedno oko bilo na najnovijim vijestima.

Mi previše razmišljamo i imamo veliki problem s time. Razmišljali smo i da se cijela knjiga stavi na web i da se informacije dodaju, da se osvježava sve živo, no za to bi bilo lijepo da dobijemo podršku nadležnih institucija.

Vjerujem da su svi glazbenici pozitivno reagirali kad ste ih kontaktirali…ili nisu baš svi?

Zoran Tučkar: Za sada su pozitivno reagirali, a kad smo stupali u kontakt s njima oko potvrde informacija, malo smo morali reći istinu na malo kreativniji način da se ne otkrije pravi cilj pitanja… Svima smo na kraju rekli pravu namjeru i bilo im je drago.

Zoran Tučkar (Foto: Maja Anastasova)

Što je bilo posebno teško u ovom poslu koji zahtijeva skupljanje puno građe?

Zoran Tučkar: Najteže mi je bilo kad sam čuo izvrstan album, i onda sam morao prestati ga slušati jer sam već sve napisao o tom izvođaču i prijeći na idućeg. To je bilo relativno često, scena u zadnjih 20 godina je ostavila sjajne stvari.

Stjepan Vrečko: Svakako količina dostupnih informacija. Ključno je bilo ne zaletjeti se, pa početi pisati biografiju izvođača, već navoditi samo ono po čemu je izvođač bitan, po čemu je ‘zadužio’ scenu i po čemu treba ostati upamćen.

Postoje li dijelovi scene koje ste posebno morali otkrivati, evo pada mi na pamet domaća heavy metal i punk scena?

Zoran Tučkar: Iako neki punk, heavy metal i electro izvođači jesu uvršteni, naglasak je ipak na rock. Osobno bih volio da se brzo pojavi knjiga koja će se baviti novim valom domaćeg jazza, ili da pokrije isključivo hip-hop, ili isključivo electro, ili isključivo metal sa svim svojim podvrstama. Ti žanrovi to zaslužuju.

Jeste li u obzir uzimali svaki osnovani bend i kantautoricu/kantautora, u smislu koji su bili kriteriji koji se moraju zadovoljiti da bi netko bio naveden?

Zoran Tučkar: Morao je biti debitant u ovom stoljeću, dakle, nema npr.: Kekina, koji je svoj debi solo album snimio 2003., ali je bio aktivan u prošlom desetljeću s Hladnim pivom. Uz to, postoje i estetski i žanrovski kriteriji. Nisu uvrštavani izvođači koji su u pravilu pjevali pjesme etabliranih autora. Glavni urednik knjige Krešimir Blažević, Stjepan i ja smo godinama pratili scenu tako da smo već bili upoznati s time tko može “unutra”, a tko ne.

Stjepan Vrečko: I kako smo naglasili u uvodu knjige, žao nam je što neka najsvježija i najnovija imena, premda po svim kriterijima zaslužuju biti uvrštena u ovo izdanje, nisu u Enciklopediji; jednostavno su se pojavili prekasno.

Stjepan Vrečko (Foto: Andrej Žiha)

Koliko glazbenih imena sadrži knjiga, naime još mi nije dopala u ruke?

Stjepan Vrečko: Sveukupno 336 imena; više je bendova nego solo izvođača.

Lijepo je što je izašla knjiga, no živimo u internetsko doba, a vaša enciklopedija se čini vrijednom bazom podataka. Jeste li razmišljali i o nekoj online implementaciji ili nečem sličnom, ili je za tako nešto još uvijek prerano?

Zoran Tučkar: Mi previše razmišljamo i imamo veliki problem s time. Razmišljali smo i da se cijela knjiga stavi na web i da se informacije dodaju, da se osvježava sve živo, no za to bi bilo lijepo da dobijemo podršku nadležnih institucija. To je kontinuiran posao koji treba imati stabilnu organizacijsku konstrukciju.

Stjepan Vrečko: Naš glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš spomenuo je u predgovoru da bi ova Enciklopedija u internetskom izdanju možda mogla postati nešto nalik hrvatskoj inačici stranice AllMusic.com što bi bilo sjajno. Samo treba pronaći model kako da ova ideja zaživi.

Može se zaključiti kako je enciklopedija izašla baš u nezgodno vrijeme u ovo doba koronavirusa, pa nema previše smisla pitati o planiranju njene promocije, no idu li narudžbe putem pošte?

Zoran Tučkar: Vjerujem da će se situacija smiriti i da ćemo imati promocije kako treba. Knjiga se može naručiti preko weba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X