Akustični Elemental u Rockmarku – kratki predah od studija

Elemetal je u utorak u knjižari Rockmark počastio prisutne polusatnim akustičnim koncertom.

  •  
  •  
Elemental u Rockmarku (Foto: Zoran Stajčić)

Elemental polako privodi kraju rad na novom albumu. Bendovi obično u toj situaciji pribjegavaju anti-stresnoj taktici koncertiranja kako bi se energetski i kreativno napunili. Stoga se u neku ruku slično može gledati na akustični koncert Elementala održan u utorak u knjižari Rockmark, inače popularnom terminu i mjestu za tu vrstu intimnijeg unplugged druženja glazbenika i publike.

Primisli o eventualnom izvođenju neke (ili nekih) nove stvari s kojima sam došao do Rockmarka rasplinuo je u razgovoru sam Luka Tralić Shoot, koji ispravno drži da nove pjesme tek treba čuti u originalno osmišljenom aranžmanu, a potom dosta mjeseci kasnije u nekoj akustičnoj ili sličnoj varijanti. Iako je u šali napomenuo kako će ovo ‘sigurno biti posljednji unplugged nastup’ benda jer članovi Elementala ne gaje neke simpatije prema akustičnim koncertima, svojima dakako. No tijekom koncerta teško se mogao izvući taj zaključak.

Obzirom na intimni karakter svirke koja je trajala nešto više od pola sata i Remi i Shoot su si dali oduška i odlučili prisutnima u pauzama između pjesama otkriti pozadine onih koje su napisali, prepričati poneku anegdotu i dočarati situacije koje obično samo glazbenici proživljavaju tijekom rada na albumima i uglavnom nemaju potrebe podijeliti to iskustvo s javnošću, tj. publikom. Izvedba pjesme „Ljuljaj brod“ bila je tako jedinstvena i vjerojatno neponovljiva u bilo kojoj drugoj situaciji. „Ovo je jedna od onih pjesama kojima smo htjeli biti angažirani, ali ne direktno nekog prozvat, već stvari sagledati iz jednog drugog kuta koji nam je svima razumljiv“, počela je tako Remi, da bi se Luka nadovezao anegdotom: „I onda kad smo snimili refren u kojem u jednom dijelu pjevamo „Dvije glave misle mudrije“, neki kreten je izvalio da mu to zvuči kao „dvije glave iz Savudrije“ i od tada kad god izvodimo tu stvar na tom dijelu se sjetim te gluposti koju valjda nikad neću zaboraviti.“ Naravno da je prvi refren pjesme bio unisono pjevanje teksta: „Dvije glave iz Savudrije“. Tako da tko zna hoće li to nakon toga ostati isključivo interna fora.

Elemental u Rockmarku (Foto: Zoran Stajčić)

Kvaliteta zvuka bila je začuđujuće dobra obzirom da je riječ o prostoru čija je osnovna namjena prodaja knjiga, a ne održavanje koncerata, ali to treba gledati i kroz prizmu kvalitete i usviranosti samog benda. Posljednji put sam u istom prostoru gledao Saru Renar, naspram koje je Elemental ostavio snažniji dojam. Problem moguće gužve i pretrpanosti prostora riješen je popisom publike, tako da ta mini koncertna večer već u startu nije mogla imati loš ishod.

Vjerojatno je tako bilo i glazbenicima, koji su priznali kako ih svrbe prsti za izvođenjem novog materijala. Pa sad, morat će se požuriti u studiju, da im se ne bi dogodilo da cijelo ljeto moraju svirati stari repertoar zbog čekanja jeseni i eventualnog kašnjenja. Stoga koliko god se nastup u Rockmarku činio kao neobavezna i opuštajuća situacija, u redovima Elementala utrka s vremenom i kreativna nervoza ključaju ispod površine. Stvari su dakle u najboljem redu, čim ta vrsta pritiska postoji.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X