Studija Europske komisije: Piratstvo ne šteti legalnoj digitalnoj prodaji glazbe

Studija Europske komisije pronašla je zanemarivu, ali „pozitivnu poveznicu“ između online piratstva i posjeta legalnim glazbenim servisima i zaključila kako se piratstvo ne bi trebalo doživljavati kao rastuća zabrinutost za digitalni biznis.

Online piratstvo pomaže legalnom downloadu

Studija međutim navodi kako nalazi nisu kontradiktorni prethodnim reportima koji su prikazivali poveznice piratstva i fizičke prodaje nosača zvuka.

Studija je temeljena na uzorku od 16 tisuća Europljana od strane Instituta za moderne tehnološke studije (The Institute for Prospective Technological Studies) koji je sugerirao da piratstvo ne ugoržava prihode od digitalne prodaje glazbe.

Podaci upućuju na zaključak da u ukupnom poretku, piratstvo ima pozitivan učinak na glazbenu prodaju, te da bi prodaja bila manja, pod pretpostavkom uzročnog tumačenja, da nema stranica i servisa za ilegalno skidanje i razmjenu glazbe. U studiji se navodi: „Čini se da većina glazbe koja se konzumira ilegalno od strane pojedinaca u našem uzorku ne bi bila kupljena, da je korisnici nisu prethodno ilegalno preuzeli s web stranice koje su im dostupne.“

Ako je ova procjena o uzročnom tumačenju točna, to znači da bi klikova na legalnim download servisima bilo dva posto manje da ne postoje servisi za ilegalno preuzimanje glazbe. Istraživanje je također potvrdilo i uzročno-posljedičnu vezu između legalnog streaminga i legalne prodaje. Naime postojanje streaminga povećava legalne narudžbe za 7 posto.

Studija zaključuje: „Gledano po nominalnoj vrijednosti, naši rezultati pokazuju kako digitalno glazbeno piratstvo ne zamjenjuje niti šteti legalnim narudžbama glazbe u digitalnom obliku. To znači da iako postoje brojni slučajevi povrede vlasništva autorskih prava, da to ne ugrožava zarade.“

Također se navodi kako puno legalne glazbe ne bi bilo konzumirano i kupljeno da pojedinci (u uzorku od njih 16.000) nisu imali pristup stranicama na kojima se ilegalno skida glazba.

„Iz te perspektive, rezultati sugeriraju kako se na digitalno glazbeno piratstvo ne bi trebalo gledati kao zabrinjavajuću stvar spram vlasnika copyrighta u digitalnoj eri. Osim toga, naši rezultati pokazuju da nova glazbena konzumacija online streaming kanala pozitivno utječu na vlasnika autorskih prava.“

Važno je napomenuti da izvješće tvrdi kako njegovi rezultati nisu proturječni ranijim istraživanjima koja su pronašla kako opadanje prodaje fizičkih nosača zvuka direktno ima veze s ilegalnim skidanjem glazbe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X