Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Peace’

Povodom nagle reaktualizacije opusa Leta 3, za sve one koji nisu dovoljno upućeni u razvojni put glazbe legendarnog riječkog sastava, kao i za one koji vole ponavljati gradivo, Ivan Grobenski će nas provesti kroz cijeli katalog benda, album po album. ‘Peace’ je novo poglavlje.

Let 3 ‘Peace’

Ako je Let 3 ikada bio donekle ozbiljan u zajebanciji, onda je to na albumu “Peace” iz 1994. Da ne bi bilo zabune, nema govora o tome da zajebancije nema jer ipak je to album koji otvara “Srničica”, album na kojem su obradili King Crimson u medleyu s jednim od ranijih uradaka Pink Floyda, album koji na pola siječe Drog i tako dalje, ali čini mi se da je važno istaknuti da je Let 3 upravo ovim albumom postao Let 3 u pravom smislu te riječi.

Ako se složimo, a složit ćemo se da postoji stil koji se može nazvati ‘Let 3’, a koji je sad napokon jasno definiran i nedvojbeno postoji, onda su to najprije pjesme s ovog i albuma “Jedina” i to još k tome realiziran u pravom omjeru. Jer koliko god si Let 3 ne mogu pomoći, a da se ne zajebavaju sa srničicama i ciklamama u nekakvom apsurdnom i suludom ‘and now for something completely different’ i ‘now for something completely the same’ maniru koji nas može podsjetiti na glazbene Monty Pythone, ako netko uspije pronaći bilo koji bend s ovih prostora koji je ikada bio u stanju ispržiti nešto (naravno, u okviru žanra) kao završnicu “Lune Cinquine”, “Kontinentia”, “Očiju”, “Novina” ili “Dobrog Mikija”, molim vas da mi to javite jer ga ja ne znam.

U svakom bendu, usudim se reći, postoji trenutak u kojem se pojavi potreba i želja da se napravi nešto ‘ozbiljno’, neki odrješitiji korak naprijed u odnosu na ono što se radilo prije, nekakvo pomicanje granica vlastite estetike i pokušaj da se ostvari puni potencijal, neovisno o tome što će o tome reći publika ili kritika. Rezultat toga često je ili jedan ili drugi, odnosno to bendu ili pođe za rukom ili ne. Prema tome, usudim se jednako tako reći da su Let 3 s albumom “Peace” pokušali napraviti isto to, ostvariti svoj puni glazbeni i drugi potencijal i odvažiti se snimiti svoj glazbeno i lirički najizazovniji i najzanimljiviji album koji se usudi biti itekako ozbiljan u svojoj zajebanciji.

Na njihovu i našu sreću, točno to im je i uspjelo pa smo tako dobili izrazito originalan i autentičan miks okorjelog punka i rocka pomiješanog s kvazi-etno elementima i finim razigranim aranžmanima ostvarenih na instrumentariju koji ne povezujemo nužno s ovakvim bendom ili ovakvom mjuzom. I to je Let 3.

Prvo u već spomenutoj “Luni Cinquini”, onda u središnjem dijelu “Kontinentija”, cijele “Elefante Elettrico”, klapskog momenta “Droge” i pozadinskog tepiha “Nafte” dok “Ja bih se ljubio” i “Disneyland” daju naslutiti što će se događati kasnije.

Osim toga, dobili smo i pokoju generacijsku himnu, ali sve u svemu i možda najvažnije, jedan od najodvažnijih, najoriginalnijih i najautentičnijih domaćih alternativnih albuma koji tih godina svakako nisu mogli dobiti našu najprestižniju nacionalnu glazbenu nagradu za najbolji album jer su istih tih godina Prljavo Kazalište rekli “Evo reci sve za Hrvatsku” ili “Pet dana ratujem”, a što je u tom trenutku očekivano bilo poželjnije nego vikati: “Drooooogaaa mi jeeee”.

Uzalud vam, dakle, trud svirači, ali bez brige, jedni su danas zasluženo ipak postali i svjetska senzacija, a drugi… jel’…

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘El Desperado’

Vožnja kroz cijeli opus: Let 3 ‘Two Dogs Fuckin”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X