Štulić: Ne želim umrijeti u bijedi

‘Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih odvjetnika, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni započeti postupak’ – oglasio se Branimir Štulić.

  •  
  •  
Branimir Johnny Štulić
Branimir Johnny Štulić

Branimir Štulić oglasio se preko medija i još jednom potvrdio da vodi bezuspješnu tridesetogodišnju bitku za isplatu svoji autorskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije. Pokrenuo je sudske postupke protiv diskografskih kuća Croatia Recordsa, Plato, Komuna i Hi-fi records. Iako ga je srpski sud prvotno odbio i tražio da uplati tri tisuće eura jer nije državljanin Srbije u sporu s izdavačkom kućom Plato zbog neisplate autorskih prava za njegove knjige, naknadno je sud uvažio žalbu njegovih odvjetnika. U Hrvatskoj pak nisu htjeli ni započeti proces jer je Štulić osoba bez državljanstva. Nije uzeo niti jedno državljanstvo država nastalih raspadom Jugoslavije kao što nije uzeo ni Nizozemsko državljanstvo iako tamo živi već više od 20 godina.

“Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerojatno u svijetu, da mi se za sve moje glazbene i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle kako mi nije stalo do novca, ali ja tako ne razmišljam. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Nitko mi ne može uzeti dušu. Blues pjevačica Billie Holiday umrla je u bijedi, a ja kažem nije sirota Billie, već skladatelj i pisac Johnny, ne želim tako skončati”, izjavio je Štulić za Blic.

“Još uvijek tvrdi da nikada nije potpisao nikakve ugovore s izdavačkim kućama za svoja djela dodajući da se početkom osamdesetih, da bi dobio honorare, morao učlaniti u SOKOJ. Ipak, tvrdi, oni mu nikad ništa nisu isplatili, kao razlog navodeći zbog greške pri prelasku na kompjuterski sustav. “Iz SOKOJ-a sam izašao u veljači 1981. godine. Otad pa sve do dana današnjeg pjesme Azre, moji kasniji solo albumi, stalno se reizdaju, kao i moja sabrana djela koja je tiskao Plato. Ja za trideset godina eksploatacije mojih djela pravdu ne mogu dobiti ni na sudu. Moji zahtjevi bivaju odbačeni i zastarjeli, dok za to vrijeme, mnogi puno zarađuju na mojim djelima. To se može usporediti s razduživanjem u vojsci. Kad se netko razdužuje u vojsci, a netko mu je ukrao remen, on ga krade drugom vojniku, sljedeći put vojnik kojeg su pokrali krade remen novom regrutu i tako unedogled. Netko tko se jednom bude ozbiljno upustio u razmjere pljačke mog djela i sve to bude objelodanio i dokumentirao, zaslužuje Pulitzerovu nagradu”, izjavio je Štulić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X