Substrat Zagreb u Močvari i Jedinstvu – kako do novca i publike?

U Močvari i Pogonu Jedinstvo u Zagrebu ovoga je tjedna održan međunarodni trodnevni Substrat festival u organizaciji platforme Eenlarge Europe.

Seine na Substratu u Močvari (Foto: Marina Uzelac)

Ima nekih slabo poznatih pojmova u leadu, pa evo: Substrat u Močvari bio je jedna vrsta omanjeg showcase festivala, koji nije uključivao kompletnu glazbenu industriju, već klubove, odnosno njihove vlasnike ili voditelje, kao i pojedince, agencije i institucije čija je djelatnost ovako ili onako vezana uz klubove. Nadalje, Eenlarge Europe je zajednica umreženih klubova uglavnom stacioniranih u bivšim komunističkim državama, dijelom pokrenuta i novcem iz europskih fondova. Od hrvatskih klubova u Eenlarge ušli su Močvara iz Zagreba i Azimut iz Šibenika.

Kad smo već kod slabo poznatih pojmova, evo još jednog: Ravno no da. Tako je, naime, mađarska ekspozitura Eenlargea u PR objavama imenovala ovaj portal, koji je imao svog predstavnika na panelu nazvanom „Nicanje scene: Prema zdravom ekosistemu koncertnih prostora“. Kad bismo tu ubacili neke interpunkcijske znakove, evo recimo: Ravno? No, da!, dobili bismo jedan sasvim pristojan ravnozemljaški portal.

No, da…

Nisu na Substratu prevladavali isključivo slabo poznati pojmovi, bilo i onih koje itekako dobro poznajemo: novac, publika i scena. U proširenoj varijanti, ovi pojmovi postaju problemi za koje se konstantno, pa tako i na Substratu, traže rješenja: nedostatak novca, mlada publika koja je većinom nezainteresirana i potpora alternativnoj sceni koja je u pravilu kvalitetna, progresivna, dekintirana, neshvaćena i frustrirana.

Je li Substrat ponudio rješenja tijekom svih tih tribina, panela, rasprava i prezentacija koje su događale u četvrtak i petak tijekom dana u Močvari i Pogonu Jedinstvo? Nije, jer konačnih rješenja zapravo i nema; novca će uvijek nedostajati, publike uvijek može biti više, a alternativcima će uvijek faliti više jeftinih prostora za probe, medijskog praćenja i općenito idealnih uvjeta za kreativni razvoj. No, Substrat je, poput većine regionalnih druženja ovakvog tipa, pokazao da taj tzv. ekosistem koji okružuje scenu i klubove raste. Od export agencija, preko raznih platformi i mreža do studentskih organizacija, portala i glazbeno orijentiranih PR-ova… svi su oni tu s ciljem da honoriraju ili promoviraju. Dakako, opet je tu svatko sam za sebe, klubovi i bendovi, sve ovisi o njima i njihovoj volji da se uhvate u koštac s birokracijom, legislativama, natječajima, skupnim mailovima i grupama na WhatsAppu, a sve ne bi li dohvatili kakvu EU potporu, turneju ili postali vidljivi na europskoj glazbenoj mapi. Postali samoodrživi i opstali.

SUBSTRAT Zagreb

Većina klubova iz ove proširene istočnoeuropske regije ima, naravno, slične probleme. A jedan od njih je i publika, pogotovo ona mlađa, koja je, čuli smo to više puta, nekako putem izgubila prilično kulturoloških navika, poput odlazaka na koncerte. Nije da se nećemo složiti s takvim tvrdnjama, no video-demantiji ili barem naznake da „ima nade“, stizali su nam na mobitel u petak navečer – za vrijeme defilea srpskih, hrvatskih i slovenskih bendova u Močvari – iz šibenskog Azimuta gdje je vladala totalna beatlemanija na Supervalu, festivalu školskih bendova pokrenutom u OŠ „Grigor Vitez“ u Zagrebu. Superval je trenutačno na turneji, ovog vikenda prošli su kroz Šibenik i Rijeku, i očito izazvali neslućene količine srednjoškolske euforije.

Substrat u Močvari (Foto: Marina Uzelac)

Euforije je znalo biti i u noćnim satima u Močvari, od srijede do petka. Pogotovo dok su na pozornici bili tripoidni Seine i krvožedni etno Nemečeka. Dobar odjek imala je i milozvučna Čuvarkuća, kao i mistični prog-rock Skotnog vraga. U ušima su nam ostali i Laplander, novi adut beogradske izdavačke kuće Anderklas, zatim začudni mađarski bend Palanda i rumunjski art-rokeri Zimbru. Na šanku se dosta vremena pričalo i o Revirginu, dvojcu iz Čakovca čiji visoki nervozni frontmen čitavi koncert stoji na nožnim prstima poput baletana. Da, malo jesu rip-off Talking Headsa, ali dovoljno je to suludo izgledalo da su pridobili simpatije.

Ovo je bilo prvo izdanje Substrata, bit će ih, kažu iz Eenlargea, još.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X