Štulić: ‘Šerbedžija je kazandžija i spletkaroš’, Šerbedžija odgovara: ‘Bili smo prijatelji, žao mi je ako je bilo jednosmjerno’

Neočekivana i strastvena polemika na liniji Amsterdam – Brijuni.

  • 167
    Shares
Branimir Johnny Štulić i Rade Šerbedžija (izvor: Instagram/Wikipedia)

Branimir Johnny Štulić bez ustručavanja se obrušio na Radu Šerbedžiju nakon što je ovaj, u jednom intervjuu, najavljujući svoj beogradski nastup, objasnio zašto je svoju turneju nazvao prema Štulićevom klasiku. Riječ je o pjesmi “Meni se dušo od tebe ne rastaje”, s albuma “Balegari ne vjeruju sreći”, iz 1990. godine.

“Znao me u ponoć pozvati u šetnju po Zagrebu. Sa njim se najljepše šutjelo u tim šetnjama po Zagrebu. Imali smo čudno prijateljstvo. Pitao sam ga da mi napravi pjesmu za predstavu ‘Hrvatski slavuj’ koju sam režirao 1989. godine u Zagrebu. Johnny je napravio pjesmu ‘Meni se dušo od tebe ne rastaje’ za samo otvaranje te predstave na sceni. Eto, sada mu naslovom ovih koncerata šaljem poruku, kao starom prijatelju”, ispričao je Šerbedžija, a prenio RTS.

Štulić je neposredno nakon Šerbedžijinog intervjua izašao s poprilično oštrim demantijem u kojem je Šerbedžiju nazvao “kazandžijom”, optužio ga da laže o njihovom prijateljstvu”, da spornu pjesmu već godinama “skrnavi” i koristi bez suglasnosti autora.

“Taj kazandžija Šerbedžija mračno laže. Johnny ga nikad nije zvao u šetnju po Zagrebu, niti mu je napravio pjesmu, niti su ikada bili prijatelji, upravo obrnuto, on je njega jednom zgodom, po svojoj želji, provozao svojim mercedesom da bi s njime divno šutio, međutim, iskoristi taj svoj poziv da tu pjesmu lakše otuđi i ubaci u svoju predstavu bez pitanja, dapače, da to sakrije, on nju potom i snimi, a sad već tim gnjusnim lažima opravdava i sam razlog svog opakog postojanja.

Ja sam pjesmu ‘Meni se dušo od tebe ne rastaje’ izveo premijerno početkom rujna ’89. u Zagrebu, na Omladinskoj TV – ima ta emisija za potvrdu na YouTubeu. Tom prilikom sam boravio samo tjedan dana u Zagrebu, i to mi bude jedina posjeta Jugi te godine.

Šerbedžiju tad nisam sreo. Sljedeće godine ’90, provedoh deset mjeseci u Jugi, svirajući, i tad ga dvaput sretoh.

Jednom me Pađen (u prolazu) odvede na neko mjesto gdje se on zatekne (vjerojatno po dogovoru), što je naličilo audiciji za film, no brzo se digoh i otiđoh.

Drugi put, zatekavši se na nekoj večerinki, izrazi želju da me provoza svojim autom (a provozao me samo zato da ima pokriće za potonju priču, jer unaprijed je o svemu mislio spremajući savršeni zločin), i to je jedina istina koju zbori.

“Balegari”, na kojima se ta pjesma nalazi, izađoše krajem lipnja ’90. (pretpostavljam da je od tada koristi, jer službeno mu je predstava trajala od 15. 5. ’90. do 26. 4. ’91, međutim, ako je pjesmu koristio prije toga, onda ne znam kako se snimke domogao, osim ako se nije tom snimkom sa TV-a poslužio), u svakom slučaju, ja za tu predstavu uopće nisam znao, sve do prije pet-šest godina, kad u javnosti izađe sa tom pričom.

Ja nikad nisam bio prijatelj s njime, i nikad ga u životu nisam nazvao (dapače, on je mene, i to mu je vjerojatno i najbolji opis u njegovoj knjizi), otuda, znajući veoma dobro da nikad ne bi dobio odobrenje da je koristi u toj predstavi, kao ni inače, on jednostavno izmisli cijelu priču, štoviše, da to još više zamuti, on nju potom i snimi, a sad, pored višegodišnjeg izvođenja (i drugih mojih pjesama, također), on već i turneju pod imenom te otuđene i oskrnavljene pjesme radi (na kojoj i napravi karijeru tobožnjeg pjevača).

Evo, teče već i 28. godina te spletke i kako svoju mrežu plete (sve više i više).

Dakle, onamo Hrvatski slavuj, a ovamo bosanski Gruzijanac koji se izdaje za Srbina da bi ljetovao na Brionima.”

Nije trebalo mnogo čekati ni na Šerbedžijin odgovor, koji prenosi N1.

“Ako Johnny kaže da se nismo družili, onda se nismo družili. I ako kaže da mi nikada nije dao svoju pjesmu ‘Meni se dušo od tebe ne rastaje’ za predstavu ‘Hrvatski slavuj’ Borislava Vujčića, koju sam režirao u proljeće 1990. u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu, onda mi nikada nije dao tu svoju pjesmu. I moja predstava nije počinjala s ‘Meni se dušo od tebe ne rastaje’. Ako kaže da nismo šetali zagrebačkom Ilicom, ili da nije bio na rođendanu mog sina, onda nije bio na rođendanu mog sina i nismo nikada šetali pokislom Ilicom. I ako kaže da me nije nikada zvao na svoj koncert u Dubrovnik, onda ja nisam nikada sjeo na avion i doletio za njegov koncert. I ako kaže da nismo nikada, on, Mile Rupčić i ja pili crno vino i pjevali ‘Jano mori, Jano mori, Jano dušo’, onda nismo pjevali pjesme i crno vino nikada skupa pili, ako on tako kaže”, izjavio je glumac.

“A ja kažem: Otkad sam upoznao Johnnyja zavolio sam njegove pjesme, cijelo to vrijeme osjećao sam prema njemu lijepo i iskreno prijateljstvo. Žao mi je, ako je to bilo samo s moje strane. Ja ću i dalje voljeti njegove pjesme jer one se ne mogu nego voljeti”, dodao je Šerbedžija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute
  • 167
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X