Što se sve krije u ‘Črnoj megli’ Ivana Grobenskog…

Pjesma ‘Črna megla’ najavljuje izlazak novog solo albuma Ivana Grobenskog.

Ivan Grobenski ‘Črna megla’

Novoobjavljenom pjesmom i videospotom „Črna megla” Ivan Grobenski najavljuje izlazak novog albuma „Siromahi i lazari” te nas istovremeno podsjeća kako je Podravina tradicionalno bogata mitologijom i nadrealnim. Daje nam naslutiti što se sve krije u „črnoj megli”: siromahi, rakija i pijanci, mitološka stvorenja, izgubljeni sinovi i žene, narodna vjerovanja i strahovi. „Črna megla” uopće nije magla već istinsko promišljanje podravskog čovjeka o Podravini, njenim ljudima i podravskom životu. To je pjesma koja priziva “mističnu podravsku atmosferu”, stvara zvukovni i tekstualni okvir za cijeli nadolazeći album.

„Namjera mi je bila interpretirati tradicionalnu kajkavsku pjesmu, snimiti neo-tradicionalnu podravsku pjesmaricu te se osloniti na poznate “kajkavske standarde”, promatrajući ih iz suvremene perspektive. Sve su pjesme, tekstovi i aranžmani autorski, ali korijene i inspiraciju vuku iz već poznatih kajkavskih popevki, prikaza naivnog slikarstva, usmene književnosti… Snimiti nešto novo, a poznato. Tradicijske pjesme rad su nepoznatih autora, one se rađaju iz narodnog genija, a najveći je izazov u cijelom procesu u autorskoj osobi uhvatiti kolektivnu narodnu kreativnost. Velika je pažnja posvećena i oblikovanju zvuka i načinima na koje se naivne slikarske tehnike mogu metaforički transponirati u zvuk, skladanje, produkciju, pronalaženje ravnoteže između starog i novog.”, kaže Grobenski. U tome je dijelu velik doprinos dao Marin Hraščanec iz Intek Music-a koji je odradio miks i mastering.

„Video spot je snimljen na lokaciji kod Peteranca u jednom danu, uz pomoć Anne Moor i nekoliko tisuća komaraca. Ovaj je pjesma, kao i cijeli nadolazeći album, vrlo slikovita, svaki stih je jedna slika pa nam je bilo važno snimiti spot koji je ekspresivan, a koji ne odvlači pažnju od teksta i mislim da smo u tome uspjeli.

Snimatelj i producent videospota Dinko Šimac je jednostavno rečeno genijalan, a pritom je i iz Virja blizu Koprivnice pa je u potpunosti senzibiliziran za ono što se ovom pjesmom htjelo reći i prikazati.”

Ivan Grobenski je do sada objavio dva hvaljena samostalna albuma “Lessons in Life and Love” (2017.) i “On Death & Other Problems” (2018.), te dva live albuma: “Live Lessons” (2018), “Ivan Grobenski and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” (2019) i “Island Life EP (2018). Početkom ove godine objavio je i dva soundtracka “Odijelo” i “Dendrotaktilia”. Povremeno surađuje s Dimitrijem Dimitrijevićem, The Gentleman-om i Annom Moor.

Uživo ga možete čuti već 4. rujna na festivalu “Toochepin” u Tučepima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X